Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
Občanská práva a povinnosti
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Digitální učební materiál
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Pracovně právní vztahy
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Věková hranice českého práva
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Pracovní právo = právní odvětví, které zahrnuje problematiku vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli; Hlavním pramenem pracovního práva je zákoník práce; Pracovní poměr – častý druh zaměstnaneckého vztahu: - na dobu určitou; - na dobu neurčitou; Pracovní smlouva Dohody o pracích mimo pracovní poměr - dohoda o provedení práce; - dohoda o pracovní činnosti.

Pracovněprávní vztah Zaměstnanec = fyzická osoba, která vykonává práci. Zaměstnavatel = fyzická nebo právnická osoba, která zaměstnává fyzické osoby.

Pracovní smlouva Obsahuje: - dobrovolný závazek zaměstnance k vykonávání práce, závazek zaměstnavatele vyplácet mzdu; - druh práce; - místo výkonu práce; - den nástupu práce. Podmínkou není uvedení: výše mzdy, doby pracovního poměru, zkušební doby a její délky apod.

Úkol Práce s PC a internetem 1) Žáci se pokusí ve dvojicích najít na internetu ukázku pracovní smlouvy (nebo přinesou na ukázku pracovní smlouvu, pokud nějakou mají). O ukázku se podělí se třídou a ohodnotí, zda jsou ve smlouvě všechny podmíněné náležitosti. 2) Žáci si na internetu také najdou rozdíl mezi dohodou o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce. Máte zkušenosti s nějakou dohodou?

Zánik pracovního poměru Pracovní poměr skončí událostí (uplynutí doby, skončení prací, úmrtí), nebo může být rozvázán: Dohodou; Výpovědí; Okamžitým zrušením; Zrušením ve zkušební době.

Diskuse Utvořte skupinky po čtyřech. Dva z každé skupinky se zamyslí nad právy a povinnostmi zaměstnanců a druzí dva nad právy a povinnostmi zaměstnavatelů. Své postřehy sepíšou a poté o nich budou diskutovat s ostatními. Učitel vytvoří žákům systematický přehled práv a povinností zaměstnanců a zaměstnavatelů. Myslíte si, že mladiství mají nějaké zvláštní podmínky při vykonávání práce? Jaká je běžná týdenní pracovní doba? Co dělají lidé bez práce? Kam se musí hlásit, na co mají právo, za jakých podmínek?

Obchodní právo = právní odvětví, které upravuje vztahy týkající se podnikání; Hlavním pramenem je obchodní zákoník, živnostenské podnikání je upraveno v živnostenském zákoně; Podnikání = soustavná činnost prováděná samovolně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní zodpovědnost za účelem dosažení zisku; Podnikatel = osoba zapsaná v obchodním rejstříku X osoba podnikající na základě živnostenského zákona (nebo na základě jiného zákona – zákon o notářích, …) X osoby provozující zemědělskou výrobu zapsané do zvláštní evidence.

Obchodní společnosti Osobní - Veřejná obchodní společnost (v. o. s.); - Komanditní společnost (k. s.); Kapitálové - Společnost s ručením omezeným (s. r. o.); - Akciová společnost (a. s.); Družstvo; Další subjekty podnikání (státní podniky, rozpočtové organizace, příspěvkové organizace).

Úkol Třída se rozdělí na pět skupinek. Každá skupinka dostane jednu z osobních, kapitálových společností, nebo družstvo. Každý tým si zjistí co nejvíce informací o přiděleném tématu a seznámí s ním ostatní pomocí prezentace v Powerpointu. Závěr prezentace bude ukázka určité firmy a jejího fungování v praxi. Příští hodinu budou prezentace představeny a učitel poté rozdá studentům ucelený přehled informací k jednotlivým společnostem.

Živnost = užší pojem než samotné podnikání, činnost provozovaná dle živnostenského zákona; Živnostník – podmínky: - dosažení 18 let; - způsobilost k právním úkonům; - bezúhonnost; - neexistence daňových nedoplatků; - zvláštní způsobilosti dle činnosti; Živnostenský úřad – založení živnosti.

Druhy živností ohlašovací - volné; - řemeslné; - vázané; koncesované

Diskuse Zkuste uvést příklady řemeslné, volné, vázané a koncesované živnosti. Třída se navzájem doplňuje a učitel dohlíží na správnost vyřčených informací a popřípadě informace upřesní.

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN