Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
David Foller 8.B. Energie pro vodu v domácnosti. David Foller 8.B. Druhy energií 1. Tepelná energie pro teplou užitkovou vodu 2. Mechanická energie pro.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK02 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Čistírna odpadních vod
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Ekologické a biologické aspekty vody
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Čistírna odpadních vod
Neživá příroda - vzduch
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK07 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - ekologie Tématický okruhOhrožování základních složek biosféry TémaČištění odpadní vody Ročník1. M Datum tvorby Anotace Prezentace zahrnuje způsob čištění odpadních vod v ČOV a v kořenové čistírně, informace o mechanismu čištění a motivuje žáky. Metodický pokyn Prezentace je určena k výkladu učiva, následně pak probíhají exkurze do ČOV a Kořenové čistírny odpadních vod. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Čištění odpadní vody ČOV – čistírna odpadních vod KČOV - Kořenová čistírna odpadních vod

Čistírna odpadních vod

Je to zařízení, ve kterém dochází k čištění odpadních vod z různých průmyslových provozů, odpadních vod ze zemědělské výroby a dále vody komunální z měst a obcí. Čistění vody zahrnuje mechanické, biochemické a chemické procesy. Po vyčištění se voda vypouští do vodního toku, kde probíhá dočištění díky samočistící schopnosti vody. V rámci čistírny jsou zřizovány další objekty na likvidaci vzniklých kalů a dalších odpadních látek - kalová a plynová hospodářství.

Mechanické čištění Odpadní voda je do ČOV přiváděna hlavní stokou z kanalizace. Na nátoku do ČOV je umístěn lapák štěrku. Ten zachycuje nejhrubší nečistoty. Dalším stupněm jsou česle nebo síta, které odstraní hrubé plovoucí nečistoty. Následuje lapák písku a lapák tuků. Posledním zařízením pro mechanické čištění je usazovací nádrž, kde vzniká primární kal.

Biologické čištění Do tohoto stupně voda přichází po mechanickém vyčištění. Znečištění z odpadní vody je zde odstraňováno pomocí aktivovaného kalu, který obsahuje aerobní bakterie. Ty vyžadují přívod kyslíku, proto je nutné udržovat nepřetržité probublávání obsahu aktivačních nádrží. Při pádu do nádrže by v ní člověk nemohl plavat, neudržel by se nad hladinou, protože hustota obsahu nádrže je díky obsahu vzduchu nižší.

Dosazovací nádrže Mikroorganismy v aktivační nádrži dokáží z odpadní vody odstranit (spotřebovat) svým metabolismem až 99% organického znečištění vody, včetně sloučenin dusíku a fosforu. Směs vody a aktivovaného kalu pak teče do dosazovací nádrže, kde dochází k oddělení vyčištěné vody od aktivovaného kalu – usazování pomocí gravitace.

Takto zpracovaná voda vstupuje do II. sedimentace. Zde vzniká čistá voda, která opouští čistírnu (vypouští se do vodního toku). Zároveň dojde k oddělení aktivovaného kalu. Část aktivovaného kalu je vracena zpět do biologického čištění, část je pak oddělena jako přebytečný kal a je odváděna ke zpracování do kalového hospodářství. Aktivovaný kal se následně Využívá - buď se vrací zpátky do aktivačních nádrží anebo se dále zpracovává - po vysušení v kalolisu se využívá jako hnojivo, je možné jej odvážet na skládky anebo se likviduje spalováním.

Čistírna odpadních vod – celkový pohled

Kořenové čistírny odpadních vod - KČOV Princip čištění : Kořenové čistírny jsou vlastně umělými mokřady, využívají se zde přírodní samo-čistící procesy.

Čištění odpadních vod zajišťují organismy, které žijí přirozeně na kořenech vodních a bahenních rostlin. Samočisticí proces, ke kterému v KČOV dochází, je založen na schopnosti bakterií žijících v kořenech rostlin rozkládat organické znečištění.

KČOV je tvořena soustavu mělkých bazénů kam se kanalizací přivádí odpadní voda. Aby znečištěná voda neprosákla do podzemních vod, musí být bazény vystlány plastovou nepropustnou fólií. Fólie je ještě z obou stran chráněna geotextilií. Dno je vysypáno hrubším pískem nebo štěrkem a zasypáno hlínou. Na ni se vysázejí bahenní rostliny – rákos, orobinec, chrastice, blatouch, kosatec, tužebník apod.). Hloubka bazénů je asi 80 cm. Využití KČOV : u objektů k rekreaci, které nejsou celoročně využívané, některé menší průmyslové podniky, malé obce do obyvatel..

Výhody KČOV : Citlivé začlenění čištění odpadních vod do životního prostředí. jednoduché stavební a technologické provedení Jednoduchá (ale pravidelná) obsluha. Ekologický charakter celého zařízení. Schopnost absorbovat velké výkyvy v množství odpadních vod. Odolnost ke krátkodobému i dlouhodobému přerušení provozu. K provozu není potřeba žádné el. zařízení - úspora.

Nevýhody KČOV : Poměrně velké nároky na plochu ( na jednoho obyvatele je třeba počítat s čistící plochou kolem 5–6 m 2 ). Čisticí účinek závisí na klimatických podmínkách (především na teplotě a slunečním záření). Omezená schopnost odstraňovat živiny (dusík a fosfor). Minimální možnost regulace probíhajících procesů.

ZDROJE: > AD_vody.jpg < ČOV – v prezentaci jsou využity informace z exkurze v Bojkovické Č OV Kořenová čistírna – v prezentaci jsou využity informace získané při exkurzi v Hostětíně