Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007."— Transkript prezentace:

1 Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007

2 Cíl práce Prostřednictvím Bakalářské práce bych chtěla čtenáře seznámit s problematikou zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Proseč u Skutče. Práce obsahuje zmapování současného stavu technické a občanské vybavenosti obce a porovnání s reálnými potřebami obyvatel Proseče. Na základě těchto zjištění bylo provedeno navržení nových opatření pro zvýšení celkové úrovně vybavenosti obce.

3 Vymezení obce Proseč na mapě

4 Mikroregion Litomyšlsko Obec Proseč u Skutče náleží do mikroregionu Litomyšlsko, jehož založení se datuje od 7. 3. 2001. Mikroregion Litomyšlsko se nachází v jihovýchodní části Pardubického kraje, o rozloze 410 km 2, s třiceti tisíci občanů. V tomto dobrovolném svazku je sdruženo 42 obcí. Hlavním cílem sdružených obcí v mikroregionu je spolupracovat na společné strategii rozvoje a služeb, která je důležitá pro lidi žijící v mikroregionu, ale je nad rámec možností jednotlivých obcí.

5 PROSEČ Proseč leží na okraji Českomoravské vysočiny, na severovýchodě Žďárských vrchů. Malá část katastru na severu a severovýchodě je již součástí České křídové tabule. Katastr obce Proseč se rozléhá na území bývalého okresu Chrudim, dnes kraje Pardubického, na ploše 3 402,66 ha a má sedm místních částí - Proseč, Podměstí, Záboří, Paseky, Martinice, Česká Rybná a Mířetín.

6

7 V obci žije celkem 2098 obyvatel, z toho 1077 žen a 1021 mužů. Převážná část obyvatelstva dosáhla středního odborného vzdělání bez maturity, 53 obyvatel dosáhlo vysokoškolského vzdělání. Ekonomicky aktivních obyvatel v Proseči celkem žije 947 a ekonomicky neaktivních 1151. Největší podíl osob pracuje v průmyslovém odvětví, ve stavebnictví, ve školství a zdravotnictví. Naopak menší podíl osob je zaměstnaných v odvětví zemědělství, lesnictví a ve veřejné správě. (www.czso.cz)

8 OBČANSKÁ VYBAVENOST OBCE -mateřská a základní škola -knihovna -obecní úřad -pečovatelská služba -společenský sál -kino -lékař -pobočka Pošty a Pojišťovny -fotbalové hřiště a školní tělocvična.

9 Budova Muzea a Knihovny

10 TECHNICKÁ VYBAVENOST OBCE -čistička odpadních vod -plynofikace -odkanalizovány 2/3 obce -vodovod ve správě VAKu -telefonní spojení -požární hydrant a požární nádrž -přívod elektrické energie

11

12 NAVRŽENÁ OPATŘENÍ PRO ZLEPŠENÍ SITUACE V OBCI - rekonstrukce přístupové komunikace -doplnění veřejné zeleně u fotbalového hřiště - zřízení kulturně-sportovního areálu - úprava veřejných prostranství - výstavba bioplynová stanice -výstavba větrné elektrárny

13 Kde získat finanční podporu? -Program obnovy venkova -Program rozvoje Pardubického kraje -Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova EAFRD v programovacím období 2007-20013 -Investiční podpora ze Statného fondu životního prostředí

14 Prostřednictvím řad programů pro zlepšení situace v obcích by mělo dojít i v obci Proseč k celkové zlepšení situace, aby se tak Proseč stala pro své obyvatele dobrým domovem a pro ostatní často vyhledávaným místem pro výlet, rekreaci a odpočinek, neboť má svým návštěvníkům co nabídnout.

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google