Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy TémaTání a tuhnutí Název VY_32_INOVACE_18_26_tani_a_tuhnuti Určení8. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoLeden 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s táním a tuhnutím látek.

2 Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu. Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu. Teplota, při které pevná látka přechází v kapalinu se nazývá teplota tání. Teplota, při které pevná látka přechází v kapalinu se nazývá teplota tání. Seznamte se teplotami tání různých látek: Seznamte se teplotami tání různých látek: látkateplota tání ve ⁰C rtuť- 38,8 voda0 cukr146 cín232 olovo327,3 železo1535 wolfram3380 Teplota tání je přesně stanovena jen pro krystalické látky (pravidelné uspořádání částic). U amorfních látek (vosk, asfalt, sklo…) nelze teplotu tání stanovit, protože při změně skupenství měknou. Teplota tání je přesně stanovena jen pro krystalické látky (pravidelné uspořádání částic). U amorfních látek (vosk, asfalt, sklo…) nelze teplotu tání stanovit, protože při změně skupenství měknou.

3 Tání a tuhnutí Prozkoumáme, jak taje led. Rozdrcený led vložíme do nádoby a budeme jej zahřívat. Sledujeme, jak se mění teplota. Prozkoumáme, jak taje led. Rozdrcený led vložíme do nádoby a budeme jej zahřívat. Sledujeme, jak se mění teplota. 5 10 20 -10 -20 0 1015 20 25 3035 40 Nejprve led díky zahřívání zvyšuje svou teplotu. Nejprve led díky zahřívání zvyšuje svou teplotu. Při dosažení teploty tání se teplota nezvyšuje. Dodané teplo se použije na změnu skupenství. Při dosažení teploty tání se teplota nezvyšuje. Dodané teplo se použije na změnu skupenství. Teplota dále stoupá až tehdy, když všechen led roztaje. Teplota dále stoupá až tehdy, když všechen led roztaje.

4 Tání a tuhnutí Aby látka roztála je třeba: 1)dosáhnout teploty tání 2)dodávat teplo Aby látka roztála je třeba: 1)dosáhnout teploty tání 2)dodávat teplo Teplo, které spotřebuje 1 kg látky (při teplotě tání) k přeměně na kapalinu (stejné teploty) nazýváme měrné skupenské teplo tání a označujeme ho l t. Teplo, které spotřebuje 1 kg látky (při teplotě tání) k přeměně na kapalinu (stejné teploty) nazýváme měrné skupenské teplo tání a označujeme ho l t. Např. pro led je měrné skupenské tání Chceme-li nechat roztát 1 kg ledu (při teplotě tání) musíme dodat 334 kJ tepla. Např. pro led je měrné skupenské tání Chceme-li nechat roztát 1 kg ledu (při teplotě tání) musíme dodat 334 kJ tepla.

5 Tání a tuhnutí Tuhnutí je děj, při kterém se kapalina mění v pevnou látku. Teplotě, při které k tuhnutí dochází říkáme teplota tuhnutí. U krystalických látek je teplota tuhnutí stejná jako jejich teplota tání. Tuhnutí je děj, při kterém se kapalina mění v pevnou látku. Teplotě, při které k tuhnutí dochází říkáme teplota tuhnutí. U krystalických látek je teplota tuhnutí stejná jako jejich teplota tání. Víte, jaký kov se používá při pájení? Víte, jaký kov se používá při pájení? K pájení se používá cín, který je snadné pomocí pájecí pistole roztavit, protože taje při teplotě 232 ⁰C. K pájení se používá cín, který je snadné pomocí pájecí pistole roztavit, protože taje při teplotě 232 ⁰C.

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9. 2.Melting_icecubes.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2013-01- 31]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melting_icecubes.gif 3.MJN123. Solderedjoint.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solderedjoint.jpg?uselang=cs Tání a tuhnutí


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google