ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č. 1 VEŘEJNÁ SPRÁVA, POJEM, CHARAKTERISTIKA PrF MU, září 2012 © petr průcha, 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Obecná část rozpočtového práva III
Základy veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Členění a organizace veřejné správy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Evropské správní právo
Rozpočty územních samosprávných celků
Právní aspekty podnikání
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Obecná část správního práva
Kontrola veřejné správy I.
Veřejnoprávní smlouvy
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Veřejná správa.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Veřejnosprávní činnost
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Správní právo procesní - úvod-
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
MÍSTNÍ SPRÁVA I. ..
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
2. Správní trestání a správní delikty
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313Zk Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace.
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA Úvod do studia, Základní vymezení správního práva, základní vymezení veřejné správy, vědecké pojetí správního práva.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Správní právo procesní
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
MÍSTNÍ SPRÁVA II. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
Obecně o veřejné správě
Právo na dobrou správu.
Organizace veřejné správy blok č. 1
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA Úvod do studia, Základní vymezení správního práva, základní vymezení veřejné správy, vědecké pojetí správního práva.
Základní pojmy a instituty správního práva a veřejné správy Jana Jurníková Zlín 2013.
Obecná část rozpočtového práva III
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313K Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č. 1 VEŘEJNÁ SPRÁVA, POJEM, CHARAKTERISTIKA PrF MU, září 2012 © petr průcha, 2012

SPRÁVA, POJMOVÁ VÝCHODISKA vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco regulace, udržování v chodu regulace, udržování v chodu záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu) záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu) správa – administrativa správa – administrativa

Členění, resp. druhy SPRÁVY soukromá (soukromý zájem, soukromé cíle) soukromá (soukromý zájem, soukromé cíle) veřejná ("veřejný zájem", veřejné cíle, řízení veřejných záležitostí) veřejná ("veřejný zájem", veřejné cíle, řízení veřejných záležitostí) základní rozdíly oproti správě soukromé: základní rozdíly oproti správě soukromé: větší vázanost právem větší vázanost právem preference veřejného zájmu preference veřejného zájmu výkon správy - právo i povinnost výkon správy - právo i povinnost

CHARAKTERISTIKA A ZNAKY VEŘEJNÉ SPRÁVY Místo veřejné správy v systému veřejné moci Místo veřejné správy v systému veřejné moci Veřejná správa a její charakteristické rysy Veřejná správa a její charakteristické rysy Právní základ veřejné správy Právní základ veřejné správy

Místo veřejné správy v systému veřejné moci Veřejná moc Veřejná moc Dělba moci Dělba moci Veřejná správa jako Veřejná správa jako výkonná státní moc (státní správa) výkonná státní moc (státní správa) územní samosprávná moc (územní samospráva) územní samosprávná moc (územní samospráva) jiná samosprávná moc (profesní či zájmová samospráva) jiná samosprávná moc (profesní či zájmová samospráva)

Z judikatury: Veřejnou mocí se rozumí taková moc, která autoritativně rozhoduje o právech, a povinnostech subjektů, ať již přímo, nebo zprostředkovaně. Subjekt, o jehož právech nebo povinnostech rozhoduje orgán veřejné moci, není v rovnoprávném postavení s tímto orgánem a obsah rozhodnutí tohoto orgánu nezávisí od vůle subjektu. Veřejnou mocí se rozumí taková moc, která autoritativně rozhoduje o právech, a povinnostech subjektů, ať již přímo, nebo zprostředkovaně. Subjekt, o jehož právech nebo povinnostech rozhoduje orgán veřejné moci, není v rovnoprávném postavení s tímto orgánem a obsah rozhodnutí tohoto orgánu nezávisí od vůle subjektu. Podle Nálezu Ústavního soudu ČSFR, sp.zn. I. ÚS 191/92, a obdobně i Nález Ústavního soudu ČR, sp.zn. II. ÚS 75/93, nálezy se v podstatě liší jen jazykovou mutací. Podle Nálezu Ústavního soudu ČSFR, sp.zn. I. ÚS 191/92, a obdobně i Nález Ústavního soudu ČR, sp.zn. II. ÚS 75/93, nálezy se v podstatě liší jen jazykovou mutací.

Veřejná správa a její charakteristické rysy Veřejná správa jako součást systému veřejné moci, pozitivní a negativní vymezení Veřejná správa jako součást systému veřejné moci, pozitivní a negativní vymezení Vrchnostenská a nevrchnostenská veřejná správa Vrchnostenská a nevrchnostenská veřejná správa Veřejná správa v organizačním a funkčním pojetí Veřejná správa v organizačním a funkčním pojetí Veřejná správa přímá a nepřímá Veřejná správa přímá a nepřímá Věcné zaměření veřejné správy Věcné zaměření veřejné správy

Právní základ veřejné správy Ústavně právní východiska Ústavně právní východiska Správní právo (meritorně) Správní právo (meritorně) Další právní odvětví (související otázky) Další právní odvětví (související otázky)

K POJMU „dobrá správa“ Pod pojem „dobrá správa“ lze zařadit skupinu požadavků, které si kladou za cíl zajistit kvalitní a řádné fungování veřejné správy v podmínkách a prostředí moderního demokratického právního státu založeného na úctě a respektu k základním právům a svobodám jednotlivců. Tomuto požadavku je věnována značná pozornost, a to jak na úrovni národní, tak i mezinárodní, kde významnou roli sehrála Rada Evropy. Pod pojem „dobrá správa“ lze zařadit skupinu požadavků, které si kladou za cíl zajistit kvalitní a řádné fungování veřejné správy v podmínkách a prostředí moderního demokratického právního státu založeného na úctě a respektu k základním právům a svobodám jednotlivců. Tomuto požadavku je věnována značná pozornost, a to jak na úrovni národní, tak i mezinárodní, kde významnou roli sehrála Rada Evropy. Požadavky kladené na výkon veřejné správy jako dobré správy jsou vyjádřeny i jako pilíře evropského správního práva, přičemž se jedná zejména o: Požadavky kladené na výkon veřejné správy jako dobré správy jsou vyjádřeny i jako pilíře evropského správního práva, přičemž se jedná zejména o: spolehlivost, předvídatelnost, otevřenost, transparentnost, odpovědnost, efektivitu, atd. spolehlivost, předvídatelnost, otevřenost, transparentnost, odpovědnost, efektivitu, atd. Pojem „dobrá správa“ není v našem právním řádu legislativně vymezen a definován. Zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů, a ani zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, jako právní úprava, která v sobě pojem „dobrá správa“ obsahuje, jej nijak nedefinuje a ani se o jeho definici nepokouší. Pouze z jeho existence vychází a pomáhá jej dále naplňovat. Pojem „dobrá správa“ není v našem právním řádu legislativně vymezen a definován. Zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů, a ani zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, jako právní úprava, která v sobě pojem „dobrá správa“ obsahuje, jej nijak nedefinuje a ani se o jeho definici nepokouší. Pouze z jeho existence vychází a pomáhá jej dále naplňovat.

. V našich podmínkách se nejuceleněji o vymezení souhrnu těchto principů pokusil v r Veřejný ochránce práv, jemuž zákon ukládá „působit k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí uvedených, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, jakož i před jejich nečinností, a tím přispívá k ochraně základních práv a svobod“. Jmenovitě za tyto principy přitom označil : V našich podmínkách se nejuceleněji o vymezení souhrnu těchto principů pokusil v r Veřejný ochránce práv, jemuž zákon ukládá „působit k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí uvedených, pokud je v rozporu s právem, neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, jakož i před jejich nečinností, a tím přispívá k ochraně základních práv a svobod“. Jmenovitě za tyto principy přitom označil : dodržování právního řádu, dodržování právního řádu, nestrannost, nestrannost, včasnost, včasnost, předvídatelnost, předvídatelnost, přesvědčivost, přesvědčivost, přiměřenost, přiměřenost, součinnost, součinnost, odpovědnost, odpovědnost, otevřenost a otevřenost a vstřícnost. vstřícnost.

. V r bylo přijato Doporučení Rec(2007)7 Výboru ministrů Rady Evropy o dobré veřejné správě, které definovalo celkem osm zásad dobré správy, a to : V r bylo přijato Doporučení Rec(2007)7 Výboru ministrů Rady Evropy o dobré veřejné správě, které definovalo celkem osm zásad dobré správy, a to : zákonnost, zákonnost, rovnoprávnost, rovnoprávnost, nestrannost, nestrannost, proporcionalitu, proporcionalitu, právní jistotu, právní jistotu, časovou přiměřenost, časovou přiměřenost, participaci, participaci, úctu k soukromí a úctu k soukromí a transparentnost. transparentnost.

STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA Pojem a charakteristické rysy státní správy Pojem a charakteristické rysy státní správy Pojem a charakteristické rysy samosprávy Pojem a charakteristické rysy samosprávy Vztah státní správy a samosprávy Vztah státní správy a samosprávy

Pojem a charakteristické rysy státní správy Státní správa - veřejná správa přičitatelná státu Veřejná správa vykonávaná státem, veřejnoprávními korporacemi, příp. dalšími vykonavateli (organizační aspekt) Veřejná správa vykonávaná státem, veřejnoprávními korporacemi, příp. dalšími vykonavateli (organizační aspekt) Veřejná správa jako výkon státní moci (realizace obsahu Veřejná správa jako výkon státní moci (realizace obsahu aktů státní moci - funkční aspekt ) aktů státní moci - funkční aspekt ) V tzv. smíšeném modelu - přenesení výkonu V tzv. smíšeném modelu - přenesení výkonu státní moci na samosprávné orgány státní moci na samosprávné orgány

Pojem a charakteristické rysy samosprávy Samospráva - veřejná správa přičitatelná veřejnoprávním korporacím nestátního charakteru Tvorba a výkon vlastní samosprávné moci Tvorba a výkon vlastní samosprávné moci Výkon veřejnoprávními korporacemi a jejich orgány Výkon veřejnoprávními korporacemi a jejich orgány V tzv. smíšeném modelu - propůjčení výkonu státní moci samosprávným orgánům V tzv. smíšeném modelu - propůjčení výkonu státní moci samosprávným orgánům

Z judikatury: Ústavní soud ve spojení s Chartou místní samosprávy poukázal na limity svobody územní samosprávy, a to když v nálezu Pl. ÚS 34/02 uvedl: Ústavní soud ve spojení s Chartou místní samosprávy poukázal na limity svobody územní samosprávy, a to když v nálezu Pl. ÚS 34/02 uvedl: Český ústavní standard místní samosprávy je doplněn a obohacen standardem, který vyplývá z Charty místní samosprávy Pravidla jí vyjádřená jsou stěží přímo uplatnitelná (self-executing). Práva zaručená Chartou územní samosprávě smluvních stran jsou rámcová. Charta sama v řadě ustanovení počítá s podrobnou vnitrostátní právní úpravou, která zajisté představuje meze, ve kterých se územní samospráva bude pohybovat. Rozhodně nezaručuje úplnou svobodu územní samosprávy. Ta není evropskou tradicí. Zákony, popř. další předpisy podle volby a tradice smluvních stran mohou podrobně vymezovat okruh záležitostí spravovaných územní samosprávou včetně těch, které má samospráva za povinnost sledovat, její organizaci včetně podoby a postavení jednotlivých orgánů, určovat rámec pro hospodaření, přiznávat majetek a její finanční zdroje. Už vůbec Charta nečiní z územní samosprávy svrchovaná tělesa blížící se státům. ( Český ústavní standard místní samosprávy je doplněn a obohacen standardem, který vyplývá z Charty místní samosprávy Pravidla jí vyjádřená jsou stěží přímo uplatnitelná (self-executing). Práva zaručená Chartou územní samosprávě smluvních stran jsou rámcová. Charta sama v řadě ustanovení počítá s podrobnou vnitrostátní právní úpravou, která zajisté představuje meze, ve kterých se územní samospráva bude pohybovat. Rozhodně nezaručuje úplnou svobodu územní samosprávy. Ta není evropskou tradicí. Zákony, popř. další předpisy podle volby a tradice smluvních stran mohou podrobně vymezovat okruh záležitostí spravovaných územní samosprávou včetně těch, které má samospráva za povinnost sledovat, její organizaci včetně podoby a postavení jednotlivých orgánů, určovat rámec pro hospodaření, přiznávat majetek a její finanční zdroje. Už vůbec Charta nečiní z územní samosprávy svrchovaná tělesa blížící se státům. (

. Podle čl. 1 odst. 1 Ústavy je Česká republika mimo jiné jednotný stát; nejedná se o federaci či nadstátní integrační uskupení. Ústavně zaručená samospráva obcí a krajů je pouze jedním z prvků dělby moci mezi ústředními ústavními orgány a orgány samosprávy a projevem principu subsidiarity, z něhož vyplývá, že věci místního významu mají být v té míře, v níž mají vskutku specificky místní povahu, svěřeny regulaci na této úrovni systému veřejné správy. Samospráva krajů a obcí nemůže mít takový dosah, aby místními či regionálními regulacemi fakticky rozdrobila jednotný právní a ekonomický prostor České republiky na oblasti, v nichž budou platit zásadně odlišná pravidla. Podle čl. 1 odst. 1 Ústavy je Česká republika mimo jiné jednotný stát; nejedná se o federaci či nadstátní integrační uskupení. Ústavně zaručená samospráva obcí a krajů je pouze jedním z prvků dělby moci mezi ústředními ústavními orgány a orgány samosprávy a projevem principu subsidiarity, z něhož vyplývá, že věci místního významu mají být v té míře, v níž mají vskutku specificky místní povahu, svěřeny regulaci na této úrovni systému veřejné správy. Samospráva krajů a obcí nemůže mít takový dosah, aby místními či regionálními regulacemi fakticky rozdrobila jednotný právní a ekonomický prostor České republiky na oblasti, v nichž budou platit zásadně odlišná pravidla. Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne , čj. 7 Ao 2/ Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne , čj. 7 Ao 2/

Vztah státní správy a samosprávy Vztah státní správy a samosprávy Vzájemné nezasahování Vzájemné nezasahování Vzájemný respekt Vzájemný respekt Vzájemná součinnost Vzájemná součinnost

SUBJEKTY VYKONÁVAJÍCÍ VEŘEJNOU SPRÁVU SUBJEKTY VYKONÁVAJÍCÍ VEŘEJNOU SPRÁVU Orgány státní správy Orgány státní správy Orgány samosprávy Orgány samosprávy Ostatní vykonavatelé veřejné správy Ostatní vykonavatelé veřejné správy

SHRNUTÍ, ZÁVĚR