VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Změny skupenství látek
Látky jsou složeny z částic
Těleso a látka.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti.
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
1 ÚVOD.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
SKUPENSTVÍ LÁTEK SKUPENSTVÍ LÁTEK FY_022_Změny skupenství látek_Skupenství látek Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště,
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
FYZIKA Barbora Bartovská.
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaVlastnosti.
Částicová stavba látek
Částicové složení látek
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
Částicová stavba látek
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA Změny skupenství.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Molekulová fyzika a termika
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Změny skupenství.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Částicové složení látek
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí Jméno autora:Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Na základě vlastností molekul jsou vysvětlena skupenství látek.

Skupenství látek led voda pára

Druhy skupenství Skupenstvím nazýváme stav látky, který je určen především uspořádáním jejích atomů. Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Se změnami skupenství se mění i vlastnosti látek. To, v jakém skupenství se látka nachází, závisí především na její teplotě a tlaku.

Skupenství pevné Síly, kterými na sebe molekuly v pevné látce působí, jsou tak velké, že pevná tělesa nemění snadno svůj tvar ani objem. Molekuly jsou trvale vázány v uspořádání, které bývá často pravidelné. Jsou to látky krystalické. Patří k nim kovy, kuchyňská sůl, ….. Značně porušenou pravidelnost krystalické struktury mají látky amorfní. Patří k nim asfalt, plasty, sklo, parafín, …….. I v pevné látce se však molekuly pohybují – kmitají.

Skupenství kapalné Síly mezi molekulami kapalin jsou slabší, ovlivňují se proto pouze sousední molekuly. Jsou od sebe stále stejně vzdáleny, proto jsou i kapaliny téměř nestlačitelné. Molekuly po sobě „kloužou“. Jejich vzájemná poloha se proto neustále mění, proto v kapalinách neexistuje pravidelné uspořádání. Kapaliny zaujímají tvar podle nádoby.

Skupenství plynné V tomto skupenství jsou molekuly od sebe značně vzdáleny. Silově na sebe působí pouze při vzájemných srážkách nebo při srážkách se stěnou nádoby. Molekuly plynů se pohybují naprosto neuspořádaně. Jejich vzájemné vzdálenosti se neustále mění. Plyny jsou proto stlačitelné. To, že v plynu neexistují téměř žádná silová působení, se navenek projevuje jeho značnou rozpínavostí.

Plazma Plyny většinou obsahují jen velmi málo iontů a stávají se elektricky vodivými jen za určitých podmínek. Plazma vzniká silnou ionizací plynu. Vzniká především elektrickým výbojem v plynu (blesk, při elektrickém sváření, v zářivkách) nebo při termonukleárních reakcích (v nitru hvězd a v termonukleárních laboratorních zařízeních). Za plazma můžeme považovat také plamen ohně.

Změny skupenství - tání a tuhnutí Při určité teplotě se částice na povrchu krystalu „utrhnou“ od svého původního místa a začnou se volně pohybovat. Pevná látka se mění v kapalinu – taje. Teplota, při které se pevná látka mění v kapalinu se nazývá – teplota tání. Když naopak kapalinu ochlazujeme, začne při určité teplotě tuhnout a stane se z ní pevná látka. Teplota, při které se kapaliny mění zpátky v krystal, se nazývá teplota tuhnutí. Teplota tání i teplota tuhnutí krystalických látek je stejná.

Teploty tání

K roztavení krystalu, který má teplotu tání, na kapalinu o stejné teplotě je třeba určité energie. Tuto energii dodáváme v podobě tepla. Protože se celá spotřebuje na změnu skupenství, na tání, nazývá se tato energie skupenské teplo tání. Když pevná látka taje, pohlcuje energii – skupenské teplo. Když kapalina tuhne, toto teplo zase vydává.

kondenzace tuhnutí vypařování tání desublimace sublimace Vzájemné přeměny jednotlivých skupenství plyn

Použitá literatura RAUNER, Karel – hlavní autor. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, ISBN Obrázky z [online]. c2011 [cit ] BĚLOUN, CHYTILOVÁ, KOLÁŘOVÁ,PETERA. Tabulky pro základní školu. Dotisk 8. přepracovaného vydání. Praha: Prometheus, ISBN