Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Předmět: Dějepis  Ročník: 9. Poznámka: ČSR a totalitní moc - výklad Vypracoval: Mgr. Zdeňka Buchtová

2 Československo a totalitní moc
Aneta Matoušková & Martina Jůzková

3 Vládní systém a opatření vlády ČSR (1945 - 1948)
Politická moc Národní shromáždění Vláda Prezident Slovenská národní rada Česká národní rada

4 Politické strany Národně socialistická strana Lidová strana Komunistická strana Sociálně demokratická strana Slovenská demokratická strana Slovenská komunistická strana

5 Tyto politické strany vypracovaly vládní opatření, mezi které patřil KVP – Košický vládní program a ten obsahoval :

6 znárodnění měnová forma odsun Němců odsouzení kolaborantů a zrádců pozemková reforma boj s banderovci

7 Zahraniční politika vlády:
jednota politických stran v zahraničně politické orientaci na SSSR respektování Moskvy a sovětské sféry vlivu odmítnutí Marshallova plánu smlouvy a jednání o hranicích ze sousedy odstoupení Podkarpatské Rusi

8 Program poválečné vlády projednali zástupci budoucích politických stran a delegace SNR v březnu 1945 v Moskvě = domluva na koaliční vládě která byla 2. dubna jmenována a jejím předsedou byl zvolen Zdeněk Fierlinger. dubna - jednání v Košicích - zde vyhlásila koaliční vláda svůj vládní program „košický“.

9 Prezident E. Beneš se vrátil do Prahy 16
Prezident E. Beneš se vrátil do Prahy 16. května a první vládní opatření měla podobu prezidentských dekretů = nezbytná rozhodnutí na návrh a za spolupodepsání vlády a se souhlasem Slovenské národní rady v době kdy ještě nebylo ustaveno NS. 2.srpna 1945 schválení odsunu německých menšin.

10 Naléhavé problémy nastaly v hospodářství.
Velkou změnou bylo znárodnění průmyslu, dolů a finančních institucí obsažené v dekretech z října 1945. Za znárodněné podniky měla být vyplacena náhrada a jako „národní“ měly hospodařit pod “národní správou“.

11 Národní ráz měla i první část pozemkové reformy, která se týkala půdy Němců a Maďarů (téměř ha půdy převážně v pohraničí). Obtíže života spojené s přetrvávajícím přídělovým systémem lístků na potraviny i oblečení částečně pomáhala překonávat UNRA = pomoc lidem postiženým válkou. Od 28. října 1945 zasedalo Prozatímní národní shromáždění v němž byly zastoupeny rovnoměrně všechny politické strany.

12 Ke změnám ve vládě došlo v roce 1946 a pak zejména v roce 1948.
ÚNS (Ústavodárné národní shromáždění) 19. června zvolilo prezidentem Eduarda Beneše a ten 3. července jmenoval novou vládu NF v čele s komunistou Klementem Gottwaldem. Ministrem zahraničí byl Jan Masaryk. Ministrem obrany Ludvík Svoboda. Únor komunistický převrat, Eduard Beneš abdikoval a 3. září 1948 zemřel. 14. června 1948 zvolen prezidentem Klement Gottwald.

13 Znak ČSR Obr. 1

14 Klement Gottwald Obr. 2

15 Zdroje Obr.1:URL< zechoslovakia_COA_small_2.svg> [cit ] Obr.2:URL< aster_bust_of_Klement_Gottwald.JPG>[cit ]


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google