Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_1_16_Vztažné body Šablona číslo: XII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radomíra Lorencová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky se vztažnými CNC strojů a jejich využití. Autor Mgr. Radomíra Lorencová Klíčová slova body, stroje, osa X, osa Y, osa Z, osa, Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Technologie

3 Vztažné body Pro určení polohy nástroje a obrobku v souřadné soustavě stroje jsou k dispozici definované body na stroji. V závislosti na těchto bodech může být určena a kontrolována poloha nástroje aj.

4 Nulový bod stroje (M) – je počátkem souřadného systému pracovního prostoru stroje. Bod nelze měnit, je určen výrobcem při konstrukci. Bod je absolutním počátkem souřadného systému. U soustruhu leží v ose soustružení a na čelní ploše pracovního vřetena, na které se upíná univerzální sklíčidlo. Nulový bod je místo, kde osa X protíná osu Z. Souřadnice nástroje v tomto bodě jsou X 0.0; Z 0.0; Hodnoty souřadnic se směrem k vřetenu snižují.

5 Referenční bod (R) – je pevně stanoveno místo na stroji všech řízených os. Poloha referenčního bodu označuje systém odměřování dráhy. Řídicí systém má v paměti uloženou polohu referenčního bodu vzhledem k nulovému bodu stroje a po najetí na referenční bod zná absolutní polohu v souřadné soustavě stroje.

6 Nulový bod obrobku (W) – jeho polohu volí programátor a lze ji měnit i během programu. Stanovení nulového bodu obrobku je ovlivněno kótováním na výkrese (zvolení základové roviny). Programátor si zvolí nejvýhodnější místo na obrobku a od něj dále počítá tvar součásti. Souřadnice zadané v programu jsou vztaženy k nulovému bodu obrobku, který se zpravidla volí v ose X do osy vřetene a v ose Z na čele obrobku. Jeden ze způsobů nastavení tohoto bodu je pomocí geometrické funkce G54 a G59, ale častěji se používá vnější nastavení nulového bodu.

7 Nulový bod nosiče nástroje (T) – je bod na upínací ploše nosiče nástroje např. konec vřetena, čelní plocha nástrojové hlavy. V bodě T má nástroj nulové hodnoty. Skutečnou dráhu nosiče nástroje korigujeme podle rozměrů určujících polohu špičky nástroje P  vzhledem k bodu T. Bod špičky (P) – je potřebný pro nastavení délkové a rádiusové korekce nástroje (poloměr zaoblení špičky nástroje).

8 Vztažný bod suportu, vřetene (F) – je bod výměny nástroje
Vztažný bod suportu, vřetene (F) – je bod výměny nástroje. U soustruhu na otočné hlavě a u frézky na čele vřetene v ose její rotace. K tomuto bodu se vztahuje délková korekce nástroje. Bod nastavení nástroje (E) – je bod na držáku nástroje, který při upnutí je ztotožněn s bodem F.

9 Vztažné body při soustružení
Vztažné body (OPLATEK, 1998, s. 27)

10 Vztažné body při frézování
Vztažné body (OPLATEK, 1998, s. 28)

11 Korekce nástroje Každý nástroj umístěný v zásobníku CNC stroje má jinou délku. Pro vyrovnání rozdílu mezi jednotlivými nástroji se používá korekce. Nástroj s nulovou korekcí je standardní nástroj, od nějž se odměřují korekce ostatních nástrojů. Korekce jsou sestaveny do přehledné tabulky a čísla odpovídají číslu nástroje v zásobníku.

12 Korekce geometrie – do tabulky geometrie se před započetím obrábění zapíší hodnoty odpovídající délkám příslušných nástrojů. Během obrábění se do korekcí geometrie již nezasahuje. Korekce opotřebení – slouží k přesnějšímu doladění nástroje a k dodatečným úpravám korekce během obrábění, nutným z důvodu opotřebení řezné hrany nástroje.

13 Korekce nástroje (Dokumenty firmy GOTECH s.r.o.)

14 Kontrolní otázky 1. Který bod stroje nelze měnit a který naopak si při vložení programu změníme? 2. K čemu nám slouží korekce?

15 Zdroje: LORENCOVÁ, Radomíra. Příprava učitele pro rekvalifikační kurz Obsluha CNC strojů Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Píša. Dostupné z: ŠTULPA, M. CNC obráběcí stroje a jejich programování. 1. vyd. Praha: BEN, s. ISBN Firemní literatura, dokumenty firmy GOTECH s.r.o.


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google