Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Tropický pás-tropický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Počasí a podnebí.
Lesy mírného pásma test k filmu. V tajze, která se rozkládá na severní polokouli, se nachází a) 1/3 stromů na světě. b) 1/2 stromů na světě. c) 2/3 stromů.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_20_PŘV_HOUBY NAŠICH LESŮ
Zvířata Lucie Neubauerová.
SAVANA. SAVANA CHARAKTERISTIKA ROVINY POROSTLÉ TRÁVOU A STROMY V TROP. A SUBTROP. PÁSU OBDOBÍ DEŠŤŮ A SUCHA VELKÁ PUTUJÍCÍ STÁDA BÝLOŽRAVCŮ.
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Savci biomů světa 8. ročník.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_18
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Kde jsou jen dvě roční období?
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ekosystém louka Živočichové
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: Modernizace vzdělávání
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Zeměpis – Africká krajina
VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Učíme obrazem III/2 Společenstva lesů - jehličnaté lesy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Tropický pás-tropický deštný les(EUPŠPřv9), Přv 5. r Zpracoval:Mgr. Drahomíra Žižková

Anotace: Prezentace slouží jako doprovodný materiál k výuce o tropickém pásu. DUM vytvořen:

Tropický pás Nejteplejší místo zeměkouli, na které dopadá během roku nejvíce slunečního záření Rozkládá se po obou stranách rovníku Oblast s vysokými teplotami Den a noc jsou po celý rok stejně dlouhé

Tropický pás tři hlavní typy krajiny 1) tropický deštný les (prales) 2) savana 3) poušť

Tropický deštný les jsou zde celoročně vysoké teploty (minimálně 18 0 C, průměrně 30 0 C) vysoká vlhkost a velké množství srážek je nejsložitějším společenstvem živých organismů na pevnině (živočichů i rostlin)

Zvířata

Gorila nížinná Žije převážně v západní Africe v Kamerunu, Nigérii, Guinea- Bissau, Gabunu a ve střední Africe ve Středoafrické republice a v Demokratické republice Kongo. Jejím domovem jsou nížinné deštné pralesy, galeriové lesy a občas i okraje lužních lesů. Jsou to v převážné míře vegetariáni, žerou listy, pupeny, čerstvé větvičky a sezónně i plody. Nepohrdnou však na přilepšení ani drobnými živočichy, jako jsou mravenci a termiti. Gorily nížinné jsou skupinoví živočichové, nežijí samostatně. Žijí v rodinných skupinách s 5 až 15 zvířaty.

Šimpanz učenlivý Šimpanz je náš nejbližší žijící příbuzný. Domovem šimpanze učenlivého je západní a střední Afrika, od Senegalu po Tanzanii, hlavně v Kongu, Gabonu, Kamerunu. Bonobo žije ve střední Africe (výhradně v Kongu). Šimpanzi jsou převážně vegetariáni, ale konzumují také živočichy. K lahůdkám z živočišné říše patří termiti, mravenci a housenky.

Páv konžský Páv konžský byl objeven v roce Je příbuzným jak s bažantem, tak i s perličkou. Je to jediný žijící zástupce bažantů v Africe. Vyskytuje se v deštných pralesech středního a východního Konga (Demokratická republika Kongo). Jedná se o všežravý druh, který požírá plody, bobule a semena břestovce a dalších druhů dřevin, mravence, termity a jejich larvy a další suchozemské a vodní bezobratlé.

Nosorožec bílý severní Nosorožec bílý severní je bohužel téměř vyhuben. Prokazatelně na světě zbývá pouze 8 zvířat. Najdeme ho již pouze v ZOO Dvůr Králové nad Labem a v ZOO San Diego. V přírodě je vyhuben. Vědci doufají, že žije několik jedinců v Kongu v parku Garamba, ale tyto informace zatím není možné ověřit. ZOO DK nad Labem se podařilo dostat zpět do Afriky 4 zvířata. Je to býložravec a zaměřuje se na spásaní různých druhů trav ve velkém množství. Na rozdíl od nosorožce dvourohého obvykle neokusuje větvičky.

Slon pralesní Slon pralesní je malý druh slona žijícího v tropickém pralese západní Afriky. Slon pralesní je menší než slon africký. Sloni se živí rostlinou potravou. Pomocí klů dokáží drtit kmeny stromů či vyhrabávat kořínky. Rád se živí různými plody a květy. Denní spotřeba potravy je u dospělých jedinců mezi kilogramy.

Okapi Je nejbližší příbuzný žiraf. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné pralesy okolo řeky Kongo v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo. Okapi se živí listy, pupeny, ale také dřevinami (živí se více než 100 druhy dřevin). Mohou se živit i kapradinami, houbami nebo plody.

Buvol pralesní Je nejmenším poddruhem buvola afrického. Jeho přirozeným domovem jsou africké rovníkové pralesy, kde se živí zejména travami. Jeho hlavním přirozeným nepřítelem je levhart skvrnitý.

Levhart skvrnitý Žije v Africe a Asii. Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, např. lvy a hyenami. Za potravu jim slouží mnohem širší škála živočichů než jakémukoli jinému druhu velkých kočkovitých šelem. Jejich kořistí se stávají gazely, šakali, pštrosi, prasata bradavičnatá a dokonce i želvy.

Hroch obojživelný Žije v Africe poblíž řek, sladkovodních jezer zhruba do dvou tisíc metrů nad mořem.Africeřekjezer Hroši jsou vegetariáni, živí se převážně vodními rostlinami, které jsou pro ostatní býložravce nestravitelné.

Tukan obrovský Vyskytuje se ve Střední a Jižní Americe, zde obývá hlavně nížinné a horské lesy států Mexiko, Brazílie a Argentina. Žijí většinou v párech nebo tvoří malé skupiny. Živí se hlavně různými plody a bobulemi, občas si potravu zpestří bezobratlými živočichy či drobnými obratlovci. Potravu získávají jak na stromech tak i na zemi. Tukani nejsou moc dobří letci, na zemi i po větvích se pohybují poskakováním.

Rostliny

KaučukovníkKakaovník

Liány Orchideje Bromélie

Juvie Kávovník Vanilka

Zdroje: a.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rubber_tree_plantation.JPG