19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Třískové obrábění II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 2. Obecné seznámení s možnostmi tvorby programu pro CNC stroj- HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 1. Seznámení s ovládáním CNC stroje – HURCO (frézka) Název sady: CNC.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
Technologie – CNC programování
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
11. Šroubové a kolíkové spojení
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
5. Seznámení s ovládáním CNC stroje – HURCO (soustruh)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Strojní obrábění – Praktická úloha 4
Strojní obrábění – Praktická úloha 1
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Základy strojního obrábění - válcové plochy
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2 Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 31.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na programování CNC stroje Hurco (soustruh).

Základní ovládací prky a části CNC stroje HURCO, jejich funkce a umístění Základem pro programování je technická dokumentace dodána zákazníkem či jiným subjektem zadávajícím práci. V této prezentaci si popíšeme výrobu na CNC soustruhu

Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO Náhled na konečný výrobek

Volba vhodných nástrojů Pro Obrábění tohoto dílce bude dle technologického postupu zvoleno několik nástrojů. V následujících slejdech si nástroje popíšeme a ukážeme U každého nástroje je nutné dodržovat optimální řezné podmínky, které nám udává výrobce daného nástroje

Nástroj a pozice Nástrojem na pozici „1“ Je nůž stranový hladící

Nástroj a pozice Nástroj na pozice „7“ je fréza drážkovací dvou břitá kterou je možné při soustružení použít jako soustružnický nůž do otvorů nebo vrták.

Nástroj a pozice Na pozici „11“ je nástroj na sražení hran „kuželový záhlubník“ který se běžně používá na klasických strojích.

Nástroj a pozice Nástroj na pozici „9“ je strojní závitník dle technické dokumentace 14x1M

Upnutí obrobku V předešlích DUMech jsme si popsali upínání obrobků. Tento konkrétní obrobek budeme upínat za vnější plochu do čelistí .

Zahajovacím blokem je blok určení „polotovaru Bloky programování V předešlých DUMech Jsme si popsali tvorbu programu a rozbor jednotlivých bloků které je možné pro obrábění na cnc stroji použít. V následujících slejdech si pouze ukážeme použité bloky pro konkrétní součást. Zahajovacím blokem je blok určení „polotovaru

Následující blok č.1 je pro nástroj číslo „1“ volby parametrů obrábění 1.Blok – zarovnání čela Následující blok č.1 je pro nástroj číslo „1“ volby parametrů obrábění

Blok 2 – kontura obrobku Blok č.2 zadání konkrétních souřadnic „X“ a „Z“ pro podélné soustružení

Blok 2 – kontura obrobku Náhled na vlastní obrábění

Blok 2 – kontura obrobku Dokončení bloku „2“

Blok 4 – Vrtání Blok č.4 nastavení vrtacího cyklu zadání jednotlivých parametrů: start,konec,hloubka třísky,posuv, otáčky.. Pořadí jednotlivých bloků může být náhodné.

Blok 4 – Vrtání Provedení bloku č.4

Blok 5 - sražení V bloku č.5 provedeme sražení hrany pro závit. Protože používáme kuželový záhlubník použijeme cyklus vrtání a zvolíme jednotlivé parametry

Blok 5 - sražení Provedení bloku č.5

Blok 6 – Závitování V bloku č.5 nastavíme řezání závitu. Použijeme cyklus „závitování“ POZOR zde je nutné skotrolovat v tabulce nástrojů přesnou hodnotu stoupání závitu!!

Blok 6 – Závitování Provedení bloku č.5

Blok 6 - Návrat na startovní polohu Na závěr je nutno použít blok polohování pro odjezd suportu s nástrojovým karuselem do počáteční polohy kde je umožněna výměna nástroje a obrobku.

Kontrolní otázky Kdo určuje řezné podmínky nástrojů? Je možné používat na CNC stroji nástroje pro klasické stroje? Na co je nutné dbát při výrobě závitů na CNC stroji?

Literatura Návod k obsluze CNC soustruhu HURCO

Použité obrázky Obrázky použity v této prezentaci jsou mé vlastní.