Inspekce životního prostředí v ČR: je třeba změnit strategii? Ladislav Miko MŽP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Problematika distribučních modelů z pohledu pojišťoven Josef Lukášek.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 KOMUNIKACE Vnitřní předpisy ČIŽP Martin Baranyai ČIŽP – Hradec.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Jsou venkovské školy horší než městské?
2 Marketingové koncepce
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Základy automatického řízení 1
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komunikační strategie ČIŽP
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
RASC Standardy řízení služeb
Společenská odpovědnost ve školství
Úloha bodového systému
Téma 11: Finanční plánování
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
RIZIKO.
Vzdělávání.
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
RIZIKO.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
Střední škola obchodně technická s. r. o.
IED Implementace Vzájemné společné návštěvy průmyslu inspektory a povolovateli za účelem rovných podmínek při implementaci IED.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Inspekce životního prostředí v ČR: je třeba změnit strategii? Ladislav Miko MŽP

Tradice ČIŽP: desetiletí tradic, není nová ani nezkušená Dosaženo nezanedbatelných, významných výsledků, podíl ČIŽP nejde přesně definovat Tradičně sektorový přístup, převážně represivní funkce (vnímání veřejností) Nepříliš zjevná integrace v posledních letech, zatím spíše formální

Rozporné požadavky Narůstá tlak na ČIŽP ze všech stran Přibývá legislativy k prosazování, požadavky na reporting a výkazy Veřejnost, NGO žádají větší intenzitu represivních akcí, roste počet stížností a petic Průmysl a podnikatelská sféra žádají snížit regulační zátěž a zjednodušit procedury, snížit počet kontrol Počet pracovníků inspekce přinejlepším neporoste, spíše může klesnout, finančních zdrojů bude méně Jak z toho ven?

Anglie: „smart enforcement“ Možnost inspirace v zahraničí Rostoucí požadavky na ČIŽP nejde řešit růstem kapacit (ani personálních ani finančních) Změna celkového přístupu k regulaci a prosazování práva? Orientace na výsledek a nikoliv na činnost: důležitý je efekt, míra rizika, konzistentní přístup a efektivní komunikace.

Moderní regulace Vychází ze společné odpovědnosti regulátora a regulovaných subjektů, základem je motivovat k aktivnímu přístupu ke snižování environmentální zátěže nad minimální míru stanovenou zákonem Model vycházející z takzvaného regulačního cyklu

Schéma moderní regulace Definování výstupů a rizik Podněty, sektorové plány Výběr nástrojů Povolení, alternativní postupy Posouzení shody a prosazování Vyhodnocení a informace

Definování výstupů a rizik Konkrétní měřitelné efekty, jichž má být dosaženo Soustředit kapacity na činnosti s největším efektem, ovšem ve spřažení s nejvyšším rizikem pro ŽP Podněty: legislativa, politiky, obecné environmentální potřeby, nejlepší praxe Sektorové plány: specifické cíle sektorů

Výběr nástrojů Přímá regulace: –přímo legislativou –standardní povolení –registrace –smluvní povolení (IPPC?) Alternativní přístupy: –environmentální daně –systém obchodování kreditů –smlouvy a dobrovolné dohody –vzdělávání a poradenství –EMS

Výběr nástrojů (2) Základní pravidlo pro standardní metody: volí se postup, který vyžaduje nejméně zdrojů k dosažení cíle Daně: možnost spřažení s ekonomickým tlakem Obchodování kreditů: možná nejlevnější pro regulované, velmi flexibilní, vlastní rozhodování regulovaných Dobrovolné dohody, smlouvy: nejvyšší míra přesvědčení regulovaného Vzdělávání, poradenství: široký záběr, zejména pro nové regulace a široké auditorium EMS: systémový přístup k problematice na úrovni řízení

Hodnocení shody a prosazování Základní vztahy: Regulovaný: EMS Záznamy Vlastní monitoring Auditing Místní specifika Regulátor (orgán ŽP): Plány shody Přístup na základě vyhodnocení rizik Cílové výstupy Kontrola monitoringu Vyhodnocení dat povolení dodržování kontrola Zprávy, data Návštěvy, inspekce, audity,vyšetřování,prosazování

Kontrola shody a prosazování (2) Postup hodnocení shody: –vhodná směs postupů: kontroly na místě, audity, kontrola procedur, vyhodnocení zpráv a dat z monitoringu, kontrolní monitoring, odpověď na havárie a stížnosti Základní pravidla: –Operátor by měl získat právo na méně častou kontrolu, pokud postupuje dobře –Úkolem operátora je zveřejnit data z monitoringu, zvyšuje to důvěru –Kde se nedodržuje legislativa, následuje akce, tvrdá a předvídatelná. Hlavní cíl je zamezit poškozování přírody nebo náprava vzniklé škody

Hodnocení a informace Vyhodnocení efektů – pomoc při stanovení nových cílů a postupů Informace: zvýšení povědomí veřejnosti o dosažených cílech Podpora regulované komunity k otevřenosti, informace všem zájemcům, komunitám v okolí, investorům

Shrnutí Potenciálně rozporné požadavky lze splnit za předpokladu regulačního režimu, který pomáhá regulované komunitě zlepšovat se, odměňuje ty kteří postupují správně ale je přísný na ty, kteří nedosahují akceptovatelné limity. Pozn.: Na cíl orientované postupy současně lépe vyhovují při hodnocení efektu práce a při stanovení priorit do budoucnosti, cyklicky lze zlepšovat celkovou kvalitu prostředí.

Otázky na závěr Nic nového pod sluncem? Je možný tento přístup s českou legislativou? Co je třeba změnit či udělat? Má inspekce používat alternativní přístupy, nebo má být jen neoblíbeným „policajtem“? Má být povolování svázáno s prosazováním? Je možné v nových podmínkách udržet oddělenou kontrolu a povolování? Využíváme efektivně existující kapacity? Jsou inspekční aktivity vázány na nejvyšší reálný efekt? Co se stane, když se některé aktivity omezí?