Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Veřejná moc a veřejná správa
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Aktuálně připravované novelizace zákonů o územních samosprávných celcích a zákona o svobodném přístupu k informacím Ing. Marie Kostruhová Ředitelka.
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Legislativní proces J.Kožiak.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha února Seminář ke koncepci státní služby Ústavně právní výbor Poslanecké.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Vodohospodářské aktuality
Veřejnoprávní smlouvy
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Novela zákona o místních poplatcích
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Odměňování členů zastupitelstva obce v roce 2018
územního plánování na obcích v roce 2007
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Chyby a nejčastější dotazy
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstvo vnitra

Co se aktuálně připravuje… Změna zákonů o obcích, krajích a hl. městě Praze v oblasti odměňování členů zastupitelstev Zpracováno na základě analýzy a nové koncepce (usnesení vlády č. 757 ze dne 15. září 2014) Spolupráce MF, MPSV, Svaz měst a obcí ČR, Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, Spolek pro obnovu venkova a zástupce HMP; skupina se schází již od r. 2013 Aktuálně v Poslanecké sněmovně P ČR jako sněmovní tisk č. 851 Cílem je zejména sjednocení právní úpravy pro všechny ÚSC a vyřešení stávajících aplikačních problémů

Základní východiska Zachování stávající koncepce - zákonem bude upraven základní způsob stanovování měsíční odměny a vláda je zmocněna k vydání prováděcího právního předpisu (nařízení vlády), kterým se stanoví výše měsíční odměny Nové nařízení vlády - jedna jednodušší tabulka pro všechny ÚSC dohromady – v ní vláda stanoví konkrétní částky odměn pro jednotlivé funkce a jednotlivé kategorie ÚSC (nepůjde o nahodilá čísla, předkladatel je stanoví ze základní hodnoty pomocí koeficientů) Zákon rozšíří počet velikostních kategorií obcí z 8 na 11 (kategorie do 1 000 obyvatel rozdělena na 3) a nastaví základní korelační vztahy mezi ÚSC

Stanovení (výpočet) výše odměn Zachování principu zákonem stanovené výše (částek) odměn pro uvolněné a maximální možné výše odměn pro neuvolněné (konkrétní výši odměn stanoví zastupitelstvo) Zjednodušení – zrušení „příplatku za počet obyvatel“ a „výpočtu“ výše odměn (vše bude v jednom čísle, které se nalezne v tabulce) Nově stanovení výše odměn vždy jen konkrétní částkou a pro „své“ zastupitelstvo (po volbách vždy nově) Možnost zohlednit v odměně neúčast na jednání ZO Pro celé funkční období bude rozhodný počet obyvatel v roce voleb, pak zohlednění jen zásadní změny počtu obyvatel + - 20%

Mimořádné odměny Odchodné Navrácení institutu mimořádných odměn – při dodržení stanovených zákonných podmínek (ročně max. 2-násobek měsíční odměny, podmínka zveřejnění v programu, povinné zdůvodnění každé mimořádné odměny v usnesení…) Precizace institutu „Odchodné“ při skončení funkčního období 1 + 3 v případě vzdání se/odvolání z funkce 1 + 3 zániku mandátu v průběhu funkčního období 1 + 3 ve všech případech „nárokové“ (při splnění podmínek automatický nárok, nebude o tom rozhodovat zastupitelstvo) Pozn.: kompromisní výše dohodnutá při meziresortním připomínkovém řízení

Další navrhované změny Minimální výše odměny pro neuvolněného starostu Nově se nastavují pravidla pro kumulaci odměn za jednotlivé funkce pro neuvolněné – nově možnost jen max. za 3 funkce Garance „zástupného“ místostarostovi do výše odměny starosty při jeho zastupování více než 4 týdny Možnost navýšit odměnu neuvolněnému členu zastupitelstva za „oddávání“ a řízení obecní police Doplněn výčet, na co může mít člen ZO nárok v souvislosti s výkonem funkce Rozhodování o záležitostech spojených s odměňováním a uzavíráním pracovně-právních vztahů se členy zastupitelstev do vyhrazené kompetence zastupitelstva

Dovolená, Právo vzdát se odměny Pravidla pro institut dovolené: Délka dovolené 5 týdnů (ale jen 25 „pracovních“ dnů) Převod nevyčerpané dovolené jen do následujícího roku s přednostním čerpáním Preference čerpání a omezena možnost proplácení nevyčerpané dovolené (jen při ukončení výkonu funkce) Právo vzdát se odměny: Pokud bude stanovena, bude muset být vyplacena (až po odvodech ji bude moci člen ZO „darovat“) Vymezení dalších vztahů se zákoníkem práce

Navržená účinnost Změna zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze – navržena od 1. 1. 2018 Přechodné ustanovení – odměna při skončení funkčního období dle stávající právní úpravy Předpokládá se i nové nařízení vlády s účinností od 1. 1. 2018 Materiál je aktuálně v Poslanecké sněmovně P ČR jako sněmovní tisk č. 851

Nové metodické doporučení č. 5 Nové metodické doporučení č. 5.3 ke stávající právní úpravě odměňování členů zastupitelstev ÚSC Odměna při skončení funkčního období – stanovisko ODK č.2/2015

Děkuji za pozornost Kontakt: odbordk@mvcr.cz www.mvcr.cz/odk