Spor kulturálních studií s politickou ekonomií Mgr. Markéta Štechová Kurz PhDr. Ireny Reifové, Ph.D. LS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Média: nástroj vládnoucí třídy
Advertisements

Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Změny v požadavku na proces edukace vojenských profesionálů Radomír Saliger,Vratislav Pokorný Katedra řízení lidských zdrojů Fakulta ekonomiky a managementu.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
PhDr. Markéta Sanalla Katedra ekonomie a veřejné správy
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Dějiny daňových teorií
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
model monopolistického státu
Příprava projektů OP Z – základní informace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační formy výuky
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Poklasická filozofie - Marxismus
Moc ve společnosti a občanská společnost
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Úvod do filozofie.
Název projektu: Moderní škola
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Regionalistika – osnova předmětu
Ekonomika veřejného sektoru
Geopolitika Řešení konfliktů.
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Andragogika Vzdělávání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
13. Růst lidské populace, demografie
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Kultura, socializace a jedinec
Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:. PhDr. Roman Míčka, Th. D. , Ph. D. www
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
SEM – speciální přístupy
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Feuersteinovo instrumentální obohacení
Výzkum v sociální práci
Transkript prezentace:

Spor kulturálních studií s politickou ekonomií Mgr. Markéta Štechová Kurz PhDr. Ireny Reifové, Ph.D. LS 2014/2015

OTÁZKY K ZAMYŠLENÍ Co je nakupování pro potěšení? Sledování televizních seriálů? Co nás mobilizuje vůči dominantním mocenským silám? Jaká je role intelektuálů ve společnosti?

KONTEXT SPORU MEZI KRITICKOU POLITICKOU EKONOMIÍ A KULTURÁLNÍMI STUDII „Is anybody else bored with this debate?“ (Lawrence Grossberg) - tento spor ale dává prostor pro vypointování některých klíčových myšlenek - jedná se o spor, který se týká kapitalistického společenského uspořádání Lawrence Grossberg – americký profesor (severní Karolína), prošel CCCS pod vedením Stuarta Halla a Richarda Hoggarta Nicholas Garnham – britský profesor (University of Westminster) – původně se zabýval film studies

KONTEXT KULTURÁLNÍCH STUDIÍ Garnham: doba a podmínky, za kterých získala kulturální studia na síle, jsou klíčové pro jejich pochopení Politické hnutí Obrat od analýzy dominantních struktur k analýzám populárně – kulturních praktik Obrat od pojmu „třída“ k pojmu „identita“ (gender, rasa, etnikum, sexuální orientace …)

OPOJENÍ SUBKULTURAMI Současná debata o podobách subkultur a jejich využití / zneužití dominantními společenskými silami Kampaň Milka – Troufni si na jemnost

OPOJENÍ SUBKULTURAMI Kampaň H&M a nášivky neexistujících metalových kapel ( zdroj: world-believe-that-hm-were-neo-nazis) world-believe-that-hm-were-neo-nazis

VÝVOJ A KONTEXT POLITICKÉ EKONOMIE Klasická politická ekonomie Adam Smith (1723 – 1790): zakladatel a průkopník politické ekonomie - „Bohatství národů“ (1776) - Detailní zkoumání ekonomiky jako celku Neoklasická politická ekonomie Vilfredo Pareto (1848 – 1923) - spotřebitelský vkus – hlavní hybná síla ekonomie „De gustibus non est disputandum“ (Singler, Becker 1977)

VÝVOJ A KONTEXT POLITICKÉ EKONOMIE Současná politická ekonomie  Chicagská politická ekonomie (70. léta 20. století) - aplikace neoklasických modelů na různé aspekty společnosti (Gary Becker) - komodifikace znečištění prostředí (Ronald Coase) neutralita analýz

VÝVOJ A KONTEXT POLITICKÉ EKONOMIE Současná politická ekonomie  Kritická politická ekonomie Vychází z Frankfurtské školy (1923, Ústav pro sociální výzkum) - původně striktně marxistické prostředí -ekonomický determinismus -později přesun pozornosti k ekonomické nadstavbě (Max Horkheimer) -odmítnutí tvrzení, že vědění může být bezhodnotové -kultura je klíčem k porozumění mocenským vztahům

VÝVOJ A KONTEXT POLITICKÉ EKONOMIE Kritická politická ekonomie médií  Marxistická – Theodor Adorno ( ): distribuce moci (i komunikační) únik, manipulace (a tedy latentní třídní konflikt) média kontrolována elitami (a jsou nástroje kontroly  Institucionální – Harold Innis ( ): atomizace společnosti nestabilita úpadek demokracie a morálky oslabení univerzity jako ostrova svobodného myšlení

KULTURÁLNÍ STUDIA VS. POLITICKÁ EKONOMIE Kulturální studiaPolitická ekonomie DetailCelek Významy tvořené aktéryStruktura Aktivita aktérůPasivita aktérů Důraz na kulturní aspektyDůraz na ekonomické aspekty ProměnlivéStabilní, neměnné JazykMateriální podstata reality InterpretacePravda, objektivní realita

KULTURÁLNÍ STUDIA VS. POLITICKÁ EKONOMIE Konfliktní momenty (a důležité pojmy): 1) FALEŠNÉ VĚDOMÍ 2) PRODUKCE VS. RECEPCE 3) ZÁKLADNA A NADSTAVBA 4) TŘÍDA 5) ONTOLOGICKÝ SPOR

KULTURÁLNÍ STUDIA VS. POLITICKÁ EKONOMIE

OTÁZKY K ZAMYŠLENÍ Co je nakupování pro potěšení? Sledování televizních seriálů? Co nás mobilizuje vůči dominantním mocenským silám? Jaká je role intelektuálů ve společnosti?