ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Účast ČR na partnerství mezi AKT a Evropským společenstvím – výzvy a příležitosti Dagmar Kubínová zástupkyně ČR v PS Rady pro AKT Stálé zastoupení ČR při.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Dr. Braulio F. de Souza Dias: „If you ask what my three priorities are for the Convention, my answer is implementation, implementation and implementation.“
Informační seminář, 24. říjen 2012 MZV ČR Program rozvojově-ekonomického partnerství.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
PROGRAM ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE MOLDAVSKO
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Regionální politika RP ČR.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí MZV a SMO ČR,
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Přednáška na Letní škole rozvojové spolupráce
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Rozvojová a humanitární pomoc a projekty
Vnější investiční plán EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR

ČESKÁ REPUBLIKA JAKO DÁRCE 1995vstup ČR do OECD = závazek poskytovat rozvojovou pomoc 1996ČR jako první země SVE obnovila rozvojový program 2002/3 založení ORS = snaha MZV o koordinaci ZRS 2002 – 2007 první koncepce zahraniční rozvojové spolupráce 2004vstup ČR do EU = společné normy a závazky 2007 – 2010 transformace systému ZRS ČR 2010Zákon o ZRS, Koncepce ZRS ČR vstup ČR do Výboru pro rozvojovou pomoc OECD 2

SYSTÉM ZRS ČR: jak zajišťujeme rozvojovou spolupráci? 3 Strategy ZRS ČR Legislativní rámec Institucionální zajištění Realizace Plánování Strategický rámec Zákon o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí (z. 151/2010 Sb.) Rada pro ZRS – MZV - ČRA Bilaterální programy spolupráce; plány ZRS na 1+2 roky Koncepce ZRS ČR na období 2010 – 2017, Strategie mnohostranné ZRS ČR na období Metodika projektového cyklu

TERITORIÁLNÍ PRIORITY: s kým spolupracujeme? Zakotveny v Koncepci ZRS ČR 2010 – 2017 (revidovány Střednědobým vyhodnocením 2013, v červnu 2016 schváleny priority post-2017) Kritéria pro výběr prioritních zemí a) Dvoustranné a rozvojové vztahy s ČR b) Potřebnost rozvojové spolupráce na straně partnerské země (úroveň rozvoje, LDC v. MIC) c) Připravenost země pomoc přijímat d) Zohlednění dělby práce s ostatními dárci Programové zeměProjektové zeměPhase-out země Afghánistán Bosna a Hercegovina Etiopie Moldavsko Mongolsko Angola Jemen Vietnam Zambie Gruzie Kambodža Kosovo Palestina Srbsko (Sýrie, Ukrajina)

SEKTOROVÉ/TEMATICKÉ PRIORITY Prioritní oblasti Životní prostředí → Udržit.naklád. s přír. zdroji Zemědělství → Rozvoj venkova Sociální rozvoj → Inkluzívní soc. rozvoj Ekonomický rozvoj → Udržit. ekon. růst Podpora demokracie, lidských práv a společenské transformace → Řádná dem. správa věcí veřejných Průřezové principy Řádná správa věcí veřejných (SDG 1 a/ž/ 16) Šetrnost k životnímu prostředí a klimatu (SDG 13) Ochrana lidských práv, vč. gender. rovnosti → Lidská důstojnost a genderová rovnost (SDG 1 a 5)

FORMY SPOLUPRÁCE Bilaterální (35 % ODA): –rozvojové projekty (40 % objemu bilaterální ODA v r. 2015) –expertní a technická spolupráce (10 %) –rozvojová stipendia (10 %) –humanitární pomoc (13 %) –transformační spolupráce (7 %) –pomoc uprchlíkům (20 %) –rozpočtová podpora (0 %) –oddlužení (0 %) Multilaterální (65 % ODA: – EU a EDF (82 % objemu multilaterální ODA v r. 2015) –OSN (8,5 %) –rozvojové banky a ostatní (9,5 %)

OFICIÁLNÍ ROZVOJOVÁ POMOC (ODA): jak a proč zjišťujeme? RokODA (mil. Kč)HND (mil. Kč)ODA/HND , ,13 % , ,12 % , ,12 % , ,11 % , ,11 % , ,12 %

AKTUÁLNÍ TÉMATA Agenda 2030 (SDGs) Příprava Strategie a programů post-2017 Peer review OECD/DAC Migrační krize Strategie udržitelného rozvoje ČR Motto-hodnoty-cíle; formy a nástroje, partnerství Doporučení Politická i finanční odezva

Agenda 2030 – jaké změny pro ZRS ČR? oKomplexnější rozvojové aktivity (tři dimenze rozvoje, průřezové priority a hodnoty, od chudoby k nerovnostem) posun od sektorů k tematickým prioritám menší počet prioritních zemí a větší zastoupení LDCs více prostředků, delší projekty, synergie aktérů i aktivit nové nástroje oDůraz na partnerství a udržitelnost přítomnost v partnerské zemi využívání místních kapacit společné programování EU

Strategie ZRS po 2018 a programy spolupráce  Strategie : kontinuita a změna (motto), pětileté vyhodnocování  Programy se 6 zeměmi, šestileté, měřitelné cíle  MZV a ČRA, Rada pro ZRS, partnerské země, lessons learned (evaluace, doporučení)

Doporučení z prvního peer review OECD/DAC Posílit kapacity a přítomnost v partnerských zemích Koncentrovat podporu na méně zemí a strategických priorit Získat politickou podporu pro navyšování ODA a pro PC/S/D Vhodně propojit národní a rozvojovou dimenzi plnění Agendy 2030

Zdroje informací o zahraniční rozvojové spolupráci MZV n. pomocwww.mzv.cz/rozvoj n. pomoc Česká rozvojová agentura Rozvojová spolupráce EU Výbor pro rozvojovou pomoc OECD Nevládní rozvojové aktivitywww.ceskapomoc.czwww.ceskapomoc.cz

Děkuji za pozornost!