Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čistírna odpadních vod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čistírna odpadních vod"— Transkript prezentace:

1 Čistírna odpadních vod
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Čistírna odpadních vod VY_32_INOVACE_16_309 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 16 Anotace Čistírna odpadních vod Klíčová slova Odpadní voda, biologická část, mechanická část, kal, ČOV Předmět Instalace vody kanalizace Autor, spoluautor Ludvík Hrtánek Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Výklad Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina ročník, žáci 15 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Odpadní voda Voda, která přitéká z kanalizace do čistírny odpadních vod. Čištění vody probíhá ve dvou částech: Mechanické Biologické Odstraněný kal se zpracovává na bioplyn a vyhnilé zbytky se vozí na skládku.

3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje

4 Mechanická část Česla a mříže:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Mechanická část Česla a mříže: Zde probíhá odstranění plovoucích nečistot Lapače: Odstranění štěrku a písku Dorrův usazovák Jemný kal Tato zařízení využívají k oddělení gravitaci.

5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Biologická část Aerobní biologické čištění v aktivačních nádržích – odstranění organických látek. Jemnobublinové aerátory dodávají kyslík. Aktivovaný kal je zdrojem aerobních bakterií. Kal se separuje v usazovacích nádržích a dále se používá. Voda odtéká přepadem do kanálu, který vede do řeky.

6 Zpracování kalu V anaerobní nádrži se zpracovává bioplyn.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zpracování kalu V anaerobní nádrži se zpracovává bioplyn. Bioplyn je složen z metanu a oxidu uhličitého. Vyhnilý kal se odváží na skládku v nákladních automobilech.

7 Otázky k opakování Co je to ČOV? Co jsou to ČESLE? Co je HRABLO?
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Otázky k opakování Co je to ČOV? Co jsou to ČESLE? Co je HRABLO?

8 Zdroje http://www.fsv.cvut.cz/fotofsv/programy/si/cistic.jpg
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zdroje Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Čistírna odpadních vod"

Podobné prezentace


Reklamy Google