Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Závazkové právní vztahy
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Občanské právo - zásady
Právní vztahy a právní skutečnosti
Zánik závazků Právní charakteristika a způsoby zániku.
Zajištění a utvrzení dluhu
10. Právní odpovědnost a její druhy
Právo IV Občanské právo a Závazkové právo
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Závazkové právní vztahy
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Závazkové právo Zánik závazků
Komanditní společnost
Smluvní právo I Non scholae, sed vitae discimus.. Učíme se ne pro školu ale pro život.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Osobní bankrot - Insolvence -
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Závazkové právo – obecná část
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Odpovědnost za škodu podle CISG
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Skončení pracovního poměru
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Základy občanského práva – přednáška 4
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, §
A její transpozice do českého práva.  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/7/EU ze dne 16. února 2011 o postupu proti opožděným platbám v obchodních.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Základy pracovněprávních vztahů
Monika Příkazská Základy obchodního práva
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Právo x stavební fyzika
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Změna závazků §§ obč. zákoníku.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

Změny závazků.

Změna závazku V osobě (dlužník, věřitel, oba) nebo v obsahu (v jednotlivých právech a povinnostech), Změna závazku nastává v důsledku právních skutečností: a) Právní jednání b) Protiprávní jednání c) Objektivní právní událost d) Soudní rozhodnutí Obecná právní úprava v § OZ.

Změny v subjektech Změna v osobě věřitele: a. Univerzální sukcese (dědění, přeměny právnických osob) b. Postoupení jednotlivé pohledávky (singulární sukcese) c. Postoupení souboru pohledávek (globální cese) Změna v osobě dlužníka: a. Univerzální sukcese (dědění, přeměny právnických osob) b. Převzetí dluhu (privativní intercese) c. Přistoupení k dluhu (kumulativní intercese – dohodou nebo ze zákona při převzetí majetku) Kombinovaná změna – postoupení smlouvy nebo její části

Změny v obsahu Dohoda stran (nejčastěji smluvní dodatek, forma následuje formu smlouvy) Změna v důsledku protiprávního jednání (prodlení, vadné plnění, náhrada škody) Následky podstatné změny okolností (tzv. hardship) Soudní rozhodnutí (moderace smluvní pokuty)

Zánik závazků.

Podstata Řešení či přirozené vyústění ekonomického smyslu existence závazku – splnění, uplynutí doby… Východisko v případě, že dojde k porušení závazku (odstoupení pro porušení povinnosti, prodlení u fixních smluv…) Řešení zásahu vnějších okolností (objektivní následná nemožnost plnění…) Volná úniková cesta, jak se ze závazku „vyvázat“ – odstupné, výpověď, prominutí dluhu…

Obecné způsoby zániku ( červeně jsou nejvýznamnější způsoby zániku!! ) Splnění Dohoda Započtení Splynutí Prominutí dluhu Odstoupení od smlouvy v důsledku porušení smlouvy Následná nemožnost plnění Rozhodnutí soudu

Specifické způsoby zániku Výpověď Zaplacení odstupného Uložení do soudní úschovy Smrt dlužníka či věřitele v případě plnění osobní povahy Uplynutí doby Splnění rozvazovací podmínky Prodlení dlužníka u fixního závazku Změna okolností v případě smlouvy o smlouvě budoucí Rozhodnutí soudu Prekluze Další specifické případy

Následky porušení obchodních závazků.

Porušení smlouvy a jeho právní následky Zákonné následky – nastupují bez ohledu na vůli či dokonce vědomí smluvní strany Smluvní následky – zakládá je shodné ujednání smluvní stran ve smlouvě Rozlišujeme následky prodlení, následky vadného splnění a náhradu škody. Mechanismy následků porušení smlouvy se dají rozdělit do tří kategorií – kompenzačně-restituční (náhrada způsobených obtíží a nákladů), sankčně- motivační (preventivní působení, odstrašení), terminační/únikové (možnost rychlého rozvázání vztahu s nespolehlivým, problematickým partnerem).

Následky prodlení Prodlení dlužníka: a) U peněžitých – úrok z prodlení, náhrada škody, paušální náhrada nákladů spojených s uplatněním pohledávky ve výši 1.200,-- Kč, právo druhé strany odstoupit od smlouvy; smluvně ujednat si pak lze smluvní pokutu (pozor – pokud není ujednání jinak, vylučuje náhradu škody!), propadnutí závdavku. b) U nepeněžitých – nepřichází v úvahu úroky z prodlení ani paušální náhrada nákladů, ostatní shodně a navíc přechod nebezpečí náhodné škody na věci. c) Specifické – fixní smlouvy – s ohledem na fixní povahu je následkem automatický zánik závazku!

Následky prodlení Prodlení věřitele: Většinou, pokud věřitel nepřijme řádné plnění, anebo neposkytuje potřebnou součinnost: náhrada škody, může se jednat o důvodu odstoupení, u nepeněžitých závazků se zavádí přechod nebezpečí náhodné škody na věci, lze sjednat i smluvní pokutu.

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy…?