Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Problematika distribučních modelů z pohledu pojišťoven Josef Lukášek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Energetická hodnota potravin (EH)
2 Marketingové koncepce
Název projektu: Moderní škola
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Worklife Balance ve společnosti HEINEKEN Česká republika
Výzkum veřejného mínění v otázce výstavby obchodního centra
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Úvod do tržní hodnoty a hromadného oceňování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Analýza trhu biopotravin
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Název projektu: Moderní škola
Společenská odpovědnost ve školství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Agroturistika a podnikání na venkově
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Oběhové hospodářství v praxi
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Život bez střeva , Praha.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.

Plýtvání "Růst růstu" - bez plýtvání ekonomika nemůže dále růst, zájem mít více, i když není potřeba Zbytečná spotřeba energie a vody, produkce odpadů, přepravování (včetně protisměrného), ničení přírody a přírodních zdrojů (včetně půd) Omezení plýtvání nesnižuje kvalitu života - místo vydělávání a plýtvání lze více času trávit s rodinou, vyhnout se obezitě, stavět na kvalitativním růstu, volnočasových aktivitách a osobnostním rozvoji

Udržitelný rozvoj Spotřeba nemůže následovat rostoucí produkci, ale naopak produkce musí odpovídat racionální spotřebě - potřeba vyrovnání produkce a spotřeby Na ekologickou kvalitu spotřebitel potřebuje více peněz - "škrtformy" v minulých letech podrazily kvalitativní růst a dostupnost pro chudé, současný růst se může zvrtnout jen v ten kvantitativní

Uvědomělý spotřebitel Motivace obchodníků vycházet vstříc novým požadavkům

Pro širokou veřejnost i odborníky Řešení problémů od produkce potravin, po domácnosti Interaktivní spojení s výstavou pomocí QR kódů

Letáčky Správné nakupování, skladování potravin a nakládání s obaly

Festivaly a Dny Země Dotazování a vysvětlení rozdílu datumu spotřeby a minimální trvanlivosti Ukázky a možnosti recyklace obalových plastů Letáčková osvěta

Udržitelná spotřeba - debata Ekologické a kvalitní produkty jsou hodnotnější, ale také dražší - zájem závisí na koupěschopnosti

Podpora "Potraviny pomáhají" 2013 ukázkový nákup v Tesco před MŽP - české výrobky a ekologické obaly 2014 Kaufland Podbaba s Lenkou Teskou Arnoštovou a prof. Janou Dostálovou - kvalita potravin a možnosti ekologického doplňování v obchodech 2015 Kaufland Palmovka - střídmý nákup prevencí plýtvání a obezity

Podpora "Potraviny pomáhají"

Výstava Zlepšení povědomí veřejnosti i obchodníků s potravinami, ukázky problémů i řešení

Děkuji za pozornost! Mgr. Jiří Jakl