ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – 22.2. 2011 Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Textová média v DV AR 2013/2014.
Systém kurikulárních dokumentů
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Didaktické prostředky
PŘEDSTAVENÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY VYUŽÍVAJÍCÍ ICT PRO ŽÁKY Vypracovala: Ilona Plocková.
Management a rozvoj obcí
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Struktura výuky.
(komentovaný přehled)
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Spektrum didaktických stylů
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Střední zdravotnická škola Beroun Jméno autora: Název práce: Třída: Školní rok:
Maturity – jaro 2014.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Psaní právních dokumentů
Didaktika geografie.
Didaktické metody Androdidaktika.
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Didaktické prostředky
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
Měření rychlosti zvuku
Jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Maturity – jaro 2017.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Didaktické metody Androdidaktika.
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
Kurikulum: obsah školní edukace
OBHAJOBA MATURITNÍ PRÁCE
Práva dítěte Výchova k občanství
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
První zkušenosti s evaluací
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Školní rok [Vložte rok] Název školy Jméno učitele Třída
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Školní rok [Vložte rok] Název školy Jméno učitele Třída
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová Expert: PaedDr. Jana Vejvodová, CSc.

Důležitý předpoklad správné seberegulace žáka ve vyučovací hodině. Cíl – to, čeho chce vyučující dosáhnout ve vztahu k žákům. Téma je prostředkem k dosažení cíle. V analyzované hodině zvolena forma ústní i písemná – prostřednictvím prezentace v PowerPointu. Jasná, srozumitelná, konkrétní formulace ústní formou. Doporučení pro formu písemnou: 1. Adresáti jsou žáci, užít slovesa v 2. osobě. 2. V prezentacích používat raději bezpatkové písmo ARIAL. Seznámení žáků s tématem, cílem a strukturou vyučovací hodiny

Pravidla pro ústní prezentace Osnova: Uvedení důvodu, proč je téma prezentováno (např. téma je uvedeno do kontextu s probíraným učivem, přednášející zmíní, čím bylo téma inspirováno...) Seznámení s obsahem projevu (přednášející stručně seznámí posluchače s jednotlivými body – kapitolami prezentace) Přednesení vlastního obsahu Závěrečné shrnutí, případně vlastní hodnocení (zda téma zaujalo a proč, případně otázky k diskusi) Uvedení všech použitých zdrojů Forma: Projev není čten, ale přednesen s pomocí osnovy či výpisků Přednášející aktivně komunikuje s posluchači (např. klade otázky, cituje, uvádí příklady, používá tabuli, obrazový materiál…) Přednášející mluví kultivovaným jazykem a vede svůj projev s ohledem na tvorbu poznámek ze strany posluchačů Přednášející používá takové pojmy, které je schopen vysvětlit Přednášející dodrží limit stanovený pro prezentaci Zdroj: Žákova prezentace

Žáci vedeni vyučující k tomu, aby projev posuzovali ve vztahu ke komunikační situaci, k funkci projevu. Hodnocení spolužáky - výborný příklad, jak zdokonalovat komunikační kompetence. Vyučující hodnotí to, jak kvalitně spolužák hodnocení provedl. Náměty dalších hodnoticích kritérií: nonverbální chování žáků při prezentaci, formální úroveň prezentace v PowerPointu. Hodnocení žákovy prezentace

Skvělé východisko – poslechový úkol Perfektní výběr ukázky - Nezvalův Edison v podání Radovana Lukavského Poznání estetické funkce uměleckého textu Kontrola výsledků samostatné práce – frontální organizační forma, dialogická metoda Výborné reakce žáků - nejen na vyučující, ale i sami na sebe Zákon akce a reakce – kultivované vyjadřování vyučující má vliv na jazykový kód, který používají žáci Vynikající řídicí role učitelky – zpřesňuje, uvádí na pravou míru, vede žáky k tomu, aby sami prováděli shrnutí Samostatná práce žáků s pracovními listy

Fáze 1.Frontální výuka – vzorový příklad vedení dialogu. 2.Práce skupin - pracovní listy, organizační forma - práce ve dvojicích či samostatná práce. 3.Kontrola - výborná reakce učitelky na žáky, pozitivní motivace, žáci prakticky prokazují, že si osvojili teoretické poznatky. 4. Shrnutí. Práce s učebnicí

Žáci aktivizováni v průběhu celé vyučovací hodiny. Skvěle spolupracují s učitelkou. Hodina velmi dynamická. Emocionální charakter hodiny – velmi příjemný, hezký vztah mezi vyučující a žáky. Skvělé propojení všech tří složek předmětu český jazyk – složky jazykové, slohové a literární. Poznatky dávány do souvislostí, systematizace. V průběhu celé hodiny je patrné směřování k cíli. Žáci prokázali získané dovednosti a vědomosti. Hodina je zařazena do časových souvislostí, žáci vědí, jaké bude mít hodina pokračování. Charakter vyučovací hodiny

1. ročník - budování čtenářské gramotnosti žáků Otázka do diskuze: Jaké jsou na gymnáziu zkušenosti s takovým rozvržením literární výchovy do jednotlivých ročníků? V čem spatřujete výhody a nevýhody takovéto koncepce? Školní vzdělávací program Gymnázium J. K. Tyla Hradec Králové