Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
 3. Vzdělávací oblast:  Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:  Prvouka Tematický okruh:  Živá příroda Téma:  Plazi Jméno autora:  Mgr. Zdeňka Halamová Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace):  Podpora výkladové hodiny - plazi. VY_32_INOVACE_06-54

2 CO PATŘÍ MEZI PLAZI? Hadi Ještěři Želvy Krokodýli

3 SPOLEČNÉ ZNAKY PLAZŮ Jsou studenokrevní (nedokáží regulovat tělesnou teplotu). Mají kostru, patří mezi obratlovce. Mají krunýř nebo kůži pokrytou šupinami. Většina plazů klade vejce, někteří rodí živá mláďata.

4 HADI Hadí kůže neroste spolu s tělem, proto ji had musí několikrát ročně svlékat. Nemají končetiny. Pohybují se plazením. Nemají pohyblivá oční víčka. Mají bystré smysly. Oči mají překryté průhlednou šupinkou. Většinou žijí v tropech, pralesích a pouštích. Několik druhů hadů žije ve vodě.

5 POTRAVA HADŮ Hadi jsou masožraví.
Svou kořist buď uškrtí nebo do ní vstříknou jed svými dutými zuby. Svou kořist polykají celou.

6 OBRÁZKY HADŮ Krajta - škrtič Anakonda - škrtič Užovka – není jedovatá
Chřestýš - jedovatý Kobra - jedovatá Zmije - jedovatá

7 JEŠTĚŘI Jsou největší skupinou plazů.
Většina má čtyři nohy a dlouhý ocas. Živí se rostlinou i živočišnou potravou.

8 ZVLÁŠTNOSTI Varan komodský je největší ještěr, měří téměř tři metry.

9 Gekoni mohou chodit po zdech, oknech
i stropech díky zvláštním polštářkům na tlapkách.

10 Některé ještěrky se dokáží zbavit ocasu, aby unikly dravcům.
Ulomený ocas opět doroste.

11 ŽELVY Želvy žijí na pevnině (suchozemské želvy) nebo ve vodě (mořské nebo sladkovodní želvy). Nemají zuby, ale ostré čelisti, které se hodí k trhání potravy. Kladou vejce a po vylíhnutí svá mláďata opouštějí. Mohou se dožít i více než 180 let.

12 SUCHOZEMSKÉ ŽELVY Mají těžký krunýř, který je chrání před nepřáteli, ale zpomaluje jejich pohyb. Mají krátké nohy. Dokáží se plazit maximální rychlostí 500 m za hodinu. Živí se rostlinami.

13 MOŘSKÉ ŽELVY Mořské želvy nadnáší slaná voda, proto je váha jejich krunýře neomezuje. Mají ploutve. Loví mořské živočichy.

14 KROKODÝLI Žijí na souši i ve vodě.
Když číhají na svou kořist, ukrývají se pod vodou. Živí se jinými živočichy. Ostré zuby usnadňují uchopení kořisti. Pokud přijdou při lovu o zuby, tak jim dorostou. Krokodýli se o svá mláďata po vylíhnutí starají.

15 OBRÁZKY KROKODÝLŮ

16 POUŽITÁ LITERATURA: POPEOVÁ, Joyce. Zvířata. Havlíčkův Brod : Fragment, s. ISBN POPOV, Dan (překlad). Co ještě nevíte o přírodě. Praha 3 : Svojtka & Co., s. ISBN X. Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <

17 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-06-02]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <

18 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-06-04]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google