Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
další štěpení látek a vstřebávání živin do krve
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Příprava stravy v rodině
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Blanka Petlánová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Člověk a zdraví Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Člověk a zdraví

Životospráva Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva:  Vyvážený jídelníček  Dostatek pohybu  Hygienické návyky Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva:  Vyvážený jídelníček  Dostatek pohybu  Hygienické návyky

Zdravá strava - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky

Jídelníček školáka Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky

Správná životospráva Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla. Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla.

Onemocnění - obezita - anorexie - bulimie - obezita - anorexie - bulimie

Pohyb a tělesná aktivita  Aktivní odpočinek  Pohyb na čerstvém vzduchu  Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání  Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu  Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně  Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy  Aktivní odpočinek  Pohyb na čerstvém vzduchu  Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání  Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu  Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně  Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy

Hygienické návyky čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení

Otužování  Je prevencí chorob z nachlazení  Pobyt na čerstvém vzduchu  Přiměřené oblečení  Spaní při otevřeném okně  Sprchování vlažnou vodou  Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy  Saunování  Je prevencí chorob z nachlazení  Pobyt na čerstvém vzduchu  Přiměřené oblečení  Spaní při otevřeném okně  Sprchování vlažnou vodou  Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy  Saunování

Hygiena duševní činnosti  pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku  nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci  řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák.  pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku  nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci  řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák.

Vlivy životního prostředí 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti

Onemocnění - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže

Otázky 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky. 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky.

ANOTACE Cíl hodiny: - vysvětlení hlavních zásad správné životosprávy - seznámení s negativními a pozitivními vlivy prostředí - znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví.

Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, ISBN  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, ISBN  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, ISBN  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan,  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, ISBN  Zdroje : Vlastní tvorba  www. office.microsoft.com