Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování."— Transkript prezentace:

1 Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

2 Pojem obchodní korporace. Založení a vznik.

3 Pojem obchodní korporace
Podnikání se vždy děje v určité právní formě. Právnická osoba podniká nejčastěji ve formě obchodní korporace. Obchodní korporace je obecný pojem pro obchodní společnosti a družstva. Základním pramenem je zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích a podpůrně také zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

4 Pojem obchodní společnosti
Základní právní forma užívaná pro provozování podnikatelských činností. Existují společné charakteristické rysy pro všechny obchodní společnosti – jedná se o právnické osoby (samostatné subjekty práva), zakládají se za účelem podnikání, zakládají se dobrovolně, jsou určitým způsobem vnitřně organizované a vznikají v nich vztahy vnitřní i vnější. Obchodní společnost má vlastní osobnost a je zcela oddělena od osob společníků a od jejich majetku – vztah společníka ke společnosti představuje pouze podíl, jinak jde ale o odlišné osoby! Společníci nemají žádný vztah ani k majetku společnosti!

5 Dělení obchodních společností
Základní dělení – společnosti osobní a kapitálové. Dělení není absolutní – hranice jsou nejasné a jednotlivé prvky se překrývají. U společností osobních jsou prioritní osoby společníků – sepětí společnosti a jejích společníků je velmi úzké. U společností kapitálových je prioritní kapitál společnosti – není tak podstatná konkrétní osoba společníka, ale jeho vklad – to, co do společnosti po jejím založení vnese, tedy to co dohromady tvoří základní kapitál.

6 Společnosti osobní – v.o.s., k.s.
Společníci se povinně účastní na činnosti společnosti a naplnění jejího účelu OS není povinna vytvářet základní kapitál Společníci nemají vkladovou povinnost. Společníci ručí neomezeně a solidárně za závazky společnosti Pouze společníci rozhodují o záležitostech společnosti Pouze společníci jsou statutárním orgánem Pokud zanikne účast společníka, společnost se ruší.

7 Společnosti kapitálové – a.s., s.r.o.
Společníci jsou investoři a na činnosti se osobně podílet nemusejí Společnost vytváří povinně základní kapitál Společníci mají vkladovou povinnost Za závazky společnosti společníci neručí vůbec, anebo omezeně Společnost vytváří zákonem povinně předepsanou strukturu orgánů, jejichž členy mohou být i třetí osoby Existence společnosti je na společnících nezávislá

8 Založení a vznik obchodní společnosti
V životě OS rozlišujeme dva základní okamžiky – ZALOŽENÍ a VZNIK. Založení se děje nejčastěji zakladatelským právním jednáním – projevem vůle zakladatelů směřujícím k založení – smlouva uzavřená mezi zakladateli. V určitých případech může být zakladatel jen jedna osoba, pak jde o jednostranný projev vůle. Často také OS vznikají v důsledku přeměn (např. fúzí nebo rozdělením).

9 Vznik obchodní korporace a významné okamžiky v mezidobí
Vznik OS nastává však až zápisem do obchodního rejstříku – ten je konstitutivní a na jeho základě OS vzniká (začne existovat jako subjekt). Dalšími významnými okamžiky v období po založení a před vznikem je – získání podnikatelského oprávnění a splacení vkladu u kapitálových OS a družstev.

10 Zrušení a zánik obchodní společnosti

11 Zrušení a zánik korporace
Obdobně jako založení a vznik je proces dvoufázový Právní úprava zejména ZOK a zákon o přeměnách Rozlišujeme s likvidací – definitivní ukončení existence bez likvidace – v případě přeměn korporace, kdy má právního nástupce a likvidace k ochraně třetích osob není třeba.

12 Likvidace Vypořádání majetkových vztahů po zrušení právnické osoby, pokud tato směřuje k zániku Realizace = likvidátor Majetek právnické osoby po vstupu do likvidace – likvidační podstata V OR – dodatek „v likvidaci“ Likvidátor většinou FO (ale není vyloučena PO) – specifická pravomoc – přechází vnější i vnitřní působnosti statutárního orgánu, musí postupovat s péčí řádného hospodáře – odpovídá totožně jako členové SO

13 Ručení společníků, skončení likvidace
Společníci ručí za dluhy korporace do výše svého podílu na likvidačním zůstatku, nejméně však v rozsahu jako za jejího trvání Zákon upravuje i situace, kdy se nový majetek objeví až po skončení likvidace – situace se liší dle toho, zda se majetek objeví před výmazem korporace z OR, anebo po něm. V případě výmazu korporace z OR (zániku korporace) může soud vydat rozhodnutí o zrušení rozhodnutí o výmazu.

14 Zánik korporace 2. fáze ukončení činnosti společnosti
Navazuje na zrušení Váže se na výmaz z OR, který má konstitutivní účinek V obecné úpravě pro právnické osoby - § 185 OZ Výmaz navrhuje likvidátor nebo statutární orgán Teprve výmazem z OR přestává korporace existovat jako subjekt!

15 Financování obchodních společností

16 Rozlišování finančních zdrojů
Krátkodobé x dlouhodobé, vlastní x cizí Cizí je zdrojem, který je korporaci k dispozici jen po předem domluvenou dobu, dluh zpravidla vůči třetím osobám a zpravidla s úrokem Vlastní patří společníkům a korporaci a jsou k dispozici po celou dobu existence U cizích zdrojů je třeba pamatovat na rostoucí zadluženost korporace a ohrožení její finanční stability Účetní rozvaha: vlastní i cizí zdroje se nacházejí na straně pasiv = zdrojová povaha, jsou zdrojem pro obstarání majetku, která tvoří aktiva, majetek pořízený z vlastních a cizích zdrojů = aktiva

17 Vlastní a základní kapitál
Vlastní kapitál = rozdíl mezi hodnotou aktiv (veškerého majetku společnosti) a hodnotou všech cizích zdrojů. Výše vlastního kapitálu se mění s hospodářskou situací společnosti (zisk, ztráta) Základní kapitál = složka vlastního kapitálu, tvoří jej peněžité a nepeněžité vklady, jedná se o peněžité vyjádření vkladů Základní kapitál povinně tvoří s.r.o., a.s. i k.s., zapisuje se u a.s., s.r.o.

18 Vklad a související pojmy
Vklad = majetkový přínos od společníka pro korporaci, § 15 ZOK – peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu do základního kapitálu korporace. U a.s. reprezentuje vklad jmenovitá nebo účetní hodnota akcie. Peněžitý x nepeněžitý. Nositel vkladu = společník Předmět vkladu = plnění (věc, kterou dává společník k dispozici) Vkladová povinnost = závazek společníka poskytnout věc korporaci Hodnota vkladu = velikost poskytované částky u peněžitého vkladu, peněžitá částka stanovaná na základě ocenění o nepeněžitého vkladu Závazek společníka poskytnout plnění, které přesahuje hodnotu vkladu – závazek poskytnout emisní kurs, který se skládá z hodnoty vkladu a emisního ážia

19 Principy propojení společníků a korporace
Oddělenost korporace jako právnické osoby od osob jejích společníků – přesun vkladu z majetkové sféry společníka do majetkové sféry korporace Vázanost poskytnutých zdrojů v korporaci – ochrana majetkové integrity korporace Přijetí vkladové povinnost je podmínkou pro nabytí pozice společníka – práva a povinnosti společníka, které v souhrnu znamenají podíl – poměr vkladu vůči základnímu kapitálu.

20 Jak splnit, když korporace ještě neexistuje?
Správce vkladů = osoba pověřená správou vkladů – povinnost převzít vklady od společníků a předat je korporaci po jejím vzniku Odlišuje se okamžik splnění vkladové povinnosti od okamžiku nabytí vlastnického práva k věcem, které se stávají součástí majetku korporace Korporace nabude vlastnické právo zásadně okamžikem vzniku korporace (výjimka – nemovitosti)

21 Ještě jednou k základnímu kapitálu
Základní kapitál má význam u kapitálových společností. U osobních je stále založena neomezené ručení společníků – alternativa pro věřitele. V případě kapitálových společností společníci buď neručí vůbec, anebo velmi omezeně. Základní kapitál však nemusí vypovídat nic o hospodářské situaci společnosti – jako pasivum vyjadřuje způsob financování, ale nemusí být vůbec krytý aktivy.

22 Děkuji Vám za pozornost!
Dotazy…?


Stáhnout ppt "Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování."

Podobné prezentace


Reklamy Google