Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První světová válka. Vznik československého státu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První světová válka. Vznik československého státu."— Transkript prezentace:

1 První světová válka. Vznik československého státu.
video

2 Koncem června 1914 došlo v Sarajevu (hlavním městě Bosny a Hercegoviny) k atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda (synovce císaře Františka Josefa I.). O měsíc později vyhlásilo Rakousko-Uhersko Srbsku válku. Bojovali v ní na jedné straně Rakousko-Uhersko a Německo proti Velké Británii, Francii a Rusku. Tato hrozná válka zachvátila celý svět, trvala čtyři roky!

3 Záminkou pro její vznik byl atentát, ale příčinou byly spory mezi velmocemi a snaha o nové rozdělení světa (zisk nových území, snaha o nadvládu nad ostatními, o větší politický vliv). Čeští muži byli odváděni do armády Rakouska-Uherska. Mnoho českých i slovenských vojáků odmítlo bojovat na straně Rakouska-Uherska a dobrovolně odcházeli do zajetí. Začaly vznikat československé vojenské jednotky - legie. Ty pak bojovaly proti Rakousku-Uhersku a Německu na straně Ruska, Francie a Velké Británie.

4 Lidé ve všech zemích válkou velmi strádali
Lidé ve všech zemích válkou velmi strádali. Většina mužů odešla do války (kromě starých, nemocných a dětí). Do výroby (do továren) proto nastupovaly ženy. Lidi trápila bída a hlad. Mnozí oplakávali své blízké. V roce 1917 vstoupily do války Spojené státy Americké, aby podpořily Velkou Británii a Francii. Válka skončila porážkou Rakouska-Uherska a Německa. Téhož dne byla vyhlášena samostatná Československá republika.

5 Rakousko-Uhersko se rozpadlo a na jeho území vznikly i další samostatné státy: Rakousko, Polsko, Maďarsko a Jugoslávie. Přestalo také existovat Rusko jako říše, kde neomezeně vládli carové. Vznikl zde Sovětský Svaz a vlády se chopili komunisté.

6 1.Kdy začala 1.světová válka a jak dlouho trvala?
2.Kdo a proti komu v ní bojoval? 3. Na které straně bojovali vojáci z českých zemích? 4.Jak a kdy skončila 1.světová válka? 5.Kdy vzniklo Československo? 6.Které velké říše po skončení války zanikly a jaké nové samostatné státy vznikly? video

7 Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN


Stáhnout ppt "První světová válka. Vznik československého státu."

Podobné prezentace


Reklamy Google