Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Petržel Petroselinum crispum.
Potraviny rostlinného původu
-novogotický zámek Libereckém kraji -také obec v Libereckém kraji.
Simona Keková, KMD FreeDeK
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Listnaté stromy a keře Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
HOBITI.
PŘÍRODOVĚDA.
Poznáš stromy? klikej OlaSm.
Jedovaté houby Holubinka vs. Muchomůrka Liška vs. Hlíva
Celer.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Hlávkový salát.
Pěstování hlívy ústřičné
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Společenstvo polí a sídel
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Luštěniny Ing. Alena Říhová
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potravinářské zbožíznalství
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Souměrnosti v rostlinné říši
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Smažení Ing. Petra Pechová, 2012.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Houby Ing. Alena Říhová

Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných (žampióny, hlíva) Výrobky – sušené, konzervované, zmrazené, granuláty, pasty, prášky, extrakty, koncentráty Složení:voda (90%) vitamíny – B, E, D min. látky (1%) chitin – špatná stravitelnost !!! kumulují toxické a radioaktivní látky (Cd, Hg, Pb) => v rozumných dávkách Běžné: lesní, žampion

Někteří zajímaví zástupci exotických hub:

Lanýž Je to nejslavnější a nejdražší houba světa Vyskytuje se především ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Španělsku, USA, na Novém Zélandu a se štěstím ji lze najít i u nás Ukrývá se pod zemí přibližně v 30 cm hloubce v kořenovém systému stromů K vyhledání této pochoutky se používají speciálně trénovaní psi nebo psasata, hlavně prasnice, které speciálně přitahují feromony vylučované z hub Dělení: - černý letní lanýž - černý zimní lanýž - bílý lanýž

Příprava a použití: - používají se k dochucování jídel - čerstvý lanýž se neloupe ani nemyje (stačí ho pouze očistit kartáčkem) - tepelná úprava musí být velmi krátká (aby se neponičila vůně a chuť) - přidávají se i do nádivek, paštik, dušení - vyrábí se z nich také máslo, mouka nebo lanýžový olej

Shiitake Původem pochází z jihovýchodu Asie a jsou součástí hlavně japonské a čínské kuchyně Kromě lahodné chuti mají léčebné účinky a traduje se o nich, že jsou příčinou dlouhověkosti Japonců Mají světle hnědý až hnědý klobouk velikosti 1-10 centimetrů a obsah látek příznivý pro lidský organismus (ergosterol a vitamin B2) Účinky na organismus: - pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi - zlepšují činnost jater - snižují krevní tlak - posilují obranischopnost proti virům - jsou vhodné při dietách (mají nízkou energetickou hodnotu)

Hlíva ústřičná Je to chuťově vyjímečná a aromatická houba, široce rozšířená po celém světě Můžeme ji najít od konce léta až do zimy, při mírné zimě i na jaře Vyskytuje se na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách Dříve byla označována jako dřevokazná houba, teď je to jedna z celosvětových pochoutek, léčivé účinky Do směsí, dršťková polévka

Portobello Je to v podstatě přerostlý hnědý žampion a má výraznější chuť něž obyčejný bílý Je rozšířená po celém světě a oblíbený v gastronomii pro jeho velké kloboučky, které se plní různými směsi a zapékají Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegerariánský hamburger Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech

Jidášovo ucho = černá houba (Boltcovitka bezová), která je v asijské kuchyni nepostradatelnou ingrediencí, ceněna pro svou křupavost a pevnou konzistenci Jméno pochází z pověsti o tom, že byla poprvé nalezena na stromě kde se oběsil biblický Jidáš V našich podmínkách roste hlavně na mrtvých a porušených kmenech a větvích černého bezu, ale najdeme ho i na buku, vrbě nebo jiných listnatách stromech Je to jedna z mála hub, kterou najdeme i v zimě Použití: Polévky, tepelně upravené masové a zeleninové pokrmy, rizoto, různé saláty

Děkuji za pozornost !!