Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Český jazyk 5. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Český jazyk 5. ročník"— Transkript prezentace:

1 Téma: Český jazyk 5. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Jana Šulcová Název : VY_32_INOVACE_4A_09 Téma: Shoda – samostatná práce Téma: Český jazyk 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace prezentace pro žáky 5.ročníku ZŠ, předmět český jazyk
žáci si procvičují shodu podmětu s přísudkem a ostatní probrané mluvnické jevy na interaktivní tabuli mají žáci zadané úkoly pracovní list je vytištěný a slouží k samostatné práci možno použít i pro společnou nebo skupinovou práci

3 1. Přečtěte text pěkně nahlas. (společné hlasité čtení)
2. Doplň vynechaná písmena. 3. Najdi všechna souvětí. Podtrhni je. 4. U všech vět jednoduchých označ základní skladební dvojici. 5. Která slova se v textu hloupě opakují? Vypiš je. ______________________________________ 6. Nahraď opakující se slova vhodnějšími. 7. Vymysli a napiš nadpis.

4 V neděl_ se děti vypravil_ do divadla.
NADPIS : __________________________________ V neděl_ se děti vypravil_ do divadla. Před nimi se ob_vila třp_tící se královská síň. Ozařoval_ ji žárovky a skryté sv_tlomety. Náhle se otevřel_ brány. Na jeviště vstoupil_ trubači. Trubači přitiskl_ tru_ky ke rtům. Po nich vstoupil_ královští manželé. Za nimi vešl_ tři princezny. Princezny měl_ zlaté vlas_ a šaty posázené drahokam_. Když král usedl, posadil_ se do křesla i princezny. Op_t zněl_ trubky a do síně vstupoval_ cizí rytíři.

5 V neděli se děti vypravily do divadla.
Před nimi se objevila třpytící se královská síň. Ozařovaly ji žárovky a skryté světlomety. Náhle se otevřely brány. Na jeviště vstoupili trubači. Trubači přitiskli trubky ke rtům. Po nich vstoupili královští manželé. Za nimi vešly tři princezny. Princezny měly zlaté vlasy a šaty posázené drahokamy. Když král usedl, posadily se do křesla i princezny. Opět zněly trubky a do síně vstupovali cizí rytíři.

6 Základní skladební dvojice:
děti se vypravily trubači přitiskli objevila se síň vstoupili manželé ozařovaly žárovky vešly princezny. otevřely se brány princezny měly vstoupili trubači Souvětí: Když král usedl, posadily se do křesla i princezny. Opět zněly trubky a do síně vstupovali cizí rytíři.

7 Zdroje Obrázky galerie Microsoft PowerPoint
Shoda podmětu s přísudkem, Nová škola Brno Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Téma: Český jazyk 5. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google