Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík"— Transkript prezentace:

1 Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík
Fyzika Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Pevné krystalické látky
Co mají společného krystaly na obrázcích? Mají pravidelné tvary a jeden druhému se podobají.

3 Pravidelné uspořádání částic v pevných krystalických látkách.
Některé pevné látky jsou tvořeny seskupením velmi drobných krystalů. Mezi takové látky patří i kovy. Podívejte se na obrázek a zkuste vysvětlit pravidelné uspořádání částic. Částice v krystalech jsou velmi blízko sebe. Proto na sebe působí velkými silami a nemohou se od sebe příliš vzdálit na žádnou stranu.

4 Částice v kapalinách Všimněte si, co nastane při přelévání tekutiny.
Proč kapalina teče a proč se ustálí na dně nádoby? Při přelévání na částice kapaliny působí gravitační síla a táhne proud směrem dolů - je to způsobeno větší vzdáleností částic než v pevných látkách. Částice jsou však tak blízko sebe, že si kapaliny zachovávají svůj objem (jsou těžko stlačitelné).

5 Částice v plynných látkách
V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně. Proč je plyn rozpínavý a lehce stlačitelný? Částice plynu jsou daleko od sebe a působí na sebe jen velmi malými silami.

6 V pevných krystalických látkách jsou částice velmi blízko sebe a působí na sebe velkými silami. Tyto vzájemné síly jim dovolují jen kmitání kolem pevných poloh. Působení těchto sil brání změně tvaru pevných látek. V kapalině jsou částice pravidelně uspořádány, ale jsou dál od sebe a působí na sebe menšími silami než v pevných látkách. Jsou však natolik blízko sebe, že nejsou lehce stlačitelné. V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně. Vzájemně na sebe působí jen zcela nepatrnými silami. Proto jsou plyny rozpínavé a lehce stlačitelné.


Stáhnout ppt "Částicová stavba látek. Vypracoval: Lukáš Karlík"

Podobné prezentace


Reklamy Google