Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychotropní látky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychotropní látky."— Transkript prezentace:

1 Psychotropní látky

2 Drogová závislost Drogová závislost (též narkomanie či toxikomanie)
je abnormální až chorobný stav vyvolaný častým užíváním drog, které vyvolá psychickou nebo fyzickou potřebu cíleně je vyhledávat. Snižuje schopnost reagovat na běžné podněty a může dokonce dojít k selhání funkcí tělesných orgánů.

3 Závislost Největší závislost vyvolává: heroin, kokain, tabák. Nejvíce poškozují zdraví: heroin, kokain, barbituráty.

4 Nejčastěji zneužívané návykové látky
I když tyto výrobky obsahují návykové látky kofein, nikotin a alkohol, naše zákony na ně nepohlížejí jako na drogy a jsou běžně dostupné v obchodech.

5 Jak škodí alkohol, nikotin, kofein?
Závislost na alkoholu je chronické onemocnění postihující celou osobnost po stránce psychické a fyzické. Dlouhodobé požívání alkoholu vede k poškození jater, ledvin, slinivky břišní a zvyšuje krevní tlak. Při kouření se nikotin uvolňuje do kouře a dostává se do organismu s kapičkami dehtu, který způsobuje časté záněty horních cest dýchacích a rakovinu plic. Kofein příznivě stimuluje centrální nervový systém. Ve vysokých dávkách působí jako jed. Smrtelná dávka je 150 mg/kg, přičemž 1 káva obsahuje 120 mg kofeinu.

6 Rozdělení návykových látek
Návykové látky bývají někdy dělené podle míry návykovosti a poškození organismu na tzv. měkké a tvrdé drogy. Toto rozdělení má vyjadřovat míru nebezpečnosti užívaní těchto látek pro uživatele. Do kategorie měkkých drog bývá řazen především kofein a marihuana. Mezi tvrdé drogy patří především pervitin, kokain, toluen, a heroin. Na hranici jsou alkohol, nikotin a halucinogeny, které jsou někdy zařazovány mezi tvrdé, jindy mezi měkké drogy.

7 Tvrdé drogy Tyto omamné látky mají vysokou návykovost a velmi poškozují zdraví. Mezi opiáty patří morfin, kodein, které se používají jako analgetika a antitusika v lékařství. Z morfinu se vyrábí nebezpečný heroin. Všechny jsou obsaženy v surovém opiu, které se získává z nezralých makovic. Mezi jejich hlavní účinky patří euforie, zklidnění, tělesný útlum. Záludnost spočívá v rychlé závislosti a v tom, že organismus potřebuje dávku stejně silně, jako potřebuje jíst či dýchat.

8 sHRNUTÍ Některé přírodní látky působí na centrální nervovou soustavu a způsobují dočasné změny ve vnímání, náladě, vědomí a chování. Nazýváme je návykové látky. Drogová závislost je abnormální až chorobný stav vyvolaný častým užíváním drog, které vyvolá psychickou nebo fyzickou potřebu cíleně je vyhledávat. Návykové látky dělíme podle míry návykovosti a poškození organismu měkké a tvrdé drogy. Do kategorie měkkých drog patří marihuana a kofein. Mezi tvrdé drogy patří opiáty, crack a kokain. Nebezpečná je i závislost na lécích.


Stáhnout ppt "Psychotropní látky."

Podobné prezentace


Reklamy Google