Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví. Pivo je nejčastější alkohol.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Normální je nekouřit Proč nikotin a alkohol jsou považovány za legální drogy? Ve skupinách se pokuste vytvořit strategii tabákového průmyslu, proč se zaměřit právě na děti. Musíme získat lidi, dokud jsou malí a hloupí a nemají rozum, dostatek informací a nejsou schopni pochopit, co kouření znamená. Když už to pochopí a chtějí přestat, je pozdě, protože nikotin je návykovější než alkohol a pervitin. strategie Výzkumy ukazují, že v ČR kouří více než polovina dětí ve věku 12 – 14 let.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Zdravotní důsledky kouření Diskutuj: Kdo je pasivní kuřák? Je ohrožený na životě? Jaká je věková hranice pro prodej cigaret a alkoholu? Je těžké si obstarat cigarety a alkohol? Podle čeho si bys vybíral značku cigaret? (cena, reklama, kamarádi …) Na následky kouření umírají ročně 4 miliony lidí na celém světě. Kouření způsobuje: vrásky, slzení očí, zápach z úst, nekvalitní vlasy, riziko infarktu, rakovinu plic a hrtanu, nemoci srdce a cév, dýchavičnost, chronický kašel, ale také neplodnost a impotenci.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Nekuř - ušetříš Zjisti cenu 3 značek cigaret a vypočti, na kolik korun vyjde jejich konzumace. Zjištěné výsledky zapisuj do tabulky. Na vykouření 1 cigarety je potřeba 6 až 7 minut. Zapisuj do tabulky, co stihneš za uvedenou dobu. značka týdenměsícrok Cigaret 20 1 cigareta5 cigaret20 cigaret 450 m chůze běhu Diskutujte o tom, co si za ušetřené peníze můžete pořídit.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Alkohol poškozuje zdraví Alkohol způsobuje: riziko infarktu, mozkových příhod, nemoci srdce, odumírání mozkových buněk, vysoký krevní tlak, onemocnění jater a ledvin, těžké poškození plodu v těhotenství. Diskutuj: Jaké jsou příznaky alkoholového narušení? Proč jsou nejnebezpečnější destiláty? Co vše může zavinit opilý člověk? Jak si může alkoholik poškozovat zdraví? Vysvětli pojmy: abstinent konzument alkoholik

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Ankety Už si kouřil? a.Ne, ještě nikdy. b.Zkusil, nechutnalo mi to. c.Občas v partě. d.Ano, rodič to nevědí. e.Ano, rodiče to vědí. Už si ochutnal alkohol? a.Ne, ještě nikdy. b.Ochutnal, rodiče to nevědí. c.Při rodinných oslavách mohu ochutnat. d.Na diskotéce pravidelně. e.Rodiče mi občas nabídnou. Výsledky zapište do tabulek a vytvořte grafy. abcde počet abcde

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost cigareta = cigarette alkohol = alcohol anketa =survey infarkt = infarction srdce = heart mozková mrtvice = stroke škodit zdraví = be injurious to health strategie = strategy pivo = beer

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Testy Udělejte si ve třídě tyto testy na kouření a alkohol. O výsledcích diskutujte v třídnických hodinách. Kouří některý z tvých rodičů? Zkoušel si už kouřit? Kupoval si už cigarety? Byl jsi úspěšný? Je pro tebe kouření přitažlivé? Co by tě od kouření mohlo odradit? Pije některý z tvých rodičů pivo? Bylo ti už pivo nebo víno rodiči nabídnuto? Ochutnal jsi tajně z domácího baru? Napil ses alkoholu v partě kamarádů? Chutnalo ti? Už jsi v prodejně nakupoval alkohol? Víš, kolik asi stojí litr vína?

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Použité zdroje: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6&ver=12&app=winword.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová LEGÁLNÍ DROGY Normální je nekouřit. Alkohol i cigareta poškozují zdraví."

Podobné prezentace


Reklamy Google