Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatý Vojtěch.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatý Vojtěch."— Transkript prezentace:

1 Svatý Vojtěch

2 Svatý Vojtěch Pocházel z rodu Slavníkovců
Vystupoval proti jevům,které se neslučovaly s církevním učením . Je pokládán za autora nejstarších českých a polských duchovních písní (Hospodine pomiluj ny)

3 Narození, počátky působení
Syn Slavníka, jehož rod sídlil v Libici nad Cidlinou. 19. února 982 biřmován biskupem Adalbertem získal první stupeň vyššího kněžského svěcení – podjáhenství Po návratu do Prahy se stal pomocníkem prvního českého biskupa Dětmara

4 Biskup Vojtěch Druhý pražský biskup, nástupce Dětmara
Snažil se vymýtit největší nešvary tehdejší společnosti (otroctví, mnohoženství, alkoholismus) V roce 988 znechuceně opustil Prahu a odcestoval k papeži Janu XV. 17. dubna 990 složil řeholní slib.

5 Biskup Vojtěch Roku 922 se na žádost čekého knížete Boleslava II. vrátil zpět Z Itálie s sebou přivedl mnich, pro které nechal vystavit Břevnovský klášter 994 se rozhodl opustit svůj úřad podruhé kvůli zkaženosti národu, která se nezměnila od doby jeho 1. odchodu

6 Smrt na misii v Prusku Pobýval v klášteře sv. Alexia na Aventinu .
Později se odebral do Polska ke knížeti Boleslavu Chrabrému. Chtěl podniknout cestu k pohanským Luticům nebo Prusům. V Prusku byl 23. dubna 997 i se svými druhy zavražděn. Boleslav Chrabrý vykoupil ostatky sv. Vojtěcha od Prusů zlatem a uložil je v Hnězdně.

7 Patron sv. Vojtěch 999 byl Vojtěch na žádost císaře Oty III. prohlášen za svatého. Část Vojtěchových ostatků byla pravděpodobně odvezena do Říma a uložena v chrámu sv. Bartoloměje na Tiberském ostrově Od 11. století byl svatý Vojtěch pokládán za druhého patrona české země Svátek sv. Vojtěcha připadá na 23. duben.

8 <=Socha sv. Vojtěcha na Václavském náměstí v Praze
Průčelí kostela sv. Martina=> V Holici

9 Ostatky sv. Vojtěcha v Hnězdně

10 Děkuji za pozornost Martin Rosypal


Stáhnout ppt "Svatý Vojtěch."

Podobné prezentace


Reklamy Google