Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského."— Transkript prezentace:

1 Jan Amos Komenský Učitel národů

2 Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského

3 Jednota bratrská Je to jedna z protestantských církví působících v České republice.

4 Studia Studoval na latinské škole (gymnáziu) v Přerově, odkud v roce 1611 odešel na vysokou školu do Herbornu. Odtud se vypravil na univerzitu do Heidelbergu v Německu. Poté se roku 1614 vrátil přes Prahu do Přerova, jako rektor latinské školy.

5 Kněz a kazatel V roce 1616 byl vysvěcen na kazatele a následně odešel do Fulneku, kde působil jako rektor tamější školy a jako kazatel Jednoty bratrské.

6 Dům ve Fulneku

7 Kněz a kazatel Po porážce stavovského povstání – po bitvě na Bílé hoře (1621)- musel opustit Fulnek a skrývat se na různých místech v Čechách a na Moravě, protože odmítal přejít ke katolictví. Po roce ukrývání mu na mor zemřela žena a jeho dvě děti, které zůstaly ve Fulneku.

8 Bitva na Bílé hoře

9 Poprava 27 českých pánů

10 Lešno V roce 1628 odešel do vyhnanství do polského Lešna. Potom byl pozván do Švédska pozván, aby vedl reformu tamního školství a napsal učebnice. Jan Amos Komenský odjíždí do Lešna

11 Zpět v Lešnu, požár, Amsterodam Komenský se opět vrátil do Lešna. Při požáru v Lešně přišel téměř o všechen majetek i rozepsané knihy. Konec svého života (14 let) strávil v holandském Amsterdamu.

12 Komenský - učitel Rozdělil vzdělání do několika období : od narození do 6 let domácí výchova od 6 do 12 let škola obecná od 12 do 18 škola latinská od 18 do 24 akademie vzdělání pro chlapce i dívky

13 Komenský - učitel zásada názornosti zásada systematičnosti a soustavnosti zásada aktivnosti zásada trvalosti – je třeba soustavně učivo opakovat zásada přiměřenosti – věk dětí

14 Komenského představa škol

15 Labyrint světa a ráj srdce

16 Svět v obrazech - učebnice cizích jazyků

17 Brána jazyků otevřená


Stáhnout ppt "Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského."

Podobné prezentace


Reklamy Google