(1592 – 1670).  renesančně-barokní osobnost  poslední biskup jednoty bratrské  narozen na Moravě (Komňa, Nivnice, Uherský Brod)  studia na latinské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Exilová protestantská literatura Tematická oblast: Český jazyk.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Dějiny pedagogiky NÁZORY JANA ÁMOSE KOMENSKÉHO Mgr. Irena Kudláčková.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Životopis1.část Jan Amos Komenský. - český pedagog a myslitel, teolog, poslední biskup Jednoty bratrské – stal se slavným již.
Co znamená, že je „vdechnuté Duchem“, tedy inspirované?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_14 Český romantismus
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Český ráj poznávání přírodního bohatství země
Ekologie a ochrana přírody
Digitální učební materiál
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Autor: Mgr. Karolina Pátková
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
AUTOR: Kateřina Křížová
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
Jan Amos Komenský Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Téma (název prezentace)
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Psychologie test.
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Jan Amos Komenský (1592−1670) České baroko
9. Rozlišování v modlitbě
Biblické verše....
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

(1592 – 1670)

 renesančně-barokní osobnost  poslední biskup jednoty bratrské  narozen na Moravě (Komňa, Nivnice, Uherský Brod)  studia na latinské škole v Přerově a později na univerzitách v Herbornu a Heidelbergu

 1628 – odchod do polského Lešna  hodně cestoval – reformy školství např. ve Švédsku nebo Uhrách  1648 zklamán vestfálským mírem  poslední roky života strávil v Nizozemí, pohřben v Naardenu

 velmi všestranné: pedagogické spisy (K. zásady vyučování jsou aktuální dodnes) učebnice pansofické spisy /pansofie=univerzální věda obsahující veškeré lidské vědění své doby/ alegorická díla díla týkající se Jednoty bratrské

 Informatorium školy mateřské - dílo věnované předškolní výchově v rodině  Didaktika česká, Velká didaktika – celoživotní dílo, všechny zásady výchovy a vzdělání /didaktika – nauka o výchově/

... žádáme jen, aby se všichni, kdož jsou posíláni na svět nejen jako pouzí diváci, nýbrž i jako budoucí herci, učili znát základy, příčiny a cíle všeho nejdůležitějšího, co je a co se děje; aby se totiž na tomto světě nepotkávali s ničím tak nepoznaným, že by si o tom nemohli učinit nějaký skromný úsudek a že by toho nemohli užívat moudře k bezpečnému užitku bez škodlivého omylu.

... moudře promluvil, kdo řekl, že školy jsou dílny lidskosti, tím totiž že způsobují, aby se lidé stávali vpravdě lidmi.  Bude-li někdo přistižen při nepozornosti, budiž pokárán nebo potrestán [...] Konečně však, má-li někdo takovou nešťastnou povahu, že tyto mírnější prostředky nedostačují, nutno užíti ostřejších… O někom snad i ještě dnes platí přísloví: Fryga (lenocha) nenapravíme ničím než bitím. A byť i taková přísná kázeň nepomohla tomu, proti komu se jí užije, přece prospěje jiným tím, že jim nažene strachu.

 základní pedagogické principy: - dostupnost vzdělání pro všechny bez ohledu na sociální rozdíly a pohlaví - škola dílna lidskosti (výuka přirozená a nenásilná) - směřování výuky k praktickým potřebám - směřování od jednoduchého ke složitějšímu - princip názornosti

 Brána jazyků otevřená – učebnice latiny, encyklopedické dílo – přehledný výklad o vzniku světa, přírodě, umění apod.  Orbis pictus (Svět v obrazech) - učebnice latiny s obrázkovým doprovodem - princip názornosti

 Všeobecná porada o nápravě věcí lidských – dílo, které z hlediska myšlenkového předstihlo svou dobu o několik století, k základním Komenského myšlenkám patřil celosvětový mír

 Labyrint světa a ráj srdce

 Psáno česky  Filozofický, náboženský, autobiografický spis  Alegorie (jinotaj)  Deziluze z poznání marnosti celého lidského světa  Hlavní hrdina – poutník (Komenský) přichází do středověkého města a zkoumá ho ( město – alegorie světa)  Má dva průvodce Vševěda Všudybuda (lidská zvídavost) a Mámení Mámil (zvyk přijímat bez uvažování cizí názory)

 Průvodci nasazují poutníkovi růžové brýle, mají přikrášlit jeho pohled na svět  Brýle se mu ale posunou a poutník vidí chamtivost lidí, neupřímnost a podvod  Poutník chce uprchnout ze světa  na boží výzvu se uzavírá v ráji svého srdce, tj. v samotě a božském rozjímání

 Proč se vypravěč vydal do světa?  Jaké si vybral rádce a průvodce na své cestě?  Co symbolizují jména Všudybud a Mámení?  Proč je kniha nazvaná Labyrint světa a ráj srdce?

 Kšaft umírající matky Jednoty bratrské /kšaft = poslední vůle, závěť/ - alegorické dílo, rozloučení s vlastí: Jednota bratrská promlouvá před svou smrtí v cizině ke svým rozptýleným dětem a odkazuje jim své duchovní bohatství ; K. chce posílit členy JB, odsouzené k zániku; JB= umírající matka, pozůstalí=členové JB, český národ

 Motto: Na tebe národe český a moravský, vlasti milá, zapomenouti také nemohu při svém již dokonalém s tebou se loučení, nýbrž k tobě nejpředněji se obracejíc, tebe pokladů svých, kteréž mi svěřil Pán, nápadníkem a dědicem nejpřednějším činím. Věřím i já Bohu, že po přejití vichřic hněvu, na hlavy naše uvedeného hříchy našimi, vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český!

 Smyslem výstavy (otevřené ) je ukázat osobnost Komenského z netradičního úhlu pohledu a vzbudit zájem široké veřejnosti o jeho rozsáhlé a zajímavé dílo a o jeho jedinečné nadčasové myšlenky.