Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 8. Pohybové aktivity - programy a jejich možnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Co se přihodí … než se fotka narodí?
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Didaktika sportovních činností
Příspěvek na konferenci
Grafomotorika - geometrické tvary
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
ZDRAVÍ JAKO HODNOTA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
13. Růst lidské populace, demografie
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie test.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Stíny ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
LET MOUCHY vnímání, pozornost.
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Orientujeme se v prostoru
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
VYPRÁVĚNÍ PODLE OBRÁZKŮ
Co si vezmu na….
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Odkrývání obrázků – poznej místa
Vztah k životnímu prostředí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
Život bez střeva , Praha.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky, sportů a výchovy v přírodě“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Příroda a přírodní prostředí  Potřeba osvětlit otázku, proč je příroda upřednostňovaným prostředím.  Pojem příroda je používán v mnoha souvislostech (filozofie, běžný pohled, člověk jako přírodní bytost, vztah ke kultuře).  Člověk má v přírodě zvláštní postavení, ale je stále součástí přírody.  Představa přírody je u každého člověka jiná.  „Čistá“ příroda už prakticky neexistuje.

Příroda a přírodní prostředí I.  Příroda- „Mohutnost“ (Universum), žijící svým vlastním dynamickým životem více, či méně závislým na vlivu člověka.  Prostor pro aktivity. Prostředí, divočina, krajina- příroda změněná člověkem.  Nelze však přiřadit jednoduše určité kvality prožívání k určitým typům prostoru či prostředí.  V analýze prožívání je třeba zohlednit konkrétní situaci sledovaných osob.

Dimenze prožívání v aktivitách v přírodě  Lze nalézt jen poměrně málo výzkumů, které se touto otázkou zabývaly.  Komentovat lze norská (Aasetre et al. 1994, Breivik 1999), německá (Beier 2001) a česká sledování (Kuban 2003).  Spíše se však hovoří o motivech či podnětech, které vedou k zájmu a provozování aktivit v přírodě.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě  Vnímání těla a pohybu: -prožitky spojené s potřebami lidské existence (chlad, teplo, žízeň, hlad, pocení, únava atp.); -pocity bolesti, intenzivní dýchání, vlivy počasí atp.; -touha po pohybu, lehkost a rytmus, zvládnutí pohybu i zátěže.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě I.  Začlenění do společnosti, pocit sounáležitosti: - poznávání lidí v jiných situacích; -lidské vztahy – spolupráce, konkurence; -osamocený pobyt v přírodě; -čas pro prožívání a poznávání vlastní osoby; -utváření sebekoncepce, vlastního obrazu, hledání životního stylu.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě II.  Výkon, výkonnost: -motivace či ochota podávat výkon, touha podat výkon, nutnost podat výkon; -objevování vlastní výkonnosti, zdatnosti; -bojování s přírodními živly, překonávat překážky; -hledání vlastních hranic či limitů; -plné ponoření do vykonávané činnosti, něco pořádného udělat.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě III.  Prožívání různých stupňů napětí: -situace bohaté na napětí – tělesné i duševní vypětí, dobrodružství, zažívání strachu; -situace bez napětí – uvolnění, klid, nicnedělání; -přechodové situace mezi klidem a napětím- vyvedení z rovnováhy, z poklidu běžného života, neklid před neznámou činností atp.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě IV.  Vnímání času a prostoru: -pocit časovosti – uvědomění si pozemského života; -uvědomění si nadčasovosti, věčného trvání; -bezprostřední působení prostorových vztahů - jednotvárnost vs. nesmírná různorodost; -horizontální a vertikální rozlehlost - obzory, horizont, panorama, vnímání výšky a hloubky; -podíl přírody na tvarech - rozdíl mezi přírodními útvary a útvary vytvořenými člověkem.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě V.  Přirozenost a příroda: -příroda nepoznamenaná lidskou rukou, krajina přetvořená lidmi; -živá příroda; -neživá příroda; -působení přírodních sil - vítr, voda, oheň, stromy, bouře, sluneční záření atp.

Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě VI.  Prožívání širších souvislostí: -spojitost jedince s přírodou, společností se situací a místem; -pocit svobody a volnosti; -srozumitelnost; -změny intenzity a působení; -uvědomění si hodnot; -estetické vjemy; -nálady a atmosféry přírodních míst, různá denní a roční doba.

Příroda, aktivity v přírodě, estetické cítění  Příroda hraje v estetickém vnímání zvláštní roli.  Vytváření prostoru pro duševní rozjímání;  Příroda dává podnět k poznávání vzájemně propojených estetických vztahů;  Možnosti rozvíjení estetické obrazotvornosti, podpora uměleckých souvislostí života. Příroda dává úžasné podněty pro objevení a pochopení prožitkových kvalit při provádění aktivit v přírodě, kterým jsme dříve nevěnovali dostatek pozornosti. Příroda dává úžasné podněty pro objevení a pochopení prožitkových kvalit při provádění aktivit v přírodě, kterým jsme dříve nevěnovali dostatek pozornosti.

Literatura  Beier, K. Anreizstrukturen im Outdoorsport. Schondorf:Hofmann Verlag,  Breivik,G. Sensation seeking in sport. Oslo: Norges idretthogskole,  Kuban,J. Potřeba mimořádného prožitku ve sportu. Disertační práce. Praha: UK FTVS,  Liedtke, G. Die Bedeutung von Natur im Bereich der Outdooraktivitäten. Köln: Deutsche Sporthochschule - INÖK,  Neuman,J. Výchova, prožitek a dobrodružství. In Kirchner,J.,Kavalíř,P. (editoři) Prožitek a tělesnost. Sborník příspěvků konference na UK FTVS. Praha: Asociace psychologů sportu ČR,2003,  Stibral,K. Proč je příroda krásná? Estetické vnímání přírody v novověku. Praha: Dokořán,2005.