Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )"— Transkript prezentace:

1 ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014)
ČRA a zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura Letní škola rozvojové spolupráce Olomouc, 5. září 2016

2 Obsah dnešní přednášky
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Obsah dnešní přednášky Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Kde a jak Česká republika pomáhá?

3 ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014)
Mezníky české pomoci: před 1989: dědictví internacionální pomoci : řešíme vlastní problémy : obnovena rozvojová pomoc vstup do OECD (1996) : hledání nového směru vstup do EU (2004) : systémová reforma zřízení ČRA (2008) zákon o ZRS a HP (2010) 2010-dnes: konsolidace a zkvalitňování členství v OECD/DAC (2013)

4 Institucionální systém české ZRS
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Institucionální systém české ZRS Vláda ČR/Ministerstvo zahraničních věcí ČR schvaluje rozpočet a koncepci (prioritní země) Česká rozvojová agentura (ČRA) Příprava, financování a monitoring rozvojových projektů Podpora projektů během jejich realizace Rada pro zahraniční rozvojovou spolupráci (zástupci resortů a dalších aktérů) poradní a koordinační funkce Sdružení realizátorů a další partneři České fórum pro rozvojovou spolupráci (FoRS) Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Asociace krajů, Svaz měst a obcí, akademický sektor

5 Institucionální struktura české ZRS
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Institucionální struktura české ZRS

6 Česká ZRS – formy pomoci
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Česká ZRS – formy pomoci Bilaterální ZRS ČRA Dvoustranné projekty v rozvojových zemích Podpora projektů NGOs, zapojení soukromého sektoru do ZRS MZV Transformační pomoc (demokracie a LP) Humanitární pomoc Ostatní Stipendia pro studenty z rozvojových zemí (MŠMT) Aid for Trade (MPO), veřejné finance (MF), bezpečnost a rozvoj (MV) Multilaterální ZRS Příspěvky do mezinárodních organizací (OSN, EU, atd.)

7 ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014)
Různé formy české ZRS Možnosti dvoustranné rozvojové spolupráce České republiky Dvoustranné a trojstranné projekty v zahraničí Humanitární pomoc Mírové operace Podpora NNO Pomoc uprchlíkům Projekty mezinárodních organizací Stipendia (včetně zdravotní péče) Transformační spolupráce Ostatní rozvojové aktivity (státní správa, kraje, vysoké školy) Rozvojové vzdělávání a osvěta Administrativní náklady

8 Projektový cyklus ZRS ČR
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Projektový cyklus ZRS ČR Fáze Popis Garant Spolupráce 1. Programování Výběr prioritních zemí a prioritních sektorů, rozpočet MZV ČRA, ZÚ, partnerská země 2. Identifikace Výběr projektových námětů ČRA 3. Formulace Příprava projektového dokumentu, výběrové řízení 4. Realizace Smlouva s realizátorem, monitoring průběhu projektu ZÚ, realizátor 5. Evaluace Ex-post hodnocení výsledků projektu ZÚ, partnerská strana

9 Projekty ČRA podle zemí (2015)
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Projekty ČRA podle zemí (2015)

10 Projekty ČRA podle zemí (2015)

11 Projekty ČRA podle zemí (2015)

12 Partnerské země české ZRS
Nízká ÚROVEŇ ROZVOJE Vysoká Špatná AFG ETI KMB UKR ÚROVEŇ VLÁDNUTÍ PAL KOS ZAM MLD MNG BIH Dobrá GRU SRB

13 Projekty ČRA podle sektorů (2015)

14 Projekty ČRA podle sektorů (2015)

15 Projekty ČRA v roce 2015

16 Projekty ČRA podle formy realizace (2015)

17 Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA „Přispět k odstraňování chudoby v kontextu udržitelného rozvoje, tj. k ekonomickému a sociálnímu rozvoji, k ochraně životního prostředí, jakož i k podpoře demokracie, lidských práv a řádné správy věcí veřejných v rozvojových zemích“ Zelená ekonomika Lidská důstojnost Transformace státu Podnikatelská partnerství Informace a osvěta Zahraniční dárci

18 Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Cíle a oblasti rozvojové spolupráce ČRA V roce 2015 bylo z prostředků ČRA podpořeno celkem 145 projektů ve 12 zemích na 3 kontinentech za 435,8 milionů Kč.

19 Podpora zelené ekonomiky
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Podpora zelené ekonomiky 25 tisíc obyvatel města Daye má přístup k pitné vodě z nově vybudované sítě. Město Murun v Mongolsku s 35 tisíci obyvateli využívá nový zdroj pitné vody. Moldavská kooperativa využívá chladící zařízení o kapacitě 500 tun, které prodlužuje trvanlivost produkce a zvyšuje dostupnost ovoce a zeleniny. Více jak kambodžských domácností vlastní bioplynárnu, která vyrobí energii na dvě hodiny vaření a svícení a představuje roční úsporu cca 75 USD. ČR podpořila rozšíření solární elektrárny v provincii Túbas na Západním břehu na celkový výkon 400 kW.

20 Podpora lidské důstojnosti
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Podpora lidské důstojnosti 66 zambijských studentů získalo odborné vzdělání a následné zaměstnání v oboru elektrikář, krejčí a pekař. 160 učitelů ze šesti afghánských středních škol používá nové výukové metody v praxi. V Gruzii prošlo 115 mladých lidí ze sociálně ohrožených domácností rekvalifikačním kurzem různých učňovských oborech. Kvalitní a seřízená naslouchadla používá 26 dětí s vadou sluchu, které navštěvují školu Matky Terezy v Kosovu. 31 zambijských zdravotníků umí poskytovat novorozeneckou resuscitaci, což snížilo dětskou úmrtnost.

21 Sdílení transformačních zkušeností
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Sdílení transformačních zkušeností 30 zaměstnanců státní správy Bosny a Hercegoviny bylo vyškoleno v legislativních a kontrolních opatřeních pro chov a šlechtění hospodářských zvířat. ČRA při příležitosti návštěvy prezidenta M. Zemana v Moldavsku podepsala memorandum s ministerstvem zemědělství o vybudování vinařského registru. ČRA zahájila v Gruzii společný projekt s USAID v oblasti adiktologie, zaměřený na systémové změny v této oblasti (výuka, legislativa atd.). Bosna a Hercegovina používá díky české pomoci (ve spolupráci se Švédskem a USA) akreditované laboratoře pro vývoz potravinářských výrobků do EU.

22 Podpora podnikatelských partnerství
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Podpora podnikatelských partnerství Společnost Dekonta, a.s, zúročila zkušenosti z realizace rozvojových projektů v Moldavsku a zvítězila v tendru FAO na další dekontaminační projekt. ČRA v rámci nového programu podpořila 6 studií proveditelnosti pro návazné projekty financované z mezinárodních zdrojů. České firmy TopolWater s.r.o. a Ircon s.r.o. realizovaly v Kosovu výstavbu dvou biologických čistíren odpadních vod, první v rámci české ZRS, druhou již v rámci mezinárodního tendru organizovaného kosovskými úřady. V rámci programu rozvojových partnerství pro soukromý sektor podnikatelské záměry firem s pozitivním rozvojovým dopadem, jako např. učňovské vzdělávání ve zpracování kůže v Etiopii.

23 Šíření informací a osvěty
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Šíření informací a osvěty 79 studentů Filozofické fakulty Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem bylo poučeno o začlenění audiovizuálních prostředků do výuky o rozvojových zemích. Na základě mezinárodního žebříčku Aid Transparency Index 2014 zlepšila ČRA hodnocení dostupnosti a srozumitelnosti informací ZRS o 5% bodů. ČRA uspořádala panelovou diskusi v rámci mezinárodní zemědělské konference Troptentag hostované v září 2014 Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Ředitel Michal Kaplan se v říjnu 2014 zúčastnil diskuse s profesorem Harvardské univerzity Lantem Pritchettem v rámci série přednášek „Kapucsinski Lectures“.

24 Spolupráce se zahraničními dárci
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Spolupráce se zahraničními dárci ČRA červenci 2014 uspořádala seminář o Result Based Management, kterého se zúčastnili experti rakouské ADA a německé GIZ. ČRA v roce 2014 realizovala nebo zahájila realizaci 5 projektů s USAID v rámci Emerging Donors Challenge Fund. ČRA začala spolupracovat se Suverénním řádem maltézských rytířů, se kterým jsme v říjnu 2014 podepsali memorandum o společných projektech v Palestině. V rámci trojstranné spolupráce ČRA podpořila 47 projektů spolufinancovaných Evropskou komisí s významným 3-4 násobným pákovým efektem.

25 Vysoká efektivita, nebo nízké kapacity?
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Vysoká efektivita, nebo nízké kapacity?

26 Jednou rukou dáváme a druhou bereme?
obchodní bariéry patenty (generická léčiva) zemědělské dotace migrace (únik mozků) emise uhlíku biopaliva a dotace dvojí standardy (dětská práce) daňové úniky vývoz zbraní

27 ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014)
Česká ZRS - úspěchy Obecná politická a veřejná podpora pro ZRS 75 % respondentů podporuje ZRS Pevný právní a institucionální rámec Mezinárodní uznání Předsednictví v EU, členství v OECD/DAC Trilaterální spolupráce (ADA, SIDA, USAID, EK, UNDP) Komparativní výhody ČR jako dárce Flexibilita, porozumění problémům našich partnerů Předávání transformačních zkušeností

28 ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV (11.11.2014)
Česká ZRS - výzvy Stále příliš mnoho zemí a sektorů ideálně +/- 5 zemí a max. 3 sektory v každé zemi Omezená přítomnost v terénu rozvojoví diplomaté na ZÚ, nevázání pomoci Efektivita a udržitelnost projektů spolufinancování, zapojení soukromého sektoru Nízký rozpočet ODA dnes 0,12 % HDP (cíl v rámci EU je 0,33 %)

29 Kde naleznete více informací
ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( ) Kde naleznete více informací (

30 Děkuji za pozornost! Česká rozvojová agentura Nerudova 3
Praha 1 Tel.: Fax:


Stáhnout ppt "ČRA - setkání s Diplomatickou akademií MZV ( )"

Podobné prezentace


Reklamy Google