Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.
CHOBOTNATCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 ZÁKLADNÍ ZNAKY CHOBOTNATCŮ
Patří mezi obratlovce se stálou tělesnou teplotou. Jsou odděleného pohlaví, vždy dochází k vnitřnímu oplození. Rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko. 4. Řídicím ústrojím je mozek.

3 ZÁKLADNÍ ZNAKY CHOBOTNATCŮ
5. Mají pohyblivý chobot a stále dorůstající řezáky, které jsou prodloužené v kly. 6. Dýchají plícemi. 7. Srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně. Krev koluje v malém a velkém krevním oběhu.

4 CHOBOT Dobře vyvinutý chobot je charakteristickým znakem chobotnatců. Vyvinul se z horního pysku a z nosu. Na jeho konci jsou umístěny nozdry. Chobot je tvořen a ovládán přes 40 tisíci svaly. Proto je všestranným, plně pohyblivým nástrojem. Slouží k získávání potravy a vody. Sloni ale chobotem nepijí, vodu nasají a pak si ji vstřikují do tlamy. Chobot také slouží k očistě těla.

5 KLY Přeměněné řezáky, které vyrůstají ven z hlavy zvířete. Rostou mu po celý život. Slon pomocí klů hloubí jámy, loupe kůru ze stromů, ale také odráží nepřátele.

6 POTRAVA Chobotnatci jsou býložravci. Živí se všemi druhy rostlinné potravy. Jejich jídelníček závisí přímo na tom, kde se zrovna nacházejí. Všichni ale musí denně spořádat 250 až 300 kg potravy.

7 DRUHY CHOBOTNATCŮ Chobotnatci původně obývali celý svět kromě Austrálie. Dnešní druhy žijí jen v Africe a v jižní a jihovýchodní Asii. Nejznámější jsou dva druhy chobotnatců : Slon africký a Slon indický.

8 SLON AFRICKÝ Slon africký je největší suchozemské zvíře. Dorůstá až do výšky 4 m.

9 SLON AFRICKÝ Vyskytuje se v celé Africe. Obývá poměrně rozmanité prostředí. Můžeme jej najít v deštných pralesích i na savanách. Je přizpůsobivý – důležitý je pro něj dostatek potravy a vody.

10 SLON INDICKÝ Slon indický je menší než jeho africký příbuzný. Dorůstá do výšky 2–4 metry a váží 3–5 tun.

11 SLON INDICKÝ Jde o největšího suchozemského živočicha Asie. Ve volné přírodě žije odhadem 40–50 tisíc jedinců.

12 Rozdíly mezi slonem indickým a africkým
Nejnápadnější rozdíl na první pohled jsou uši. Afričtí sloni disponují opravdu velkými „plachtami“, uši indických slonů mají plochu přibližně třetinovou. Další rozdíl je ve velikosti. „Afričané“ mohou vážit až kg a dorůstat do 4 metrů výšky. Sloni indičtí nepřesáhnou 3,5 metru, jejich hmotnost obvykle činí méně než kg. Hlava afrických slonů je kulatější, mezi ušima ční jeden výrazný hrbol. Indičtí sloni mají na vrcholku hlavy hrboly dva s prohlubní uprostřed. Povrch kůže afrických slonů je o poznání více zvrásněný, barva kůže je šedivá. Indičtí sloni mívají na těle, nejčastěji na hlavě a chobotu, růžová místa bez pigmentace.

13 OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj aspoň tři základní znaky chobotnatců.
K čemu slonům slouží jejich chobot? Čím se sloni živí? K čemu používají kly? Jak poznáš slona indického od slona afrického?

14 OPAKOVÁNÍ – kontrola Vyjmenuj aspoň tři základní znaky chobotnatců.
Patří mezi obratlovce se stálou tělesnou teplotou. Jsou odděleného pohlaví a vždy dochází k vnitřnímu oplození. Rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko. Řídicím ústrojím je mozek. Mají pohyblivý chobot a stále dorůstající řezáky, které jsou prodloužené v kly. Dýchají plícemi. Srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně. Krev koluje v malém a velkém krevním oběhu. K čemu slonům slouží jejich chobot? Slouží k získávání potravy a vody. Slouží také k očistě těla. Čím se sloni živí? Sloni jsou býložravci. Živí se všemi druhy rostlinné potravy. K čemu používají kly? Slon pomocí klů hloubí jámy, loupe kůru ze stromů, ale také odráží nepřátele. Jak poznáš slona indického od slona afrického? Africký je větší, má i větší uši. Africký má šedivou barvu. Indický má místy narůžovělou kůži.

15 JAK JSI DOPADL?

16 Použité zdroje: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: rkimpeljr [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Matěj Baťha [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dick Mudde [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Tim & Annette [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Fir0002 [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Olga Ernst [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Eugenia & Julian [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Ercé [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Jayanand Govindaraj [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Bernard Gagnon [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google