V ERONIKA H LUBINKOVÁ Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Velehrad a cyrilometodějská tradice
Velkomoravská říše Tvůrcem nejstaršího slovanského písma hlaholice (glagolica) byl soluňský učenec Konstantin Filosof (později přijal jméno Kyrillos -
Dávní Slované Eliška Rybová.
Velká Morava Období století.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
Bazilika svatého Václava
Příchod křesťanských věrozvěstů na naše území
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Dej 1 Velkomoravská říše
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Velká Morava.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
Spytihněv II..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Svatý Vojtěch.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Velká Morava.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Výstava ke 100. výročí narození PhDr. Jiří Maria Veselý * v Protivanově † v Olomouci Informační centrum a knihovna městyse Protivanov.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
VLIV KONSTANTINA A METODĚJE NA VZNIK SLOVANSKÉ LITURGIE
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Konstantin a Metoděj ve výtvarném umění a literatuře
Vypracoval Jáchym Jedlička
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Velkomoravská říše Historie - knížata.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Cyril a Metoděj.
Tereza Šalplachtová 7. třída
VELEHRAD Jonáš Uřičář IX.B
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
TÉMA: KONSTANTIN A METODĚJ AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Křesťanství a středověká Evropa
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

V ERONIKA H LUBINKOVÁ 2012

Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o častých poutích, které se pořádají na Velehradě v souvislosti s oslavami příchodu Cyrila a Metoděje. Je to také významné duchovní centrum, místo častých shromáždění a cyrilometodějských oslav. Ale málokdo už ví, proč právě Velehrad, je tak často navštěvovaným poutním místem.

Svatý Konstantin (Cyril) o Narozen r. 826, nebo začátkem r. 827 v Soluni o Profesorem filosofie v Konstantinopoli o Roku 855 vstoupil do kláštera o Byl pouze biskupem, ačkoliv celý středověk jej považoval za arcibiskupa o Před smrtí vstoupil v Římě do kláštera, kde přijal řeholní jméno Cyril o † pohřben v bazilice sv. Klementa Svatý Metoděj Narozen kolem r. 815 v Soluni Starší bratr Konstantina Metoděj je jeho řeholní jméno Byzantským úředníkem, později mnichem, diakonem a nakonec prvním moravsko- panonským arcibiskupem † nejpravděpodobněji byl pohřben na velkomoravském Velehradě

Roku 863 kníže Velké Moravy Rastislav poselstvo do Cařihradu Michal III. vyslal Konstantina a Metoděje – kněží mluvící slovansky † Michala III. → žádost o přijetí u papeže Hadriána II. Schválení provozování bohoslužeb ve slovanském jazyce

VELEHRAD o Obec u Uherského Hradiště o Jedno z nejvýznamnějších poutních míst České republiky o Nejstarší cisterciácké opatství na Moravě o Národní pouť na Velehradě o Občanské sdružení Matice Velehradská

Historie Velehradu o Velehrad (Veligrad = velký hrad) o 9. st. politicko-správní centrum Velké Moravy, metropole 1. moravského arcibiskupa sv. Metoděje o 13.st.založení prvního moravského cisterciáckého kláštera – zakladatelé: markrabí Vladislav a Přemysl Otakar I. o 15. st –husitské války; zničení kláštera

o R požár; opravy od r až 1735 o 1784 velehradský klášter zrušen císařem Josefem II → náboženskému fondu → chátrání o obnova; *konvikt s názvem Papežská kolej Tovaryšstva Ježíšova na Velehradě o rozsáhlá rekonstrukce o Výsada menší baziliky – Papež Pius XI. o Zlatá růže – papež Jan Pavel II.

Velehrad v současnosti o Známý daleko za hranicemi našeho státu o Dohady o lokalizaci Velehradu o Poutě na Velehrad - hlavní cyrilometodějská pouť 5. července; tradice velehradské pouti – již od doby národního obrození o Oslavy při příležitosti příchodu Cyrila a Metoděje o Papež Jan Pavel II. na Velehradě

Napsali o Velehradě o "Z odvážného díla soluňských bratří Cyrila a Metoděje vyrostla kultura našeho národa. Evangelium, které hlásali našim předkům, ovlivnilo naši kulturu mnohem více, než si někdy připouštíme. Radost a naděje, svoboda i jasný směr k vysokému ideálu, rozvinuté bohatství ducha i společenství, které dovede slavit...to všechno patří k dědictví otců vyrostlém z darů Ducha zprostředkovaným křesťanskou vírou." Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký

Velehrad je od počátku vnímán jako symbol mostu mezi lidmi. I za dob totality byl Velehrad místem největších setkávání Čechů a Slováků, místem sjednocujícím k společnému odporu proti nesvobodě i místem společného čerpání duchovní síly k úsilí o uzdravení společnosti. Proto je dobře, že dnes, kdy svátek svatých Cyrila a Metoděje je státním svátkem České republiky, sem přichází lidé nejen na bohoslužby, ale i na velký koncert, že sem přicházejí nejen věřící, ale i nevěřící, katolíci i nekatolíci, zdraví i nemocní, mladí i staří. „Velehrad, pradávné srdce Velkomoravské říše. Odtud Cyril a Metoděj, soluňští bratři, pozvaní knížetem Rostislavem, zahájili svou apoštolskou misii mezi Slovany. Zde je hrob biskupa Metoděje… Zde jsou naše kořeny." Jan Pavel II. o Velehradu; Homilie pronesená na Velehradě dne