Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcela Tichotová NÁZEV: VY_12_INOVACE_01A_31_Ernest Hemingway: Stařec a moře TEMA: Světová literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY: 11. července 2013

2 ANOTACE Tento materiál slouží k výuce v hodinách české literatury ve 4. ročníku 4letého studia a 6. ročníku 6letého studia, časově je koncipován na jednu vyučovací hodinu. Cílem je seznámit žáky s Hemingwayovým Starcem a mořem a motivovat je k jeho přečtení. Materiál slouží k procvičování čtenářské gramotnosti - porozumění čtenému textu, přemýšlení o něm, vyhledávání informací. Práce s materiálem je variabilní, je možné použít slide 10 i jako motivaci na úvod hodiny. Svá řešení žáci zapisují na interaktivní tabuli digitálním perem, označují části textu, které jsou klíčové pro řešení jednotlivých úkolů, potřebné doplňující informace vyhledávají na internetu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 STAŘEC A MOŘE Ernest Hemingway

4 Jaký typ charakteristiky používá autor v  úryvku A?
Jaký slohový postup převažuje? Jaké asociace ve vás vyvolává stáří?

5 A/ Byl starý, jezdil sám na člunu rybařit do Golfského proudu a už čtyřiaosmdesát dnů nic nechytil. Prvních čtyřicet dnů s sebou měl chlapce. Ale po čtyřiceti dnech bez ryb rodiče chlapci řekli, že stařec je už úplně salao, tedy smolař toho nejhoršího ražení, a chlapec se na jejich příkaz dal na jinou loď, která během prvního týdne chytila hned tři jaksepatří velké ryby. Chlapci bylo smutno, když viděl, jak se stařec vrací den co den s prázdným člunem, a pokaždé mu šel pomoci odnést buď klubka šňůr, nebo špičatý hák, harpunu a plachtu smotanou okolo stěžně. Plachta měla záplaty z pytlů od mouky; jak byla svěšená, vypadala jako vlajka trvalé porážky. Stařec byl hubený a vychrtlý, s hlubokými vráskami na zátylku. Tváře mu místy zhnědly neškodnou rakovinou kůže od odrazu slunce v tropickém moři. Hnědé skvrny se mu táhly po krajích obličeje až dolů a ruce měl rozryté hlubokými jizvami od tahání šňůr s těžkými rybami. Ale žádné z těch jizev nebyly čerstvé. Byly staré jako jámy vymleté v bezrybé poušti. Všechno na něm bylo staré s výjimkou očí. Ty měly stejnou barvu jako moře a jejich pohled byl veselý a nezlomený.1

6 V úryvku B zdůvodněte interpunkci.

7 B/ Když se vrátil, stařec v židli spal a slunce už zapadlo
B/ Když se vrátil, stařec v židli spal a slunce už zapadlo. Chlapec sebral z postele starou vojenskou přikrývku a roztáhl ji přes opěradlo židle a starci přes ramena. Byla to zvláštní ramena, stále měla sílu, ačkoli již byla velmi stará. I starcova šíje byla pořád silná a záhyby kůže na ní nebyly tak zřetelné, když spal a hlava mu padala dopředu. Košili měl tolikrát záplatovanou, že vypadala stejně jako plachta, a záplaty byly sluncem vybělené do mnoha různých odstínů. Starcova hlava však byla velmi stará. Když měl zavřené oči, jeho tvář byla zcela bez života. Noviny mu ležely na kolenou a váha jeho ruky je tam ve večerním větříku přidržovala. Byl bos. Chlapec ho nechal být, a když se vrátil, stařec ještě spal. „Vstávej, dědo,“ řekl chlapec a položil mu ruku na koleno. Stařec otevřel oči a chviličku se vracel z velké dálky. Pak se usmál. „Co to máš?“ zeptal se. „Večeři,“ řekl chlapec. „Dáme si večeři.“ „Ani nemám moc hlad.“ „Pojď jíst. Rybařit a nejíst, to nejde.“2

8 Jaký je vztah chlapce k Santiagovi (starcovi)?
Na základě úryvků se pokuste charakterizovat Manolina (chlapce). Jako domácí úkol napište Manolinovu charakteristiku (150 slov), použijte řešení úkolu 5 a svoji fantazii.

9 C/ Chlapec odešel. K jídlu si nesvítili a stařec si svlékl kalhoty a zalezl do postele potmě. Nastrkal si noviny do kalhot a smotal je jako polštář. Zabalil se do deky a usnul na dalších starých novinách, jež pokrývaly péra postele.3 Tento úryvek nejlépe vystihuje slovo: únava – zoufalství – samota – chudoba, své rozhodnutí zdůvodněte.

10 Vyhledejte filmová zpracování této knihy a okomentujte výběr hlavního hrdiny. Odpovídá vašim představám? Na Wikipedii vyhledejte, kde se kniha odehrává a jaké je spojení Hemingwaye s tímto místem.

11 CITACE 1HEMINGWAY, Ernest. Stařec a moře [online], str. 3. [cit ]. Dostupný na WWW: 2HEMINGWAY, Ernest. Stařec a moře [online], str. 8. [cit ]. Dostupný na WWW: 3HEMINGWAY, Ernest. Stařec a moře [online], str. 11. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google