MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Neziskovky a spolupráce
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konkurence a hospodářská soutěž
Investiční společnosti a podílové fondy
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Neziskové organizace a jejich financování
Fundraising PE 415.
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ÚVOD Management a marketing
NAUKA O PODNIKU I.
Vládní neziskové organizace
Typologie neziskových organizací v ČR
Neziskové organizace a jejich financování
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomika Zdroje finančních prostředků pro neziskové organizace 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_09.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Právní subjekty v podnikání
Typologie neziskových organizací v ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Subjekty a objekty veřejných politik
Antropologie občanské společnosti podzim 2010
Veřejné Finance.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Nevládní neziskové organizace pro HEN Nevládní neziskový sektor
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecná část rozpočtového práva III
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací

Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace, jejímž posláním je něco jiného než tvorba zisku pro její vlastníky, obvykle poskytování služeb. Jejich role je významná od Velké francouzské revoluce, kdy se začala vytvářet občanská společnost. Důvody vzniku: 1) Společenské: touha občanů podílet se na řízení společnosti 2) Ekonomické: snaha tlumit důsledky tržního selhávání (zejm. v sociální oblasti)

Členění národního hospodářství podle principu financování

Ziskový (tržní) sektor = tato část národního hospodářství je financována z prostředků získaných subjekty ziskového sektoru (z prodeje statků za tržní cenu)

Neziskový (netržní) sektor = subjekty tohoto sektoru získávají prostředky pro svoji činnost cestou přerozdělovacích procesů (prostřednictvím veřejných financí) = cílovou funkcí je přímé dosažení užitku, který má zpravidla podobu veřejné služby (základní ekonomické specifikum neziskové organizace)

Neziskový veřejný sektor (dále jen veřejný sektor) = tato část neziskového sektoru je financována z veřejných financí = řízena a spravována veřejnou správou = rozhoduje se v ní veřejnou volbou, podléhá veřejné kontrole = cílová funkce – poskytování veřejné služby

Neziskový soukromý sektor (třetí sektor, sektor nevládních neziskových organizací) = cílovou funkcí je přímý užitek = financován ze soukromých financí (není vyloučen příspěvek z veřejných financí),

Sektor domácností = tento sektoru má význam pro formování občanské společnosti, jejíž kvalita je zpětně určující pro kvalitu těchto organizací Jednotlivé sektory se navzájem prolínají a ovlivňují, jelikož hranice mezi sektory jsou neurčité.

Sektorový model společnosti dle Pestoffa a Hunčové

Organizace hraniční a smíšené 1)Smíšená organizace – např. soukromá střední škola = posláním zasahuje do veřejného sektoru, má privátní charakter, z urč. části je financována z veřejných financí 2) Hraniční organizace - státní podnik (i družstva) = zřízen za účelem podnikání z institucí veřejného sektoru

Jak třetí sektor zasahuje do ostatních sektorů? 1)Do sektoru domácností – vytváří se spolky a seskupení, které mají charitativní zaměření, např. využití volného času dětí a mládeže, ale i neformální spolky, které hájí zájmy určité skupiny či komunity občanů -Domácnosti jsou zásobníkem financí a dobrovolnické práce, ale jsou také klienty!

2) Do ziskového sektoru -zasahuje tak, že neziskové aktivity jsou realizovány s využitím dostupných právních norem, tj. mohou být založeny akciové společnosti, s. r. o. a družstva s posláním realizovat služby v oblasti charity, vzdělávání, sportu atd. -vztah k soukromému ziskovému sektoru – forma sponzorství, ale také konkurence (hlavní činnost i získávání zdrojů z veřejných rozpočtů)!

3) Do veřejného sektoru zasahuje přímo v souvislosti s problematikou filantropie. Dále vztahy mezi státem a třetím sektorem mají formu přesunu finančních zdrojů (dotace, granty, daňové úlevy)

Financování nevládních neziskových organizací V NNO se využívá principu vícezdrojového financování, diverzifikace zdrojů by měla být tak široká, aby organizace nebyla závislá na jednom zdroji.

Zdroje peněz pro neziskové organizace: -Členské příspěvky a zápisné, -Veřejné rozpočty, -Nadace a nadační fondy, -Firemní dárcovství, -Individuální dárcovství, -Loterie a sázkové hry, -Doplňková hospodářská činnost

Dobrovolná práce členů = specifický nepeněžní zdroj, tento faktor činí NO konkurenceschopnými vůči komerčním organizacím v mnoha oblastech

Členské příspěvky = základní příjmový zdroj v občanských sdruženích = podíl na celkových příjmech sdružení je různý, s čím vyšší hodnotou majetku sdružení hospodaří, tím je podíl členských příspěvků nižší (u nemajetných až 100%)

Veřejné rozpočty = jsou rozhodujícím zdrojem financování zejména u neziskových organizací v sociální oblasti = paradoxem je, že se do příjmů neziskových organizací dostávají zprostředkovaně, prostřednictvím nadací a nadačních fondů

Státní dotační politika = základní rámec, ve kterém poskytují prostředky ministerstva, krajské úřady a obce = nejvíce podporované oblasti: -Poskytování sociálních služeb -Rozvoj sportu a tělovýchovy -Rozvoj kultury a záchrana kulturního dědictví

Nadace a nadační fondy = alokují peněžní prostředky formou darů na veřejně prospěšné účely Firemní dárcovství, firemní nadace a firemní nadační fondy = zřízené firmami (a. s., s. r. o.)

Individuální dárcovství = peněžitý nebo věcný dar – odehrává se individuálním rozhodnutím, např. veřejnými sbírkami Loterie a sázkové hry = odvádí část z tržeb - 20% procent na veřejně prospěšné účely

Doplňková hospodářská činnost = významná především u vzájemně prospěšných organizací = je vázána na jejich majetek = často dosahují až 60% jejich příjmů

Dobrovolná práce členů = zejména v občanských sdruženích je významným a samozřejmým zdrojem