Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou Řešitelský tým: RNDr. Josef Glos Ing. arch. Antonín Hladík RNDr. Jiří Kocián Ing. arch. Miloš Kabela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Středočeský kraj.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
Evropské správní právo
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný regionální operační program
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ochrana přírody a krajiny
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Úvod, základní principy a cíle
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Quo vadis, územní studie krajiny?
Vztah ÚSK k Evropské úmluvě o krajině
Pracovní setkání s ORP Program: Úvod
Zkušenosti z vymezení krajinný okrsků a související témata
Transkript prezentace:

Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou Řešitelský tým: RNDr. Josef Glos Ing. arch. Antonín Hladík RNDr. Jiří Kocián Ing. arch. Miloš Kabela Ing. Michal Kovář Svatava Poláková

Zaměření dotazníku vyplývá ze znění Evropské úmluvy o krajině, ve kterém se mimo jiné Členské státy Rady Evropy zavazují jednak k začlenění krajiny do svých politik územního a urbánního plánování a jednak ke zjištění vnímání krajiny obyvateli v ní žijícími a jejich přání a požadavků týkajících se charakteristických rysů krajiny. Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Definice pro účely úmluvy – část c “cílová charakteristika krajiny” znamená přání a požadavky obyvatel týkající se charakteristických rysů krajiny, v níž žijí, formulované pro danou krajinu kompetentními veřejnými orgány; Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Každá Strana se zavazuje: a) právně uznat krajinu jako základní složku prostředí, v němž obyvatelé žijí, jako výraz rozmanitosti jejich společného kulturního a přírodního dědictví a základ jejich identity; b) zavést a provádět krajinné politiky, zaměřené na ochranu, správu a plánování krajiny, prostřednictvím přijetí specifických opatření uvedených v článku 6; c) zavést postupy pro účast veřejnosti, místních a regionálních orgánů a jiných stran, které jsou zainteresovány na definování a provádění krajinných politik zmiňovaných v písmenu b výše; d) začlenit krajinu do svých politik územního a urbánního plánování, do své kulturní, environmentální, zemědělské, sociální a hospodářské politiky, jakož i do ostatních politik s možným přímým či nepřímým dopadem na krajinu. Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Za aktivní účasti zainteresovaných stran zlepšení úrovně znalosti svých krajin se každá Strana zavazuje: vymezit své vlastní typy krajiny na celém svém území; analyzovat jejich charakteristiky, síly a tlaky, které je mění; zaznamenávat jejich změny; vyhodnotit takto vymezené krajiny s ohledem na zvláštní hodnoty, které jsou jim připisovány zainteresovanými stranami a dotčeným obyvatelstvem. Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Cílem dotazníku je shromáždit důležité údaje o vnímání krajiny, ve které žijete a o Vašich požadavcích na charakteristické rysy této krajiny. Věnujte se prosím pouze skutečnostem, které považujete za a nejdůležitější či zásadní a o kterých se domníváte, že jsou obyvateli Vaší obce vnímány nejvíce (např. místa dobře viditelná, často navštěvovaná, diskutovaná, charakteristická pro krajinu Vaší obce, podílející se významně na kvalitě bydlení, pobytu či rekreace, místa, která by měla být chráněna, udržována a obnovována apod.). Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

A. Vnímání krajiny A.1. Reliéf krajiny A.2. Části (prvky) krajiny A.3. Významná a zajímavá místa v krajině A.4. Co se nám líbí na krajině okolí obce vnímané jako celek B. Požadavky týkající se charakteristických rysů krajiny Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

První (základní), spočívá v zatržení příslušných barevných políček dotazníku, kterými specifikujete skutečnosti, jež v krajině považujete za důležité a zda se nachází ve vašem správním území nebo mimo něj (mohou být zatrženy zároveň obě možnosti). U jevů uvedených v prvních dvou částech dotazníku je možno specifikovat zda příslušné skutečnosti vnímáte jako negativní. Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Druhá (rozšířená) úroveň umožňuje upřesnit vybrané skutečnosti výčtem míst (lokalit, území), která se uvádějí v dotazníku na příslušném řádku (formulář dotazníku se dynamicky rozšiřuje při překročení jednoho řádku). Upřesnění provádějte buďto místním názvem (např. Šibeniční vrch, Luční potok, Babí Lom), nebo jednoduchou lokalizací (alej k Vyškovu, louky severně od obce, remíz u polní cesty na …. apod.). Pro upřesnění lze využít i názvy chráněných území (), památných stromů aj.. V případě, že budete následně zjednodušeně zakreslovat místa do mapy, přidejte ke každému místu pořadové číslo (označení) v závorce – např. Šibeniční vrch (12). Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou

Třetí (rozšířená) úroveň spočívá v přibližném zákresu do mapy (např. formou značky – kolečko, křížek, trojúhelník nebo zjednodušeném prostorovém vymezením) s uvedením příslušného čísla (označení) místa (viz.výčet míst v dotazníku). Doporučujeme použít mapy méně podrobných měřítek (turistická mapa, mapa 1:10 000, cyklomapa, mapa širších vztahů územního plánu, mapky z internetu – seznam.cz - turistická, atlas.cz – turistická apod.). Vymezení oblastí se shodnou cílovou charakteristikou