Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."— Transkript prezentace:

1 VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová

2 Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace
Vzdělávací obor: český jazyk a literatura Tematický okruh: literární výchova Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k výkladu o spisovateli Vladislavu Vančurovi. Autor: Mgr. Petra Holajová Datum vytvoření: květen 2012 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák má přehled o významných představitelích české literatury. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: život, dílo, próza, drama Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: IX. třída

3 Narozen: 1891 Háj ve Slezsku
Zemřel: 1942 Praha (popraven)

4 původní povolání – lékař
prozaik dramatik filmový režisér

5 Život: Nejprve studoval práva, poté vystudoval medicínu.
Stal se lékařem ve Zbraslavi. Byl členem KSČ, z které v roce 1929 vystoupil. Za okupace se účastnil odboje proti nacismu. V květnu 1942 byl zatčen a zastřelen v Praze-Kobylisích.

6 Dílo: Pro jeho díla je typický specifický jazyk a sloh, který napodobuje větnou stavbu staré češtiny, usiluje o zvukomalbu. Jazyk Vančury je celkově bohatý. Archaická slova a knižní výrazy spojuje s lidovou mluvou. Větná stavba je zastaralá, užívá složitá souvětí, zdůrazňuje jimi důležitost daného okamžiku.

7 Próza: Pole orná a válečná: Vytváří tu dva světy, které staví do protikladu – mírový vesnický a válečný. Rozmarné léto:humoristická novela Útěk do Budína:Námětem je tragická láska Češky a Slováka. Luk královny Dorotky Markéta Lazarová:Osnovou je baladický příběh plný lásky. Jde o vystižení atmosféry a vylíčení prudké lásky. Dějovým pozadím je středověk 15. stol., je líčeno nepřátelství dvou loupežnických rodů Lazarů a Kozlíků.

8 Konec starých časů: Román, jehož děj se odehrává po 1. světové válce
Obrazy z dějin národa českého

9 Drama: Jezero Ukereve: Děj se odehrává pravděpodobně v Africe, vyjadřuje zde myšlenky proti kolonizaci. Josefína: Variace na Pygmalion G. B. Shawa, barová zpěvačka Josefína se pozná s profesorem z konzervatoře, který ji chce učit a udělat z ní zpěvačku. Ona z počátku chce, ale později utíká zpět, protože se jí nelíbí přetvářka, intriky, maloměšťáctví.

10 Pro děti: Kubula a Kuba Kubikula: O medvědáři, medvědovi a medvědím strašidle

11 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."

Podobné prezentace


Reklamy Google