ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Listy mého stromu V našem životě existují lidé, kteří nás činí šťastnými prostě jen proto, že nám zkřížili cestu. Někteří jdou cestou po našem boku dlouho,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vladislav Vančura 9. ročník.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Vladislav Vančura Markéta Lazarová.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_Slova opačného významu AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Interpunkce v souvětí podřadném
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
● Experimentální próza, Vladislav Vančura ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
Vladislav Vančura ( ). Základní životopisné údaje ● Narodil se v Háji u Opavy ● Vystudoval medicínu na UK v Praze ● Lékařskou praxi vykonával.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ Z.8.A.04_prirodni pomery_cr_typy_chranenych_uzemi_v_cr
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníříjen 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
Anotace Tento materiál slouží k rozvoji čtenářské gramotnosti, je určen pro opakování, zkoušení, lze jej použít jako test. Text je možno promítat na interaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Meclov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jiří Burda NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ2_06_Věta, slovo a slovní význam.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Téma: Český jazyk 5. ročník
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_04
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_297_ČJ9
Umělecký styl II..
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Procvičování – slohotvorní činitelé
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
NÁZEV ŠKOLY:ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_19_Okrasné květiny
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – POHRANIČNÍ POHOŘÍ, PODNEBÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Funkční styl odborný.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Školník Kulda je jednička
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_18_Hodiny 2
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01B_10_Vladislav Vančura: Rozmarné léto TEMA: Česká literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:30. ‎března ‎2013

ANOTACE Tento materiál slouží k výuce v hodinách české literatury ve 3. ročníku 4letého studia a 5. ročníku 6letého studia, časově je koncipován na jednu vyučovací hodinu. Cílem je seznámit žáky s nezaměnitelným stylem Vančurova vyprávění, s jeho originálním využitím jazykových prostředků a v neposlední řadě žáky motivovat k tomu, aby se nenechali odradit náročností Vančurových děl. Jeden z úkolů je zaměřen na opakování interpunkce ve složitém souvětí, což úzce souvisí s pochopením textu. Žáci pracují ve dvojicích, v textu přímo na tabuli digitálním perem nebo fixem označují příslušné části nebo slova, významy slov vyhledávají na internetu, nebo ve slovníku. Celý materiál může být vytištěn jako pracovní list pro individuální práci. Materiál je určen k interaktivní výuce.

ROZMARNÉ LÉTO VLADISLAV VANČURA

Antonín Důra Dozpívav svoji písničku, veliký Antonín složil ruce na zádech a maní dýchal na kuličku teploměru. Sloupec téměř neúplatný sotva se pohnul a Důra znamenaje tuto řádnost měl několik myšlenek, jež se vystřídaly v sledu míšených karet. „Tento způsob léta,“ děl vposled, odvraceje se od přístroje Celsiova, „zdá se mi poněkud nešťastným. Je chladno a můj dech, jakkoliv jsem nepozřel vody, je mrazivý. Který měsíc nám zbývá, jestliže ani červen není dost vhodný, abychom pečovali o zdraví a o tělesnou čistotu? Nuže, ať je podnebí příznivé čili nic, tyto věci nesnesou odkladu." Řka to, ujal se mistr řemene, svlékl svůj šat a dívaje se dolů do vody, jež zrcadlila jeho dlouhé zarostlé nohy, roubení bazénu a nebeskou báň, znamenal obraz obrácené nádoby, kterou kdosi neuměle postavil právě na okraj, a dodal: „Ach, plovárna a tato číška jsou prázdny."

1)Přečtěte nahlas a řekněte, jak na vás text působí a proč. 2)Vyhledejte a podtrhejte přechodníky. 3)Vyhledejte a podtrhejte archaismy, slova knižní a básnická. 4)Najděte 5 slohově neutrálních slov. 5)Převeďte text do současného jazyka.

Vzpomínka panina Můj manžel plkává dosti často pravila paní Důrová ach Je mi to snášeti od sedmnáctého roku neboť vězte že jsem se provdala mláda. Ano mohla jsem voliti mezi lepšími chlapíky než je mistr avšak Antonín zbil ženichy a zmocniv se klíčů jež jako s uděláním se hodily k mým dvířkám obtěžoval mě tak dlouho až bylo nutné slaviti svatbu. Je to pravda Antonín býval velmi zamilován a velmi zdráv chci se vsaditi že toho měli ti kluci dost když je zmlátil. 1)Doplňte interpunkci, zdůvodněte.

ŘEŠENÍ Vzpomínka panina „Můj manžel plkává dosti často,“ pravila paní Důrová, „ach! Je mi to snášeti od sedmnáctého roku, neboť vězte, že jsem se provdala mláda. Ano, mohla jsem voliti mezi lepšími chlapíky, než je mistr, avšak Antonín zbil ženichy a zmocniv se klíčů, jež jako s uděláním se hodily k mým dvířkám, obtěžoval mě tak dlouho, až bylo nutné slaviti svatbu. Je to pravda, Antonín býval velmi zamilován a velmi zdráv, chci se vsaditi, že toho měli ti kluci dost, když je zmlátil."

2) Knižní spojky nahraďte spojkami slohově neutrálními. 3) Najděte další slohově zabarvené výrazy. 4) Popište vztah paní Důrové k manželovi.

CITACE VANČURA, Vladislav. Rozmarné léto. 5. Praha: Československý spisovatel, 1971, str. 11, 20, edice české klasické prózy a poezie 19. a 20. století. ISBN