Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Advertisements

Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Rozdělení odbytových středisek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škrábání brambor a kořenové zeleniny
Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa
Geometrická posloupnost - součet
Výstupní zařízení - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvěřina – charakteristika masa
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část
Charakteristika a dělení drůbeže
Prostory v provozovně společného stravování
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení umýváren nádobí
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Zařízení na pečení a smažení
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aritmetická posloupnost - součet
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Vzdálenost bodu od přímky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vytápění Rozvody potrubí
Vytápění Regulace ve vytápění
Transkript prezentace:

Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky Anotace: Prezentace seznamuje žáky s jednotlivými druhy sporáků a popisuje jejich výhody a nevýhody. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: sporák, energie, indukce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_13

Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů

Sporáky jsou jedním ze základních zařízení teplé kuchyně Slouží ke zpracování potravin: - vařením - dušením - pečením - smažením

Dělíme je: podle energie, kterou využívají na: - plynové -elektrické - kombinované (plyn + elektřina)

Dělíme je: 2. podle konstrukce na: - stolové - stavebnicové (možno kombinovat s dalším zařízením)

  Plynový sporák v horní části sporáku jsou otevřené hořáky, které mohou být kryté litinovými pláty v dolní části sporáku je pečící trouba s podélnými hořáky každý hořák je jištěn tepelnou pojistkou, která při zhasnutí hořáku přeruší dodávku plynu

Obrázek č. 1

Elektrický sporák 2-6 topných těles, nebo velkoplošná litinová varná plotna, nebo sklokeramická varná plotna pečící trouba - vrchní a spodní topná tělesa

Obrázek č. 2

Obrázek č. 3

Kombinovaný sporák využívá elektřinu i plyn nejrozšířenější horní hořáky nejčastěji využívají plyn, některý hořák může využívat i elektřinu pečící trouba - elektřina

Obrázek č. 4

Indukční sporák má ve varné desce cívky, které indukují v silných kovových dnech speciálního indukčního nádobí vířivé proudy, které ohřívají jejich dno indukční vařič nemůže fungovat s elektricky nevodivým nádobím (např. sklo nebo keramika), nádoby vyrobené z nerez oceli nemusejí být vždy vhodné

Indukční sporák nádobí musí mít ploché dno, pánve s kulatým dnem (wok) nebudou fungovat správně na plochém vařiči, proto se už vyrábí indukční vařiče s prohlubní pro wok pánve varná keramická deska je na dotek vždy studená a sama se vypne při odstavení nádobí, na rozdíl od tradičních sporáků, je ohřívána přímo nádoba (nikoliv okolí)

Obrázek č. 5

Indukční sporák – výhody: jsou rychlejší a energeticky efektivnější než tradiční elektrické sporáky umožňují přesnou regulaci výkonu plotýnky podobně jako plynové vařiče

Indukční sporák – nevýhody je nutné použit nádobí vyrobeného z magnetických materiálů indukční vařiče jsou dražší

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. METZ, R., GRÜNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host: základní odborné vědomosti: restaurace, hotel, kuchyně. Praha: Europa – Sobotáles, 2008. 606 s. ISBN 978-80-86706-18-4. Obrázky: č. 1- 4 archiv školy č. 5 METZ, R., GRÜNER, H., KESSLER, T. Restaurace a host: základní odborné vědomosti: restaurace, hotel, kuchyně. Praha: Europa – Sobotáles, 2008. 606 s. ISBN 978-80-86706-18-4. s. 116 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.