Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Advertisements

 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Transformace čs. Ekonomiky po roce 1989 Privatizace Určeno pro: žáky 2.ročníku středních ško l Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
Zákon o sociálním podnikání
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
Malé a střední podnikání
Příjmy z kapitálového majetku
Obsah veřejných rozpočtů I
Účetnictví – význam informací
Zákon o sociálním podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_07_23_Poválečná ČSR.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Období vlády jedné strany
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Správa sociálního zabezpečení
GDPR: ochrana osobních údajů
Cestovní ruch v České republice
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Novodobá historie podnikání v ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ministr práce a sociálních věcí
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Novodobá historie podnikání v ČR
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Život bez střeva , Praha.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Transkript prezentace:

Novodobá historie podnikání v ČR

 Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě tzv. Košickým vládním programem za souhlasu E. Beneše (Londýn).  Benešovy dekrety: v první fázi poválečného vývoje Československa se veškeré legislativní aktivity prováděly prostřednictvím prezidentských dekretů (nebyl parlament).  Benešovy dekrety poválečné:  Zkonfiskován a předán do státní správy majetek Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů.  Vysídlení Němců ze Sudet (asi 2,5 mil. obyvatel) a Maďarů z jižního Slovenska.  Další dekret je o úplném znárodnění průmyslu energetického, uhelného, metalurgického, zbrojního a chemického.  V ostatních odvětvích byly znárodněny podniky nad 500 zaměstnanců, včetně soukromých bank a pojišťoven.

 Nástup komunistů. Přestože tehdejší nová Ústava z 9. května 1948 (uzákonila totalitní komunistický režim) zaručovala ochranu soukromého podnikání a závodů do 50 zaměstnanců, od podzimu 1948 a zvláště počátku roku 1949 docházelo k ostrému vystoupení proti živnostníkům (omezování přídělů surovin, zboží či pracovních sil).  Likvidace soukromých živností vyvrcholila v letech  Postupně byla taky zkonfiskována rolníkům všechna půda.  Prakticky od konce druhé světové války až do roku 1990 soukromé podnikání na území ČR neexistovalo (tzv. „melouchaření“ se stalo součástí tzv. šedé ekonomiky)  Nastalo období centrálně řízené ekonomiky s centrálním plánováním.  [

 Rok 1989 znamenal – kromě převratných společenských a státoprávních změn – také zlom v oblasti podnikání. Centrálně přídělová ekonomika byla postupně přeměňována na tržní hospodářství.  Po roce 1989 obrovský boom podnikání. Současně k tomu přispěla i vlna privatizačního procesu státního majetku.  Boom vrcholil v r. 1993, kdy bylo registrováno živnostníků. K prudkému poklesu došlo v prvním čtvrtletí roku 1994 o zhruba Příčinou tohoto markantního poklesu byl dopad nové daňové soustavy a zákonů o pojistném (zdravotní a sociální pojištění).

 Klíčovým rokem z hlediska legislativního vývoje byl právě rok 1993, který přinesl (za spolupráce s OECD ) zcela nové zákony týkající se nejen daní. Vznikla řada nových právních norem:  - nový Zákon o účetnictví  - nový Obchodní zákoník  - nový Živnostenský zákon  - zcela nová daňová soustava (např. dosud neexistující daň z přidané hodnoty, ….)  - zákony o pojistném: zdravotní pojištění a sociální zabezpečení

 Od devadesátých let minulého století vydává každoročně Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zprávy o vývoji malého a středního podnikání v Česku. Poslední Zpráva MPO o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře 2015 (publikováno ) – viz následující data

 Po roce 1995 se situace stabilizovala – počet např. živnostníků od té doby kolísá kolem 800 tis.

Celkový počet zaměstnanců MSP se v roce 2014 snížil oproti roku 2013 o 48 tis. na celkových 1784 tis. zaměstnanců. Podíl zaměstnanců MSP na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2014 činil 59,39 %.

Hlavní činnost Vedlejší činnost Celkem  K  K  K  K  K  K  Od roku 2009 dochází k systematickému poklesu počtu OSVČ (s výjimkou 2010/2011), kteří vykonávají hlavní činnost.  Naopak v posledních šesti letech jednoznačně přibývá počet OSVČ, kteří mají živnost jako druhou profesi.  Z tohoto trendu lze usuzovat, že živnost na bázi OSVČ přestává být atraktivní, naopak pro mnohé zaměstnance se živnost stává důležitým dalším zdrojem příjmu.  Lze dovozovat, že růst počtu živnostníků jakožto vedlejší profese je z důvodu nízkých příjmů z hlavního zaměstnání.  Pokud by tento trend pokračoval, OSVČ se stane již jen doplňkovou profesí pro zaměstnance, nikoliv živností, která bude hlavním zdrojem příjmu podnikatele

Podíl malých a středních podniků na celkových výkonech v roce 2014 dosáhl cca 50 %,

Počet MSP ve stavebnictví v roce 2014 klesl oproti roku 2013 o 288 podniků, na celkových V roce 2014 zaměstnávaly tyto podniky 178 tis. zaměstnanců a oproti roku 2013 tento počet poklesl o 9 tis. osob, tj. o 4,8 %, přesto objem přidané hodnoty vzrostl.

 Graf ukazuje pokles zaměstnanosti v sektoru MSP ve všech odvětvích v tis.

Výkony MSP