Houby Ing. Alena Říhová
Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných (žampióny, hlíva) Výrobky – sušené, konzervované, zmrazené, granuláty, pasty, prášky, extrakty, koncentráty Složení:voda (90%) vitamíny – B, E, D min. látky (1%) chitin – špatná stravitelnost !!! kumulují toxické a radioaktivní látky (Cd, Hg, Pb) => v rozumných dávkách Běžné: lesní, žampion
Někteří zajímaví zástupci exotických hub:
Lanýž Je to nejslavnější a nejdražší houba světa Vyskytuje se především ve Francii, Itálii, Chorvatsku, Španělsku, USA, na Novém Zélandu a se štěstím ji lze najít i u nás Ukrývá se pod zemí přibližně v 30 cm hloubce v kořenovém systému stromů K vyhledání této pochoutky se používají speciálně trénovaní psi nebo psasata, hlavně prasnice, které speciálně přitahují feromony vylučované z hub Dělení: - černý letní lanýž - černý zimní lanýž - bílý lanýž
Příprava a použití: - používají se k dochucování jídel - čerstvý lanýž se neloupe ani nemyje (stačí ho pouze očistit kartáčkem) - tepelná úprava musí být velmi krátká (aby se neponičila vůně a chuť) - přidávají se i do nádivek, paštik, dušení - vyrábí se z nich také máslo, mouka nebo lanýžový olej
Shiitake Původem pochází z jihovýchodu Asie a jsou součástí hlavně japonské a čínské kuchyně Kromě lahodné chuti mají léčebné účinky a traduje se o nich, že jsou příčinou dlouhověkosti Japonců Mají světle hnědý až hnědý klobouk velikosti 1-10 centimetrů a obsah látek příznivý pro lidský organismus (ergosterol a vitamin B2) Účinky na organismus: - pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi - zlepšují činnost jater - snižují krevní tlak - posilují obranischopnost proti virům - jsou vhodné při dietách (mají nízkou energetickou hodnotu)
Hlíva ústřičná Je to chuťově vyjímečná a aromatická houba, široce rozšířená po celém světě Můžeme ji najít od konce léta až do zimy, při mírné zimě i na jaře Vyskytuje se na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů, zejména na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách Dříve byla označována jako dřevokazná houba, teď je to jedna z celosvětových pochoutek, léčivé účinky Do směsí, dršťková polévka
Portobello Je to v podstatě přerostlý hnědý žampion a má výraznější chuť něž obyčejný bílý Je rozšířená po celém světě a oblíbený v gastronomii pro jeho velké kloboučky, které se plní různými směsi a zapékají Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegerariánský hamburger Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech
Jidášovo ucho = černá houba (Boltcovitka bezová), která je v asijské kuchyni nepostradatelnou ingrediencí, ceněna pro svou křupavost a pevnou konzistenci Jméno pochází z pověsti o tom, že byla poprvé nalezena na stromě kde se oběsil biblický Jidáš V našich podmínkách roste hlavně na mrtvých a porušených kmenech a větvích černého bezu, ale najdeme ho i na buku, vrbě nebo jiných listnatách stromech Je to jedna z mála hub, kterou najdeme i v zimě Použití: Polévky, tepelně upravené masové a zeleninové pokrmy, rizoto, různé saláty
Děkuji za pozornost !!