Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322"— Transkript prezentace:

1 Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 16 Anotace Svařování plamenem Klíčová slova Svařování, plamen, lahev, aceton, přetlak Předmět Instalace vody a kanalizace Autor, spoluautor Ludvík Hrtánek Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Výklad Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina ročník, žáci 15 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Svařování plamenem

3 Svářeči se připravují na zkoušky ve svářečských školách.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Svářeči se připravují na zkoušky ve svářečských školách. Absolvují základní kurz svařování, aby získali kvalifikaci pro povolání svářeč plamenem. Úřední zkoušky mohou vykonat ti, kteří absolvovali základní kurz svařování a prokazatelně svařovali půl roku příslušnou metodou. Zkoušky platí na období dvou let a po uplynutí této doby se jejich platnost prodlužuje periodickým přezkoušením.

4 Zařízení pro svařování plamenem
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zařízení pro svařování plamenem Při svařování plamenem se potřebné tavné teplo vytvoří ostrým plamenem hořlavého plynu a kyslíku. Ve svářečské praxi je výhradně používán acetylén a kyslík. Zařízení na svařování plamenem sestává z ocelových lahví na kyslík a acetylén s lahvovými ventily, tlakových hadic a ze svařovacího hořáku. Technické plyny jsou v lahvích stlačeny. Lahve jsou označené barevným pruhem a mají speciální lahvové ventily, aby nedošlo k záměně. Lahvové ventily slouží k uzavírání a otevírání lahví, k jejich plnění a vyprazdňování a k nasazení redukčního ventilu.

5 Při svařování se používá proto, že podporuje hoření.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kyslík Při svařování se používá proto, že podporuje hoření. Vyrábí se destilací zkapalněného vzduchu nebo elektrolýzou (rozkladem) vody stejnosměrným proudem. Ve výrobě se jímá do plynojemů a následně stlačuje do normalizovaných čtyřicetilitrových lahví s plnicím přetlakem 15 MPa. K lahvovému ventilu se připojuje redukční ventil převlečnou maticí se závitem. Acetylén (C2H2) Uhlovodík, který se vyrábí ve vyvíječích chemickou reakcí karbidu vápníku a vody. Jde o bezbarvý, nejedovatý, hořlavý, zapáchající plyn, který se vzduchem a kyslíkem tvoří výbušnou směs. Nesmí přijít dlouhodobě do styku s mědí, stříbrem a rtutí, protože vznikají výbušné látky. Acetylén se nemůže bezpečně stlačit pod vysokým tlakem, protože by mohl explodovat. Acetylénová láhev je celá naplněná pórovitou hmotou (směs křemeliny, pemzy, azbestu a dřevěného uhlí), která je prosáklá acetonem.

6 V acetonu je rozpuštěn acetylén (asi 6 000 l v jedné lahvi).
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje V acetonu je rozpuštěn acetylén (asi l v jedné lahvi). Plnicí přetlak je 1,5 MPa, redukční ventil se připojuje třmenem bez závitu.

7 Funkce redukčního ventilu
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Funkce redukčního ventilu Redukční ventily jsou regulátory tlaku, které snižují tlak z lahve na požadovanou pracovní hodnotu a zajišťují stálý pracovní tlak během svěřování, kdy tlak v lahvi důsledkem odběru klesá. Na obsahovém vysokotlakém manometru čteme tlak v lahvi, pracovní tlak si nastavíme regulačním šroubem a kontrolujeme ho na nízkotlakém manometru.

8 Otázky k opakování Popiš autogenní soupravu.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Otázky k opakování Popiš autogenní soupravu. Jaká je funkce redukčního ventilu? Jaké máme barevné označení lahví?

9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Zdroje Vlastní zdroje Ing. MIROSLAVA TRNKOVÁ, Instalace vody a kanalizace I, nakladatelství INFORMATORIUM, Praha


Stáhnout ppt "Svařování plamenem VY_32_INOVACE_16_322"

Podobné prezentace


Reklamy Google