Za dob Marie Terezie Rakousko-Uhersko bránilo před napadením Turky vojsko pandurů pod vedením barona Františka Trencka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
6. Hospodin plní slib Abrahámovi - narodil se mu syn Izák
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
V této prezentaci BYCH Vám ráda pověděla něco o historii našeho pelhřimovského SKAUTU! Autor: Leri.
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Všechno se to začalo odehrávat už hodně, hodně dávno, kdy nebylo nic. Jen černo černá tma, která obklopovala velký vesmír. A pak se to stalo! Narazili.
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
František Křižík.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Ja, Robin. * Oberlangau Bavorský cestoval, historik, filosof, politolog, sportovec, milovník přírody Svá nejlepší léta prožil v obci Rybník.
Napoleon Bonaparte ( ) Martina Hejretová 3.A.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
První Slované na našem území
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Autorka: Veronika Prouzová
Památník Gablenz -Sedmnáctimetrový litinový pomník ve tvaru obelisku. -Na pomníku jsou uvedena jména padlých rakouských důstojníků a počty padlých z jednotlivých.
Autorka : Eliška Šťastná
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
2013Petra Bartošová 2013Petra Bartošová Polička byla založena jako královské město českým králem Přemyslem Otakarem II. v roce Petra Bartošová.
Wolfgang Amadeus Mozart Jeho doba - 18.století. Politika  klasicismus (2. polovina 17. stol. a 18. stol.)  umění klasicismu ovlivňovala politická a.
1. Marie má dítě, Pane, Marie má dítě, Pane můj, Marie má dítě, Pane, hle, průvod stále přichází a zas jde dál.
1. Jak ovce zašlá z pastvy své, | ze svého stáda zaběhlá, | tak člověk bloudí bez cíle, | když duše Krista vzdálena. | Lásko ty svatá, jež snímáš hříchu.
Příležitost pro mladé výzkumníky CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Mořeplavec a kolonizátor.
Autorka: Vendula Szappanosová Byl jednou jeden medvídek jménem Davídek. Žil v lese i s jeho kamarády myškou Adélkou, vlkem Petrem a sovou Michalkou.
Milá Jarmilko, posílám pozdrav, zasloužíž si mnohem více. Já vím, známe se jen krátce. Přátelství je jako láska a mnohdy pohladí otevřené srdce...
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
SOFTWARE Operační systémy.
Marie Curieová-Sklodowská
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
LÉTO.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Marie Terezie a Josef II.
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Totalitní vláda komunistické strany
Modernizace společnosti
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Učíme se jinak.
ALFONS MARIA MUCHA.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
Transkript prezentace:

Za dob Marie Terezie Rakousko-Uhersko bránilo před napadením Turky vojsko pandurů pod vedením barona Františka Trencka. Kromě bránění však panduři také loupili, drancovali a vraždili nevinné občany. Marie Terezie byla nucena vydat příkaz k polapení barona a k předvedení jej do Vídně. Baron spolu se svými třemi důstojníky prchl a skrýval se neznámo kde. V té době jeden bylinkář z Drahonína chodil pro vzácné léčivé rostliny do této rokle. Když sestoupil až na dno rokle uviděl ohniště a u něj čtyři ozbrojené muže. Bylinkář nestačil prchnout a byl obestoupen těmito lidmi. Baron se mu představil a dal muži nabídku. Pokud jim donese každé čtyři dny ovci, dostane dvacet dukátů, pokud je prozradí pak jej zabijí. Bylinkář ovce nosil, slušně si vydělal, jednoho dne ale baron zmizel neznámo kam. Později bylinkář pověděl svým známým o tom co se stalo, od té doby nese rokle Trenckovo jméno

Na počest barona Trencka věnovala při příležitosti svého 20. výročí ohně trampská osada Šťastná náhoda L.P. 21. června 2003