Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční."— Transkript prezentace:

1 Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát

2 Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční most. Vyšehradský železniční most. Kodex vyšehradský. Kodex vyšehradský. Vyšehradský tunel. Vyšehradský tunel. Foto. Foto. Prameny. Prameny. KONEC. KONEC.

3 Poloha a vznik Vyšehradu Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy. Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy. Váže se k němu mnoho pověstí. Váže se k němu mnoho pověstí. Vyšehrad je v Praze 2. Vyšehrad je v Praze 2. Vyšehrad vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století a koncem 11. století. Vyšehrad vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století a koncem 11. století. Vládl tam např. Vratislav II. Vládl tam např. Vratislav II.

4 Vyšehradský hřbitov Vyšehradský hřbitov je na Vyšehradě od 19. století. Vyšehradský hřbitov je na Vyšehradě od 19. století. Jsou na něm zesnulé známé osobnosti. Jsou na něm zesnulé známé osobnosti. Skladatelé např.:Bedřich Smetana,Antonín Dvoř. Skladatelé např.:Bedřich Smetana,Antonín Dvoř. Klavíristé např.:Vilém Kurz,František Maxián. Klavíristé např.:Vilém Kurz,František Maxián. Dirigenti např.:Rafael Kubelík. Dirigenti např.:Rafael Kubelík. Malíři např.:Vojtěch Hynais Malíři např.:Vojtěch Hynais

5 Vyšehradský železniční most Vyšehradský železniční most propojuje vltavské břehy v Praze u Výtoně pod Vyšehradem a Smíchov. Vyšehradský železniční most propojuje vltavské břehy v Praze u Výtoně pod Vyšehradem a Smíchov. Železniční most patří k pohledu na Vyšehradě podobně jako Karlův most k pohledu na Hradčany. Železniční most patří k pohledu na Vyšehradě podobně jako Karlův most k pohledu na Hradčany. V pořadí po proudu řeky je čtvrtým mostem přes Vltavu na území Prahy. V pořadí po proudu řeky je čtvrtým mostem přes Vltavu na území Prahy.

6 Kodex vyšehradský Kodex vyšehradský je evengelistář, který pravděpodobně vznikl v době korunovace Vratislava II. na českého krále a byl mu během této události dne 15 června 1085 snad i předán. Kodex vyšehradský je evengelistář, který pravděpodobně vznikl v době korunovace Vratislava II. na českého krále a byl mu během této události dne 15 června 1085 snad i předán. Jedná se o kodex o rozměrech 415 × 340 mm, který obsahuje 108 pergamenových listů. Jedná se o kodex o rozměrech 415 × 340 mm, který obsahuje 108 pergamenových listů. Název „Vyšehradský“ asi nese proto, že byl od svého vzniku či o něco později uchováván na Vyšehradě. Název „Vyšehradský“ asi nese proto, že byl od svého vzniku či o něco později uchováván na Vyšehradě.

7 Vyšehradský tunel Vyšehradský tunel je silniční tunel v Praze vedený skrz Vyšehradskou skálu. Vyšehradský tunel je silniční tunel v Praze vedený skrz Vyšehradskou skálu. Měří pouze 35 metrů a budován byl v letech 1903–1905. Měří pouze 35 metrů a budován byl v letech 1903–1905. Otevřen byl 11.prosince 1905. Otevřen byl 11.prosince 1905. Tunel má jeden obousměrný tubus a není kromě osvětlení vybaven žádným technologickým zařízením. Tunel má jeden obousměrný tubus a není kromě osvětlení vybaven žádným technologickým zařízením. V případě uzavření tunelu (např. v roce 1975, od března do července 1982 a v listopadu 2008) náhradní hromadnou dopravu zajišťují lodě, jinak je nutno uzavírku objíždět přes Pankrác nebo přes Smíchov. V případě uzavření tunelu (např. v roce 1975, od března do července 1982 a v listopadu 2008) náhradní hromadnou dopravu zajišťují lodě, jinak je nutno uzavírku objíždět přes Pankrác nebo přes Smíchov.

8 Foto

9 Prameny Wikipedia.cz Wikipedia.cz

10 KONEC Dotazy Dotazy


Stáhnout ppt "Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční."

Podobné prezentace


Reklamy Google