Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton."— Transkript prezentace:

1 Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton lid zaútočil na královské sídlo král Ludvík XVI. byl zatčen a uvězněn byly vypsány volby do Národního konventu, kam již mohl kandidovat kdokoliv vedení získali girondisté (jméno podle francouzského departementu)

2 dne 21. září 1792 Konvent sesadil krále a 22. září vyhlásil republiku
(stalo se tak den poté, co revoluční vojsko zastavilo pruskou armádu u Valmy a přinutilo ji k ústupu, poté obsadilo Savojsko a Nice) girondistům se nevedlo v Paříži zavládl hladomor a ceny potravin neustále rostly vyšlo najevo, že král z vězení podněcuje ostatní státy k útoku na Francii dne 12. ledna 1793 Konvent rozhodl o jeho popravě (nejtěsnější většinou jednoho hlasu, poprava se konala 21. ledna 1793) zbytek Evropy to šokovalo

3 k Prusku a Rakousku se připojilo Španělsko spolu s německými a italskými státy
vůdcem této protifrancouzské koalice se stala Anglie, později se připojilo i Rusko revoluční armáda se musela stáhnout, aby mohla bránit Francii samotnou v kraji Vendeé propuklo protirevoluční povstání rolníků, kteří nesouhlasili s dalším verbováním do vojska povstání bylo podporováno duchovními a šlechtici, nespokojenými se změnami a dostalo také podporu ze zahraničí, hlavně z Anglie

4 zdroje: s_Danton.jpg odkazy: evolu%C4%8Dn%C3%AD_a_napoleonsk%C3%A9_v %C3%A1lky


Stáhnout ppt "Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton."

Podobné prezentace


Reklamy Google