Aktuální informace - MMR Porada ÚP – KÚ ÚK, Ústí nad Labem – Ing. J. Novotná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Podpora meziobecní spolupráce
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Kontroly ÚPČ – r / MěÚ Lovosice 04/ MěÚ Litoměřice
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Quo vadis, územní studie krajiny?
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Aktuální informace - MMR Porada ÚP – KÚ ÚK, Ústí nad Labem – Ing. J. Novotná

Novela SZ -Diskutován §4/2 SZ – náležitosti závazného stanoviska -Leg. rada vlády podporuje, aby DO řádně odůvodňovaly svá stanoviska – 2 var. řešení -Slabé místo = množství stan. ÚÚP ….možnost dvojí odpovědnosti, tj. u vymezených záležitostí by SÚ mohl doplňovat svůj výklad -Požadavek na odbřemenění SÚ od majetkových vztahů + koordinace řízení (slučování) ….trvá -Tlak na posílení státního dozoru dle §171 SZ návrh novely reagující na stan. leg. rady vlády, 1. a 2. čtení, výbory…..účinnost nejdříve v 07/ – teze vyhlášek č. 500/2006 Sb. (501?)

Dotazníkové šetření, Analýza Vyhodnocení: -Opožděné zpracovávání zpráv o uplatňování ÚP -Velká omezení rozvoje obcí a měst CHLÚ – odpis - „stát“ -Nemožnost odejmout pořizujícím fyz. osobám ZOZ -Chybějící otázky v dotaznících zkreslují výsledky Závěry MMR (na úseku ÚP): -Potíž s neadresností fin. příspěvku na výkon ÚPČ ORP -Nevhodné je spojení ÚPČ s jinou agendou -Klesají počty pracovníků – předpoklad byl růst (min.3= 2+1) -Nedaří se, aby si ORP zpracovávali ÚAP vlastními silami obcí v ČR nemá nový ÚP

Dotace z IROP Územní plány a jejich změny….jen pro města ORP Ukončení příjmu žádostí Zahájení projektu od * Příklad: Schválené zadání ÚP – červen 2013, SoD s projektantem – září 2013 => zahájení realizace projektu je !!! Ukončení realizace projektu do % EU, 5% ze státního rozpočtu, 10% ORP V případě změn územních plánů – musí vyplývat z územních studií řešících veřejnou infrastrukturu nebo krajinu

Regulační plány….jen pro města ORP Z vlastního podnětu ORP (nenahrazující ÚR) Příjem žádostí, zahájení a ukončení projektu – dtto Financování – dtto projekt může obsahovat více RP Základní zásady Zadání stručné, bez zbytečných formalit. členění dle přílohy č. 9 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Strukturu osnovy a posloupnost bodů je třeba dodržet a jednotlivé body věcně naplnit požadavky.

Územní studie pro celé správní území ORP zaměřené na: veřejnou TI ve vazbě na TEN-E nebo PÚR ČR, veřejnou DI ve vazbě na TEN-T nebo PÚR ČR, veřejná prostranství pro vybrané území správního obvodu ORP, v souladu s ÚP! řešení krajiny podrobně ve všech souvislostech Příjem žádostí, zahájení a ukončení projektu – dtto Projekt může obsahovat více studií Př.: SoD s projektantem - předání zadání ÚS – 11/2013 => zahájení realizace projektu je !!! (iLAS!!!)

Úvod Typy ÚS veřejných prostranství Proces pořízení Rámcová osnova zadání ÚS Rámcová osnova ÚS – textové i graf. části Obsah výkresů Výběr projektanta ÚS veřejných prostranství

Typy územních studií veřejných prostranství  V minimální podrobnosti  V optimální podrobnosti

Typy územních studií veřejných prostranství  Systém veřejných prostranství  Jednotlivé veřejné prostranství

Typy územních studií veřejných prostranství  Náměstí, ulice  Parky a jiné plochy zeleně  Stávající veřejná prostranství  Nově zakládaná veřejná prostranství

Proces přípravy, zadání a pořízení  Iniciace  Výběr zpracovatele (projektanta) o Architektonická soutěž o návrh o Ekonomická výhodnost o Přímé zadání  Doplňující průzkumy a rozbory  Zadání  Pracovní návrh  Návrh  Schválení  Implementace

Územní studie krajiny V 02/2016 zveřejněn „Zadání ÚSK“ - společný metodický pokyn MMR a MŽP. Proč pořizovat ÚSK ? Podklad pro řešení krajiny v ÚP… ORP, ale i všech obcí I. a II. kat.ve spr. obvodu ORP Podklad pro doplnění ÚAP Podklad pro doplnění ZÚR Podklad pro činnost dalších orgánů st.spr. + ÚÚP bude mít „názor“ na komplexní řešení krajiny se svém správním území (i jako DO)……..+ zápis do iLASu Devastovaná krajina ÚK si ochranu zaslouží !

Zpracovatelský tým= aut. architekt (úz. pl.) + aut. architekt (kraj. arch.) ÚS je vhodné průběžně konzultovat s dalšími orgány státní správy (zejm. s orgánem ochrany přírody), s dotčenými obcemi (dtto ÚAP) Základní fáze zpracování ÚSK: 1) Doplňující P+R (nezbytné terénní průzkumy- prozkoumat kraj. osy, průhledy, dominanty krajiny)…met. pokyn stanoví obsah text. a graf. části 2) Návrh Textová část – stanovení cílové vize krajiny, návrh řešení potřeb člověka v krajině, návrh řešení potřeb člověka v krajině, snižování ohrožení a předcházení rizikům v krajině, členění území na okrsky se stanovením rámcových podmínek využití a doporučení pro opatření….+ Závěr: -Co a jak zohlednit v ÚP obcí, s návrhy na změnu stávajících ÚP -Doporučení pro činnost orgánů veř. Správy -Přehled nově zjištěných jevů do ÚAP -Zásobník problémů, které nelze řešit v rozsahu a podrobnosti ÚS ….vše s „odůvodněním“

Grafika: hlavní výkres (zpřesnění typů krajin, členění na krajinné okrsky, návrh ochrany hodnot a využití krajinných potenciálů, rámcové podmínky využití….) výkres navržených změn ve využívání ploch výkres jevů navržených na doplnění ÚAP M 1: Dle potřeby: přehledný výkres celk. řešení M 1: (1:50 000) + další výkresy, schémata,….. Důraz na komplexitu dokumentu Rámcové podmínky využití, -Formulovat zvlášť pro každý kraj.o. - podkladem pro podrobnější zpracování řešení krajiny v ÚP (zahrnou požadavky na řešení plošného i prostorového uspořádání území) Rámcová doporučení pro opatření – Budou podkladem pro činnost orgánů veřejné správy a subjektů (např. správci, hospodáři), kteří mohou uložit a realizovat opatření ke zlepšení stavu krajiny Potenciály (P+R) x Krajinné okrsky (návrh)

Dotace z národního programu na podporu územního plánování Národní program „Podpora územně plánovacích činností obcí“ ( ) Dotační titul: „Územní plán“ (nové územní plány) Příjemce: obec (I. a II. kategorie) Obce které nemají žádný územní plán, nebo mají územní plán schválený před Stát=80 % (max. 400 tis. Kč ÚP), obec = 20 %. Financuje se návrh pro společné jednání a pro veřejné projednání (vč. VVÚRÚ); „překlopení“ starého ÚP nelze! Rok 2017: výzva – říjen 2016 za obdobných podmínek (přislíbeno 20 mil. Kč)