Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč."— Transkript prezentace:

1 Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč. VYLUČOVÁNÍ – odstranění odpadních produktů tkáňového metabolismu. Moč se tvoří v ledvinách, vylučuje cestami močovými.

2 Funkce a obecná stavba močové soustavy
Odstraňuje z těla odpadní látky metabolismu. Močová soustava Obecná stavba močové soustavy Ledviny Cesty močové Močovody Močový měchýř Močová trubice

3 Ledviny Jak vypadají ledviny?

4 Ledviny Ledviny: jsou uloženy po obou stranách bederní páteře.
Je to párový orgán (dvě). Obaleny tukovým polštářem, který je chrání před otřesy. Tepnami jsou napojeny na břišní AORTU. U dospělého člověka jsou velké asi 10cm. Váží asi 15 dkg, mají tmavě červenou barvu. Průtok krve ml/min. V kůře ledvin je velké množství váčků, které Vypadají jako míčky, do nich vstupují krevní vlásečnice a tvoří klubíčka. Tyto váčky tvoří moč.

5 Tvoří ji sběrací kanálky-glomerulus
Stavba ledvin Nefron - stavba Základní stavební a funkční jednotkou ledvin je = NEFRON. Ledviny se skládají se z 1 miliónu nefronů; Tvoří je dvě části: Kůra Dřeň Tvoří ji nefrony Tvoří ji sběrací kanálky-glomerulus

6 Část tubulární - kanálek
STAVBA NEFRONU Nefron - stavba Část cévní- klubíčko Část tubulární - kanálek NEFRON se skládá Bowmanův váček

7 Oběh krve v ledvině je velmi intenzivní.
Nefron - stavba Oběh krve v ledvině je velmi intenzivní. Oběma ledvinami proteče denně 1500l krve, z toho 150l tekutiny se přefiltruje.

8 Základní pochody v ledvině
Tvorba moči je nepřetržitá Probíhají dva děje: GLOMERULÁRNÍ FILTRACE – přítok krve do klubíčka, filtrace krevní plazmy v Bowmově váčku. Vzniká primární moč, obsahuje vodu a složky plazmy, kromě bílkovin. TUBULÁRNÍ RESORPCE –odtok krve do ledvinových kanálků, moč se zahušťuje, vznik definitivní moči. U člověka se vytvoří denně asi 2 l moči (závislost na příjmu tekutin). Nefron - stavba

9 Funkce ledvin Hospodaření s vodou a solemi. Nefron - stavba
Odstranění odpadních látek. Hospodaření s vodou a solemi.

10 DEFINITIVNÍ MOČ Odtok z kanálků do vývodu močových cest.
MOČ- 95% vody , anorganické látky (chloridy, sodík, draslík, kyselina močová, dusík, zplodiny metabolismu- močovina). Moč zdravého člověka neobsahuje CUKR, BÍLKOVINY, KREV). Tvorba moči u dospělého člověka – 1,5l moči denně. Snížená tvorba- 0,5 l. Zvýšená tvorba – 2l-3l denně.

11 Odvádí definitivní moč do ledvinové pánvičky.
Močové cesty Tvoří: Ledvinové pánvičky Močovody Močový měchýř Močová trubice Odvádí definitivní moč do ledvinové pánvičky.

12 Ledvinová pánvička/ močový měchýř
Přechází do močovodu. Močovod vede moč do močového měchýře. Močový měchýř- uložen za stydkou sponou. Hromadí moč. Tvoří ho elastická vlákna- hladká svalovina. Měchýř se roztahuje (obsah ml) a stahuje při vyprázdnění- pocit nucení na moč. Reflexní stah hladkého svalstva- tlak moči na stěny měchýře. Centrum je v páteřní míše.

13 Močová trubice Vede moč z močového měchýře pryč z těla. Odvod moči regulují 2 svěrače. Vnitřní svěrač – nejde ovládat vůlí. Vnější svěrač – je ovladatelný vůlí. Délka močové trubice Ženy- 4 cm, umístěna před dělohou Muži cm, před konečníkem

14 Močení- označujeme MIKCE
Vůlí ovládáme vnější svěrač močové trubice. Dětství- člověk se naučí ovládat smrštění svalu- zadržení moči, potlačí močení. Nemoci vylučovací soustavy: Ledvinové kameny Zánět močových cest Nádorové onemocnění ledvin Inkontinence- ochabnutí pružnosti svěrače.

15 Význam činnosti ledvin
Činnost ledvin je pro existenci organismu nezbytná. Udržuje stálost vnitřního prostředí těla. Při zastavení činnosti ledvin nastává během 3-5 dnů smrt. Dialýza: nutná pro přežití, docházení do nemocnice na přístroj, který nahrazuje činnosti ledvin, filtruje krev.


Stáhnout ppt "Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč."

Podobné prezentace


Reklamy Google