Alkoholismus Lucie Doleželová. Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_PŘESTUPKY.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
TĚHOTENSTVÍ Porod. ANOTACE Prezentace je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ Navazuje na látku :pohlavní soustava.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Činnost služby dopravní policie v roce 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. ledna 2010.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Diabetes mellitus.
Psychotropní látky.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Daň z příjmů právnických osob
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Návykové látky Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Trestní zodpovědnost.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
1.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Epidemiologie užívání drog v ČR
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Název projektu: Moderní škola
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Ing. Alice Hříbalová - VP
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
2. fáze výcviku řidičů.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Návykové látky Alkohol
Když vás potká vyhoření
Transkript prezentace:

Alkoholismus Lucie Doleželová

Alkohol musíme považovat za tvrdou, silně návykovou drogu, obzvláště v psychicky těžkých obdobích, kdy se stává berličkou. Její nebezpečnost spočívá v tom, že je všude a patří k různým rituálům (oslavy, atd.). Nastala zvláštní doba, kdy není outsiderem ten, kdo pije alkohol, ale ten kdo abstinuje. Platí to především u mládeže. Konflikt se společností v prvopočátku tedy nemá ten, kdo pije, ale ten kdo nechce pít.

Zajímavosti: ✤ Bezpečná denní dávka pro zdravého dospělého člověka na den je 1/2 l piva nebo 2 dl vína nebo 1/2 dl destilátu. ✤ Statistiky z roku 2010 říkají, že v ČR je zhruba 550 tisíc alkoholiků. (V roce 2006 to bylo 26 tisíc) ✤ V USA a Japonsku se alkohol smí pít až od 21 let. ✤ S pitím má u nás problém 25% mužů a 10% žen

Jak naše tělo přijímá alkohol ✤ Alkohol je velmi dobře sliznicemi přijímám (absorbován) do krevního oběhu - v dutině ústní (minimuum), žaludku, střevě, též při podání konečníkem, a při aplikaci na kůži (u novorozenců může způsobit těžkou intoxikaci vedoucí až ke smrti!). Velmi dobře je absorbován z plic (dýchání inhalačních par alkoholu)

Muži X Ženy ✤ Ano, na muže má alkohol jiný účinek než na ženy. Na ženy účinkuje menší množství alkoholu. Na jeden kilogram váhy stačí ženám menší množství alkoholu k dosažní téhož účinku. ✤ Je to dáno tím, že ženské tělo obsahuje méně vody než tělo mužské. A protože se alkohol mísí s vodou obsaženou v těle, pak totéž množství alkoholu má u ženy vyšší koncentraci, než u muže.

Odbourávání alkoholu u mužů ✤ Pivo muž (80kg) ✤ 1 dvanáctka - 2 hodiny 3 minuty ✤ 1 desítka - 1 hodina 37 minut ✤ 2 dvanáctky ✤ Víno (muž 80 kg) ✤ 2 deci - 2 hodiny 40 minut ✤ - 4 dcl - 5 hodin 20 minut ✤ - litr - 13 hodin 20 minut ✤ - litr a půl - 19 hodin 40 minut ✤ Destiláty (muž 80 kg) ✤ 1 panák(0.05l) - 2 hodiny 12 minut ✤ - 2 panáky - 4 hodiny 24 minut ✤ - 4 panáky - 8 hodin 48 minut ✤ - 6 panáků - 13 hodin 12 minut ✤ - 8 panáků - 17 hodin 36 minut ✤ - 10 panáků - 22 hodin

Děti a alkohol ✤ Statistiky: Opakované průzkumy vedou k závěru, že ve 4. ročníku základní školy (cca. 10 let) má již opakované zkušenosti z alkoholem asi 35% dětí! Dle statistik se u nás děti poprvé setkávají s alkoholem průměrně v 11 letech, což je nejdříve v EU. 13% dětí ve věku let se opíjejí 3× měsíčně.

✤ Alkohol je pro děti a mladistvé nebezpečný. I při občasném požití hrozí onemocnění jater, protože naše játra nejsou schopna odbourávat alkohol, tak jako játra dospělích. ✤ Čím mladší jedinci pijí alkohol, tím vyšší je riziko přechodu na jiné tvrdé drogy. ✤ Čím dřív začne člověk pít alkohol, tím je vyšší rychlost nástupu případné závislosti. ✤ Poškozuje se síť vyvíjejících se buňek.

Krátkodobé účinky ✤ Alkohol napodobuje účinek mnoha drog. Působí podobně jako kokain. Tím vyvolává pocity vzrušení. Současně vyvolává pocity podobné při užití Valia a jiné zklidňující léky ✤ Nevolnost - Málokdo ví, že nevolnost při pití nezpůsobuje alkohol, ale jeho produkt acetladehyd! Čím více pijeme, tím více se ho vytváří a tím je větší nevolnost. ✤ Porušuje spojení mezi tělem a myslí. ✤ Ztráta zábran a úzkost. Je to ale zrada- člověk se cítí sebejistě, ale jeho tělo není schopno akce.

Pití alkoholu v těhotenství ✤ Ethanol, tedy alkohol je jed. Jestliže koluje v krvi budoucí matky, těhotné ženy, alkohol se dostává přívodnými cévami dělohy i k plodu. Stránka uvádí následky opakovaného pití alkoholu u těhotných žen na plod. ✤ Změny na plodu vystaveném opakovaně alkoholu: ✤ nejrůznější mutace, po narození jsou u dětí mnohem častěji poruchy učení, problémy v citovém životě a později potíže při navazování partnerských vztahů. Dle nových zahraničních výzkumů už i jednorázové požití alkoholu poškozuje mírně plod. ✤

Tresty za řízení v opilosti ✤ do 0,3 promile - přestupek, pokuta do Kč, 3 body, zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok ✤ 0,3-1 promile - trestný čin s podmínečným trestem, pokuta do Kč, 6 trestných bodů, zákaz řízení na 6 měsíců až rok ✤ více než 1 promile - trestný čin a nepodmíněný trest až 1 rok vězení, 6-7 trestných bodů, Kč pokuta, zákaz řízení na 1-2 roky. ✤ odmítnutí dechové zkoušky - 7 trestných bodů, Kč, zákaz řízení na 1-2 roky.

0.25 promile. Odbourání za hodinu a 20 minut. Pivo (12ka) 0,28 promile. Odbourání za 2 hodiny a 20minut 0,17 promile. Odbourání za 1hodinu a 20 minut.

Konec, děkuji za pozornost..