MOTIVACE MPSV K SYSTÉMOVÉ PODPOŘE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ING. LINDA MARŠÍKOVÁ,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb – vyrovnávací platba Ing. Hana Doleželová,
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Dotační programy Ústeckého kraje
Dokument KAP MSK - obsah
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Národní program podpory cestovního ruchu
Finanční účetnictví RADNICE
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Správa sociálního zabezpečení
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Obsah veřejných rozpočtů I
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Klíčové aktivity projektu
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

MOTIVACE MPSV K SYSTÉMOVÉ PODPOŘE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ING. LINDA MARŠÍKOVÁ,

O ČEM BUDEME HOVOŘIT? 1.Zákonné ukotvení financování 2.Dotace na sociální služby 3.Služby obecného hospodářského zájmu 4.Aktuality 5.Výzvy do budoucna

JAKÉ JE ZÁKONNÉ UKOTVENÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB? Stanoveno zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů Účinný od Upravuje tyto oblasti: Příspěvek na péči Sociální služby Inspekce Mlčenlivost Financování Správní delikty Vzdělávání

Jaký byl stav dotací a proč jej měnit?  Nastavení systému sociálních služeb včetně jeho financování – v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů  Dlouhodobě neudržitelné  Systém dotací  Netransparentní  Neefektivní  Vytváří nerovný přístup k jednotlivým poskytovatelům

JAK JE PŘESNĚ UPRAVENA OBLAST FINANCOVÁNÍ V ZÁKONĚ O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH? Upravena §101 – 105 Principy – vícezdrojovost, nenárokovost Významná provazba je na oblast plánování a dostupnosti – tedy §92 – 96 Od je §101 (dotace poskytuje ministerstvo) nahrazen §101a (dotace poskytuje kraj)

FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB JE VÍCEZDROJOVÉ ze státního rozpočtu ve formě dotací na sociální služby, ve formě dotace od krajů, obcí nebo MPSV, z prostředků krajských a obecních rozpočtů, případně rozpočtu MPSV ve formě příspěvku zřizovatele ze státního rozpočtu je financován příspěvek na péči, zhruba třetina je využívána k nákupu služeb u některého z poskytovatelů sociálních služeb, ze soukromých zdrojů ve formě úhrad uživatelů za ubytování a stravu, z dalších zdrojů, z nichž tvoří výraznou část dotace ze strukturálních fondů EU, z prostředků zdravotního pojištění, z nichž jsou financovány zdravotní služby poskytované poskytovateli některých sociálních služeb

JAKÝMI DALŠÍMI ZÁKONY SE FINANCOVÁNÍ ŘÍDÍ? Zákon č. 218/2000 Sb., tzv. velká rozpočtová pravidla Zákon č. 250/2000 Sb., tzv. malá rozpočtová pravidla Zákon o státním rozpočtu na příslušný rok Zákon č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole ve veřejné správě Zákonem č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) Daňové zákony Vyhlášky Ministerstva financí (především č. 367/2015 Sb., zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem) Zásady 3E

CO SE SKRÝVÁ POD TOUTO ZKRATKOU? Požadavek na komplexní dodržování pravidel při nakládání s veřejnými prostředky Jsou označována zkratkou 3E a rozumí se jimi: Hospodárnost Účelnost Efektivnost

O ČEM BUDEME HOVOŘIT? 1.Zákonné ukotvení financování 2.Dotace na sociální služby 3.Služby obecného hospodářského zájmu 4.Aktuality 5.Výzvy do budoucna

VÝVOJ DOTACÍ ZA OBDOBÍ ÚČINNOSTI ZÁKONA KOLÍSÁ Prostředky na dotace MPSV 2013: 6,5 mld. Kč Prostředky na dotace MPSV 2014: 7,7 mld. Kč Prostředky na dotace krajům a MPSV 2015: 7,85 mld. Kč mil. Kč Prostředky na dotace krajům a MPSV 2016: 8,57 mld. Kč mil. Kč mil. Kč Požadavky: vždy cca 11 mld. Kč

VÝVOJ DOTACÍ

PŘESTOŽE DO SYSTÉMU PŘITÉKAJÍ VELKÉ OBJEMY PROSTŘEDKŮ PRAVIDLA NEBYLA TRANSPARENTNÍ.. Dotace poskytovány dle §101 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Dotace poskytovalo MPSV Dle §101a výše uvedeného zákona odpovědnost za dotace na jednotlivé kraje – návrat k původnímu záměru zákona, kde se rozhodování svěřuje nejbližšímu stupni řízení, tedy evropskému principu subsidiarity Několikrát novelizací odloženo Nyní účinnost od To reálně znamená, že systém dotací byl 7 let stále stejný, dlouhodobě neudržitelný, netransparentní, neefektivní, s nerovným přístupem k jednotlivým poskytovatelům

O ČEM BUDEME HOVOŘIT? 1.Zákonné ukotvení financování 2.Dotace na sociální služby 3.Služby obecného hospodářského zájmu 4.Aktuality 5.Výzvy do budoucna

CO MPSV PŘIMĚLO UVAŽOVAT O ZMĚNĚ V SYSTÉMU? Nová legislativa EU v oblasti veřejné podpory Právní analýzy, realizované v rámci projektu „Podpora procesů v sociálních službách“ z 5/2011 – 12/2012 Manuál služeb obecného hospodářského zájmu pro MMR z 4/2013 Výstupy činnosti pracovní skupiny k SSGI při SPC Korespondence s ÚOHS

CO JSOU SLUŽBY OBECNÉHO HOSPODÁŘSKÉHO ZÁJMU (SOHZ)? Podmnožina hospodářských činností Zvláštní význam pro občana Bez zásahu poskytovatele podpory by neexistovala/existovala za horších podmínek ? Jak diagnostikovat SOHZ? Máme hospodářskou činnost  opatření zakládá VP  ale liší se od běžných hospodářských činností SOHZ

JAKÁ JSOU POZITIVA SOHZ? Prověří, zda službu nezajistí trh Omezí negativní dopad finančních podpor státu/veřejných rozpočtů na existující trh Šetří výdaje státu/veřejných rozpočtů Stanoví výdajové limity prostřednictvím VYROVNÁVACÍ PLATBY „vyrovnávací platba kryje dodatečné náklady, které jsou odrazem závazku veřejné služby“

ODPOVĚDNOST ZA SOULAD S PRAVIDLY MÁ VŽDY POSKYTOVATEL PODPORY – CO BY SI MĚL ROZMYSLET? Jakou službu chci financovat?  Jaké činnosti, cílovou skupinu, na jakém území, které komerční subjekty mohou být dotčeny, jaká bude finanční náročnost opatření V jakém režimu?  De minimis – Rozhodnutí – Rámec Jak vypočítám kompenzaci?  Mám volnou ruku při určení parametrů kompenzace, je třeba aby byly objektivní, transparentní a stanovené předem Co přiměřený zisk?  Jeho výše by neměla přesáhnout míru návratnosti kapitálu, který by požadoval průměrný podnik při úvahách o tom, zdali poskytovat SOHZ po celou dobu pověření, a to s přihlédnutím k riziku, které poskytování přináší

Cílový stav musí být zřejmý, dle něj nastavit směr ve financování a poskytovatele a další aktéry na něj postupně „zvykat“ 2014 – první principy, testování výpočtu, mírné změny pro poskytovatele 2015 – testování obvyklých nákladů služby, zavedení výpočtu s ukazateli nastavenými v „mírné“ variantě 2016 – financování dle režimu Rozhodnutí, včetně systému kontroly a vracení nadměrných vyrovnávacích plateb využití zkušeností z předchozích let) 2017 – financování dle režimu Rozhodnutí, kosmetické úpravy na základě zkušeností 2018 – financování dle režimu Rozhodnutí, vyhodnocení tříletého přechodového období Parametry lze na počátku procesu stanovit měkčeji a postupně je zpřísňovat (dosažení cílového stavu) P ROCES ZAVEDENÍ FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB JAKO SOHZ V REŽIMU ROZHODNUTÍ BYL POSTUPNÝ

Od roku 2016 – sociální služby jsou financovány v režimu Rozhodnutí č. 2012/21/EU Pro oblast státních dotací poskytovaných kraji a Hlavním městem Prahou Pro oblast dotací z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost J AK TEDY VYPADÁ FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 A JAK BUDE VYPADAT DÁLE ?

V souladu se zákonem o sociálních službách je to KRAJ („zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb, určuje síť sociálních služeb na území kraje; přitom přihlíží k informacím obcí“) Kraj zařazuje do sítě Kraj vydává pověření K DO JE HLAVNÍM GARANTEM ?

O ČEM BUDEME HOVOŘIT? 1.Zákonné ukotvení financování 2.Dotace na sociální služby 3.Služby obecného hospodářského zájmu 4.Aktuality 5.Výzvy do budoucna

CO BYLO UPRAVENO PRO ROK 2017? Finální rozšíření „stropovacího mechanismu“ Lepší vymezení základních činností Sjednocení některých termínů v dotačních řízeních ×Intervaly dotací na jednotku

Z VYŠUJE SE PROVÁZANOST FINANCOVÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ § 95 písm. g) zákona o sociálních službách  Kraj zajišťuje dostupnost poskytování sociálních služeb na svém území v souladu se SPRSS § 95 písm. h) zákona o sociálních službách  Kraj určuje síť sociálních služeb na území kraje § 101a  K plnění povinnosti uvedené v § 95 písm. g) a h) se krajům poskytuje ze státního rozpočtu účelově určená dotace

PLATNOST JEDNOTLIVÝCH PLÁNŮ ObdobíDélka Jihočeský roky Jihomoravský roky Karlovarský roky Královehradecký2011 – let Liberecký2014 – roky Plzeňský2015 – roky Moravskoslezský2015 – let Olomoucký2015 – roky Pardubický2012 – roky Hlavní město Praha2013 – roky Středočeský2015 – roky Ústecký2015 – roky Vysočina rok Zlínský2012 – 2014 (2015)3 (4) roky

J AKÉ JSOU ZÁKLADNÍ DOKUMENTY, NA KTERÝCH JE POSTAVENO PLÁNOVÁNÍ A FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ? Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb kraje (SPRSS) Síť sociálních služeb na území kraje Ošetřeno zákonem, ale ne dostatečně – každý kraj ke tvorbě dokumentů přistupuje jinak – nutná úprava v rámci legislativy

Zpřesnění podmínek pro zpracování a strukturu střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb (prováděcí právní předpis zejm. ve vztahu k § 3, písm. h + i) → neopominutelný procesní postup a náležitosti plánu + sítě sociálních služeb Popis principů obsazování a aktualizace krajské sítě sociálních služeb s využitím veřejných zakázek → síť služeb + zajištění služeb jednotlivými poskytovateli PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A JEJICH SÍŤOVÁNÍ – CO JE OBSAHEM NOVELY?

Upřesnění role a způsobu spolupráce obcí a krajů při síťování sociálních služeb → přenos potřebných informací, podíl na koncipování sítě, nutné kroky, časový rámec apod. Zachycení spolufinancování sociálních služeb z rozpočtů obcí a krajů → míra finanční účasti, příp. vůbec rozhodnutí o financování některých služeb Celostátní síť sociálních služeb → určení parametrů a podmínek pro její ustanovení PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A JEJICH SÍŤOVÁNÍ – CO JE OBSAHEM NOVELY?

O ČEM BUDEME HOVOŘIT? 1.Zákonné ukotvení financování 2.Dotace na sociální služby 3.Služby obecného hospodářského zájmu 4.Aktuality 5.Výzvy do budoucna

A JAKÉ JSOU VÝZVY DO BUDOUCNA? Jednotné účetnictví poskytovatelů sociálních služeb – úprava legislativního vymezení PO Jednotné a jednodušší vykazování dat – závisí na novém dodavateli Sociální služby jako veřejné zakázky – vymezení kvalitativních kritérií hodnocení Přiměřený zisk v sociálních službách – definice, účel a způsob výpočtu

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST Máte dotazy? Ing. Linda Maršíková